Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Analiz: ABD TÜFE geriliyor, ama Fed’in işi daha bitmedi

ABD enflasyonu Aralık ayında yavaşlamaya devam ederek, fiyat baskılarının zirve yaptığına dair  ek kanıt sundu.  Yeni TÜFE Federal Rezerv’i (Fed)…

Analiz: ABD TÜFE geriliyor, ama Fed’in işi daha bitmedi

ABD enflasyonu Aralık ayında yavaşlamaya devam ederek, fiyat baskılarının zirve yaptığına dair  ek kanıt sundu.  Yeni TÜFE Federal Rezerv’i (Fed) faiz artırımlarının hızını yavaşlatma yoluna soktu, fakat Fed’in işi henüz bitmedi.  Çekirdek ve hizmet enflasyonu verileri hala Fed’in enflasyon hedeflerinin çok üstünde seyrederken, yatırımcıların yalnız enflasyonda gerilemeyi değil, fiyatların hangi tempoda katılaştığını da gözönüne alması gerekecek.

Perşembe günü açıklanan Çalışma Bakanlığı raporuna göre, TÜFE önceki aya göre %0,1 düşerken, enerji maliyetleri 2 1/2 yıl aradan sonra ilk  kez gerileyip endeksin yavaşlamasına büyük katkı sundu. TÜFE, bir önceki yıla göre %6,5 artarak Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyeye  yerleşti.

 

Gıda ve enerji hariç, çekirdek TÜFE geçen ay göre %0,3, bir önceki yıla göre %5,7 arttı, bu Aralık 2021’den bu yana en yavaş tempo, ama Fed’in orta vadeli hedefi olan %2’nin kat kat üstünde.

Veriler, önceki ayların beklenenden düşük okumaları ile eşleştirildiğinde, enflasyonun gevşemekte olduğuna dair  tutarlı kanıtlar sunuyor. Fed 1 Şubat’ta sona erecek bir sonraki toplantısında çeyrek (25) baz puanlık bir artışla yetinebilir. Bununla birlikte, merkez bankasının işi henüz bitmedi. En son HSBC’nin öngördüğü şekilde, Fed’in yılın ikinci yarısında faiz indirimlerini başlatacağı görüşü biraz aceleci.

Hizmetler için tüketici talebinin güçlü konumunu sürdürmesi, tam kapasiteye yakın bir  işgücü piyasasıyla birleştiğinde, fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sürdürme tehdidi oluşturuyor.

 

Fed’in, son on yılların en agresif sıkılaştırma döngüsünün ekonomiyi nasıl etkilediğini değerlendirmek için ara vermeden önce faiz oranlarını daha da artırması bekleniyor. Vadeli işlemler halen 2023 sonunda %5 civarında bir fed funds faizi fiyatlarken, “enflasyon karamsarları”, Fed’in faizleri %6’ya kadar yükseltmesi gerekebileceğini savunuyor.

Ek olarak, Fed üyeleri sürekli faiz oranlarını uzun  süre yüksek seviyelerde tutma gereğini vurgulayıp, bu yöndeki iradelerinin hafife alınmaması konusunda uyarıda bulunuyorlar. Yetkililer aksini söylese de, yatırımcılar hala merkez bankasının yıl sonuna kadar faiz oranlarını düşüreceğini düşünüyor.

Raporun yayınlanmasından kısa bir süre sonra Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, sıkı para politikası kampanyasının bitiş noktasına yaklaşırken merkez bankasının ilerleyen aylarda çeyrek puanlık artışlarla faiz oranlarını yükseltmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Veri sonrası dolar düşerken ABD hisse senedi vadeli işlemleri dalgalandı ve Hazine tahvilleri yükseldi. Wall Street açılışında, DJ30 ve S&P500 küçük primlerle Yeni Yıl rallisini sürdüroyrlar. Enflasyon verileri, Bloomberg’in ekonomistlere yönelik bir anketindeki medyan tahminlerle eşleşti.

 

Hizmet Sektörü Enflasyonu

En büyük hizmet bileşeni olan ve genel TÜFE endeksinin yaklaşık üçte birini oluşturan barınak maliyetleri, Kasım ayına göre hızlanarak geçen ay %0,8 arttı. Kiralar ve mal sahiplerinin zımni kira maliyeti aynı miktarda artarken, otel konaklamaları önceki ay düştükten sonra %1,5 arttı.

 

“Kira ve ev sahipliği bedeli” kategorisinin hesaplanma şekli nedeniyle, şu anda kiraların düşmeye başladığını gösteren gerçek zamanlı ölçümler ile Çalışma Bakanlığı verileri arasında bir çelişki var.

Bloomberg hesaplamalarına göre enerji, kira ve mal sahiplerinin eşdeğer kirası çıkarıldığında hizmet fiyatları %0,3 arttı. Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşları, ülkenin enflasyon gidişatını değerlendirirken böyle bir metriğe bakmanın önemini vurgularlar.

TÜFE’nin sağlık sigortası hesaplamasındaki bir tuhaflığı dengelemeye yardımcı olan bir düzenleme olan tıbbi bakımı da kaldırdığımızda, hizmet fiyatları yıllık bazda TÜFE verileri ile eşit.  Hizmet fiyat artışları yıllık %2 temposuna gerilemeden, Fed’in enflasyon hususunda kendini rahat hissetmesi zor.

 

ABD başta Gelişmiş Ülkelerde nihai enflasyonla  ücretler arasında yüksek doğrusal bağlantı var.  Bu durum göz önüne alındığında, ekonomistler işgücü piyasasının enflasyon görünümünde kilit bir rol oynamasını bekliyor. En son istihdam raporu,  bir miktar soğuma gösterdi, ancak işe alım güçlü olmaya devam ediyor ve işsizlik oranı beş on yılın en düşük seviyesine geriledi.

 

İşgücü arzı ve talebi arasındaki kalıcı dengesizlik, Fed’in yavaşlatmaya çalıştığı bir dönemde ücret artışları ve tüketici harcamalarını destekleyerek enflasyonun katılaşmış olabileceğine dikkat çekiyor.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler