Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya’da iş dünyasının hissiyatı, Kasım ayında ekonomik durgunluğa rağmen arttı

Almanya’da üçüncü çeyrekle ilgili açıklanan nihai veriler, ekonominin az da olsa daraldığını gösterdi. Almanya İstatistik Ofisi’nden (DeStats) yapılan açıklamaya göre,…

Almanya’da iş dünyasının hissiyatı, Kasım ayında ekonomik durgunluğa rağmen arttı

Almanya’da üçüncü çeyrekle ilgili açıklanan nihai veriler, ekonominin az da olsa daraldığını gösterdi.

Almanya İstatistik Ofisi’nden (DeStats) yapılan açıklamaya göre, bugün açıklanan final rakamları, Ekim ayının sonlarında yayınlanan ve ekonominin yüzde 0,1 oranında küçüldüğünü öngören ilk tahmini doğruladı.

DeStats Başkanı Ruth Brand, “2023’ün ilk yarısında görülen zayıf ekonomik gelişmenin ardından, Alman ekonomisi yılın ikinci yarısına performansta hafif bir düşüşle başladı.” dedi.

Gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık üçte ikisini oluşturan özel tüketici harcamaları önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 düşerken, kamu tüketici harcamaları bir yıldan fazla bir süredir ilk kez yüzde 0,2 oranında arttı.

Düzeltilmiş verilerle GSYH, üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 daraldı. İlk veriler daralmada yüzde 0,3’e işaret ediyordu.

Almanya’da iş dünyası hissiyatı Kasım ayında üst üste üçüncü ayda da iyileşti; Bu, yüksek enflasyon gibi ekonomiyi engelleyen olumsuz rüzgarların, ülke muhtemelen bir ekonomik krizin ortasında olsa bile hafifleyebileceğine dair bir sinyal verdi.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü(ifo) tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, iş ortamı endeksi Ekim ayında revize edilen 86,9 seviyesinden 87,3 seviyesine yükseldi.

Bu veri WSJ’nin 87,5 olan beklentisinin biraz altında kaldı.

Cari durum endeksi 89,2 puandan 89,4 puana çıkarken, beklenti endeksi 84,7 puandan 85,2 puana yükseldi. Piyasa beklentisi sırasıyla 89,5 ve 85,9 şeklinde oluşmuştu.

Almanya’da bugün açıklanan rakamlara göre ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 daralma gösterdi.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler