Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: AMB, faizi 22 yılın en yüksek seviyesine yükselterek Fed’den ayrıştı

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika faiz oranını 25 baz puan artırarak %3,5’e çıkardığını duyurdu ve Çarşamba günü faiz artırımlarını…

ANALİZ:  AMB, faizi 22 yılın en yüksek seviyesine yükselterek Fed’den ayrıştı

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika faiz oranını 25 baz puan artırarak %3,5’e çıkardığını duyurdu ve Çarşamba günü faiz artırımlarını şimdilik  durdurma kararı alan Fed’den saptı. Euro/dolar yeniden yükselişe geçti. Perşembe akşam saatlerinde 1.0922-25 bandında. Stoxx600 yataya yakın kırmızıda seyrederken, Alman Bundları 4 baz puan kadar değer yitirdi.   AMB ayrıca parasal sıkılaşmanın süreceği mesajını verdi.  Euro-bölgesinde  ekonomik duraklama 2-3Ç2023’te de sürebilir.

 

Avrupa Merkez bankası, bölge genelinde rekor düzeydeki enflasyonu düşürmek amacıyla Temmuz 2022’den bu yana oranları artırıyor. En son enflasyon okuması, Mayıs ayında manşet enflasyonun %6,1, çekirdek enflasyonun %5,3 ile gelmesiyle fiyatların beklenenden daha hızlı soğuduğunu gösterdi. Yine de bu veriler, AMB’nin %2’lik manşet enflasyon hedefinin oldukça üzerinde kalıyor.

Piyasalar Perşembe günkü kararı büyük ölçüde hazmetmişken, yatırımcılar AMB’nin yaz sonrasında neler yapabileceği konusunda pek çok belirsizliğin devam ettiğini savunuyorlar.

 

“PPK’nın gelecekteki kararları, kilit ECB faiz oranlarının, enflasyonun zamanında %2’lik orta vadeli hedefe dönüşünü sağlamak için yeterince kısıtlayıcı seviyelere getirilmesini ve gerekli olduğu sürece bu seviyelerde tutulmasını sağlayacaktır” ifadesi kullanıldı  toplantı sonrası açıklamada.

 

Enflasyondaki son soğumaya rağmen, AMB bu ve gelecek yıl için manşet ve çekirdek TÜFE beklentilerini yükseltti. Şimdi manşet enflasyonun bu yıl %5,4, 2024’te %3 ve 2025’te %2,2 olmasını bekliyor.

 

AMB, ek olarak  önümüzdeki yıllarda büyüme konusunda daha olumsuza döndü. Büyüme rakamlarını bu yıl %0,9’a ve 2024’te %1,5’e revize etti. Üç ay önce yapılan bir tahmin, bu yıl %1 ve %1,6’lık bir GSYİH oranına işaret ediyordu.

Avrupa tahvil getirileri duyurunun ardından yükselirken, euro ABD doları karşısında yükseldi.

 

‘Ara vermeyi düşünmüyoruz’

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmeme yönündeki kararının ardından, Başkan Jerome Powell, politika yapıcıların sonraki adımları belirlemek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu söyledi, ancak merkez bankası guvernörlerinin bireysel tahminleri yılın ilerleyen zamanlarında iki çeyrek yüzdelik bir hamle daha öngördü.

Kararın ardından düzenlediği basın toplantısında AMB Başkanı Christine Lagarde, “Ara vermeyi düşünmüyoruz” dedi.

“Tamam mıyız? Yolculuğu bitirdik mi? Hayır, hedefte değiliz” dedi ve en azından Temmuz ayında başka bir olası faiz artırımına işaret etti.

Lagarde ayrıca merkez bankasının enflasyon görünümünden “memnun olmadığını” söyledi. Ancak, parasal sıkılaşmanın mühleti ve zirve faiz  hakkında  sır vermedi:  “Nihai oran, oraya vardığımızda bileceğimiz bir şey” dedi.

Piyasa oyuncuları, AMB’nın politika faizi %3,75’te mi yoksa %4’teyken bu faiz artırım döngüsünü sonlandıracağını merak ediyor.

 

Bu ayın başlarında yayınlanan veriler, 20 üyeli bölgenin bu yılın ilk çeyreğinde teknik bir durgunluğa girdiğini gösterdi. Gayri safi yurtiçi hasıla, 2022’nin son çeyreğindeki %0,1’lik daralmanın ardından Mart’a kadar olan üç aylık dönemde %-0,1 olarak geldi.

Zayıf ekonomik performans, ECB’nin enflasyonu dizginlemek için oranları daha da artırma yeteneğini sınırlayabilir. Yine de ECB yetkilileri fiyatları düşürmenin ekonomik bir yavaşlamayı önlemekten daha önemli olduğunu öne sürmüştü.

 

Kaynak:  European Central Bank diverges from Fed, raising rates to highest in 22 years

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler