Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya bütçe krizi yaşıyor

Almanya'da federal bütçedeki tüm harcama taahhütleri şu anda geçici olarak askıya alındı.

Almanya bütçe krizi yaşıyor

Almanya’da federal bütçedeki tüm harcama taahhütleri şu anda geçici olarak askıya alındı.

 

 

Almanya Anayasa Mahkemesi’nin borç frenine ilişkin kararının ardından Alman koalisyon hükümeti bütçe kriziyle karşı karşıya. Almanya Maliye Bakanlığı’ndan tüm bakanlıklara gönderilen bir mektupta, federal bütçedeki harcama taahhütleri geçici olarak durduruldu.

 

İlk başta sadece İklim ve Dönüşüm Fonu için geçerli olan bu durum, federal bütçenin büyük bir kısmını etkileyecek şekilde genişletildi. Bakanlıklar ve kurumlar halihazırdaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecek ancak yeni harcamalara izin verilmeyecek.

 

Mektupta, federal bütçenin genel durumunun gözden geçirilmesinin önemine vurgu yapılırken, bakanlıkların özel durumlarda talep edilen harcamalara izin verebileceği belirtildi.

 

15 Ekim’de Almanya Anayasa Mahkemesi, hükümetin corona virüs salgını döneminden kalan 60 milyar Euro’luk kullanılmamış krediyi iklim fonuna aktarma kararını anayasaya aykırı buldu.

 

Mahkeme, ülkenin borç freni kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2021 ikinci ek bütçesini geçersiz kıldı. Hükümet, Kovid-19 salgını tedbirlerine yönelik kullanılmayan krediyi İklim ve Dönüşüm Fonu’na aktarmıştı. Mahkeme kararında, borç tavanının acil durumlar için aşılabileceği ancak fon aktarımının bu koşulları karşılamadığı vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler