Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: ABD tarım-dışı istihdam çok güçlü, Fed’in faiz indirmesi kolay olmayacak

Nisan ayı istihdam raporu, işsizlik oranı Mayıs 1969’dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken geçen ay ekonomiye eklenen çeyrek milyondan…

ANALİZ:  ABD tarım-dışı istihdam çok güçlü, Fed’in faiz indirmesi kolay olmayacak

Nisan ayı istihdam raporu, işsizlik oranı Mayıs 1969’dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken geçen ay ekonomiye eklenen çeyrek milyondan fazla yeni iş ile ABD emek piyasasının gücünü koruduğunu gösterdi.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’ndan (BLS) Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi geçen ay 253.000 tarım dışı yeni  iş eklerken,  işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde %3.4’e düştü.

Ekonomistler, raporun tarım dışı istihdamın geçen ay 185.000 arttığını göstermesini beklerken, işsizlik oranının %3,6’ya çıkacağı tahmin ediliyordu.

İşte rapordaki önemli rakamlar ve Bloomberg’in konsensus tahminleri:

Tarım dışı bordrolar: +253.000’e karşı +185.000 beklenti

İşsizlik oranı: %3,4 – %3,6 bekleniyordu

Aydan aya ortalama saatlik kazanç: %+0,5’e karşı %+0,3 bekleniyordu

Yıllık ortalama saatlik kazanç: +%4,4 – +%4,2 bekleniyordu

Haftalık çalışılan ortalama saat: 34,4’le beklenti  düzeyinde

İstihdam raporu ayrıca ücret artışının Nisan ayında tahmin edilenden daha güçlü kaldığını ve ücretlerin Mart ayında görülen kazanımlardan hızlanarak önceki yıla göre %4,4 arttığını gösterdi.

Bununla birlikte, Mart ayındaki istihdam kazanımları, daha önce bildirilenden 71.000 aşağı revize edilerek sadece 165.000 iş yaratıldığını gösterdi. Şubat ayındaki iş kazanımları da daha düşük bir şekilde revize edildi (- 326.000’den 248.000’e). Bu iki aylık dönemdeki iş büyümesini daha önce bildirilen 149.000’den daha düşük hale getirdi. Bu revizyonlarla, son altı aydaki iş kazanımı ortalama 290.000 oldu.

Bloomberg’den Alexandra Semenova’nın belirttiği gibi, Nisan ayı, BLS’den bildirilen iş kazanımlarının Wall Street ekonomistlerinin tahmin ettiğinden daha yüksek geldiği bildirilen 13. ay oldu.

Cuma günkü istihdam raporu, Federal Rezerv’in bu hafta gösterge faiz oranını %0,25 daha yükselterek federal fon oranını Eylül 2007’den bu yana ilk kez %5’in üzerine çıkarmasının ardından geldi.

Fed Başkanı Jay Powell Çarşamba günü faiz artırımını anlatırken, işgücü piyasasının “çok sıkı” olmaya devam ettiğini söyledi, ancak “işgücü piyasasındaki arz ve talebin yeniden daha iyi bir dengeye geldiğine dair bazı işaretler var” dedi ve bunlar arasında işgücüne katılımda artışa işaret etti.

“Ancak genel olarak,” diye ekledi Powell, “işgücü talebi hala mevcut işçi arzını önemli ölçüde aşıyor.”

Capital Economics’in ABD baş ekonomist yardımcısı Andrew Hunter, Cuma günkü verileri izleyen bir e-postada, “[Cuma günkü verilerin], işgücü piyasası koşullarının soğuduğuna dair kanıt içermediği göz önüne alındığında, Fed’in ara verme planlarını yeniden gözden geçirmesine neden olacağından şüpheliyiz” dedi. Yani, Fed’in vadeli işlem piyasalarında fiyatlandığı gibi Temmuz’da parasal gevşemeye başlamasının zor olduğunu ifade etti.

Fed’in acilen faiz indirmesi için gösterilen başlıca neden banka stresinin yeniden yükselmesi. Çarşamba-Perşembe seanslarında bölgesel banka hisseleri West Pac ve Western Alliance liderliğinde satış yedi, fakat bugün alıcılı seyredecekler. Wall Street açılışı öncesi DJ30 vadeliler de 200 puan yukarda.

 

 

Kaynak: Jobs report: April job reports shocks with 253,000 jobs created, unemployment falls

 

ParaAnaliz yorumu eklendi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler