Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya fabrika siparişleri arttı

Almanya’da, eylül ayında fabrika siparişleri aylık bazda yüzde 1’lik bir düşüş beklenirken, gerçekleşen artış yüzde 0,2 olarak kaydedildi. Almanya Federal…

Almanya fabrika siparişleri arttı

Almanya’da, eylül ayında fabrika siparişleri aylık bazda yüzde 1’lik bir düşüş beklenirken, gerçekleşen artış yüzde 0,2 olarak kaydedildi. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), eylül ayına ait geçici fabrika siparişleri verilerini açıkladı. Bu verilere göre, ülkede üretilen ürünler için gelen siparişler, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı, ancak Eylül 2022’ye göre yüzde 4,3 azaldı.

 

Piyasa beklentisi, fabrika siparişlerinin aylık bazda yüzde 1 düşeceği yönündeydi. Öte yandan, Destatis, ağustos ayına ait fabrika siparişlerini daha önce açıkladığı yüzde 3,9’luk revize ederek yüzde 1,9 olarak güncelledi. Bu revizyonun sebebini, “Veri işleme ekipmanı, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde yanlış bildirilen verilerden kaynaklandığını” açıkladı.

 

Eylül ayında, yurt dışından gelen siparişler aylık bazda yüzde 4,2 artarken, yurt içi siparişlerde yüzde 5,9’luk bir düşüş yaşandı. Destatis açıklamasında, “3 aylık karşılaştırmada daha az dalgalanmaya sahip olan Temmuz-Eylül döneminde, yeni siparişler bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,9 daha düşüktü. Büyük ölçekli siparişler hariç tutulduğunda, Eylül 2023’te yeni siparişler bir önceki aya göre yüzde 2,2 azaldı” ifadesine yer verildi.

 

Eylül ayında yeni siparişlerin farklı sektörlerde farklı şekillerde geliştiği belirtildi. Makine mühendisliği ve metal ürünleri üreticileri, yüzde 8,5 daha fazla sipariş aldılar. Ancak, bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatında ağustos ayında yaşanan yüzde 19,9’luk artışın ardından eylülde yüzde 12,5’lik bir düşüş kaydederek genel fabrika siparişlerini olumsuz etkiledi. Otomotiv sektöründe yüzde 2,5, uçak, gemi, tren gibi ulaşım araçlarının siparişlerinde ise yüzde 9,7’lik düşüşler gözlemlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler