Sosyal Medya

Döviz

ABD’de Şubat ayında tarım dışı istihdam beklenenin çok üzerinde, işsizlik de arttı ve Fed faiz artışı beklentileri yükseldi

ABD’de Şubat ayında tarım dışı istihdam 311 Bin kişi ile beklenti 215 Binin çok üzerinde açıklandı. ABD’de Şubat ayında; –…

ABD’de Şubat ayında tarım dışı istihdam beklenenin çok üzerinde, işsizlik de arttı ve Fed faiz artışı beklentileri yükseldi

ABD’de Şubat ayında tarım dışı istihdam 311 Bin kişi ile beklenti 215 Binin çok üzerinde açıklandı.

ABD’de Şubat ayında;
– Haftalık kazançlar %0,2 (Beklenti %0,3)
– Haftalık kazançlar (yıllık) %4,6 (Beklenti %4,7)
– İşsizlik oranı %3,6 (Beklenti %3,4)
– Ocak tarım dışı istihdam 517 Binden 504 Bine revize edildi.

ABD ekonomisi şubat ayında 311.000 istihdam yarattı ve bu da Federal Rezerv’in ekonomiyi soğutmak için verdiği mücadeleye bir yıldan fazla bir süredir etkileyici işgücü piyasası gücünü yansıttı.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’ndan Cuma günü yayınlanan verilere göre, işsizlik oranı geçen ay yüzde 3,6’ya yükseldi ancak hala uzun zamandır en düşük seviyelere yakın.

İş kazanımları, Ocak ayının göz kamaştırıcı rakamlarından daha düşük geldi, ancak işgücü piyasasında devam eden esnekliği yansıtıyor. Servet yöneticisi Wilmington Trust’ın baş ekonomisti Luke Tilley “Tüm işgücü piyasası soğuyor, ama yine de inanılmaz derecede sıkı. Sadece geçen yılın ortasında veya 2021’de olduğu kadar sıkı değil” diyor

İşgücü piyasası, işçilere olan talebin geçen Haziran ayından bu yana bazı istisnalar dışında kademeli olarak azalmasıyla soğuma belirtileri gösterdi. Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü bildirdiğine göre, Ocak ayında 10,8 milyon iş ilanı vardı, Aralık ayına göre küçük bir düşüş bu seviye. Ocak ayındaki işten çıkarmalar, kısmen son aylarda teknoloji, reklamcılık ve medya endüstrilerini kasıp kavuran yüksek profilli işten çıkarmaları yansıtan Aralık 2020’den bu yana görülmeyen bir seviyeye yükseldi. Disney, Zoom, Yahoo ve Rupert Murdoch’un News Corp’u Şubat ayında toplu işten çıkarmalar yaptığını duyurdu.

Ekonomistler, Ocak ayında 504.000’e kadar ayarlanan şok edici iş büyümesinin, mevsimsel ayarlamalarla çarpıtılmış olabileceğini, çünkü bu sıkı işgücü piyasasındaki işverenlerin tatilden çıkan işçileri normalden daha fazla istiflediğini söyledi.

Esnek işgücü piyasası, birçok işçi için bir nimet olarak geliyor ve birçoğuna daha iyi işlere geçme ve son bir buçuk yıl içinde zamları müzakere etme yeteneği sağlıyor. Ortalama saatlik ücretler Ocak ve Şubat ayları arasında yüzde 0,2 arttı. Genel ücret, bir yıl öncesine göre yüzde 4,6 artarak saatte ortalama 33,09 dolara yükseldi.

Federal Rezerv Başkanı Powell, bu haftanın başlarında Kongre’de, Federal Rezervin işgücü piyasasının gücüne işaret ederek faiz oranlarını aylar önce belirtilenden daha agresif bir hızda yükseltebileceğini söyledi.

Bununla birlikte, Federal Rezerv, bu haftanın başlarında Kongre’de ifade verirken işgücü piyasasının gücünü, faiz oranlarını aylar önce belirtilenden daha agresif bir hızda yükseltmeyi haklı çıkarmak için kullanabileceğini söyledi.

Enflasyon geçen yaz 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığından beri düştü, ancak fiyatlar normalin çok üzerinde kaldı. Gelecek hafta açıklanacak yeni bir enflasyon raporu, Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatmaya devam etmek için yeterli ilerleme kaydedip kaydetmediği konusunda daha fazla netlik sağlayacak.

İşgücü piyasasının gücü, pandemiden çıkan hizmetlere ve deneyimlere yönelik tüketici talebinin artmasıyla büyük ölçüde destekleniyor. Şubat ayındaki en büyük iş kazanımlarından bazıları eğlence ve misafirperverlik, perakende ticaret, hükümet ve sağlık hizmetleriydi. İstihdam bilgi, ulaşım ve depolamada düştü.

Güçlü işgücü piyasasına rağmen, birçok işçi hala ücretlerden daha hızlı büyüyen fiyatlarla geçinmek için mücadele ediyor. Konut, gaz ve gıda gibi temel ihtiyaçların artan maliyetleri enflasyona katkıda bulunuyor.

 

Piyasalar nasıl tepki verdi?

Piyasa tarım dışı istihdam verisinde tahminlerin üzerinde gelen manşet rakamdan çok artan işsizlik ve azalan haftalık kazançlar üzerinden bakmayı ilk etapta tercih etmiş görünüyor.

Verilerin açıklanmasının ardından Dolar Endeksi %0,5’in üzerinde kayıpla günün en düşük seviyelerinde işlem görüyor. Ons altın 1.840 doları aşarken gümüşte prim %1’in üzerine çıktı.

Veri sonrasında Fed’in Mart ayında 50 baz puan faiz artırım ihtimaline ilişkin fiyatlama da %50’nin altına geriledi.

Bloomberg Economics FED’in Mart ayı toplantısı için beklentisini 50 baz puana yükseltti. Allianz Ekonomi Danışmanı Muhammed El Erian, bugünkü tarım dışı istihdam verilerinin ardından 14 Mart’ta açıklanacak TÜFE rakamlarının belirleyici olabileceğini kaydetti.

Fed 11 Mart’ta faiz kararı öncesi sessizlik dönemine girecek ve sonrasında 23 Mart’a kadar doğrudan piyasa beklentilerini yönlendirme kabiliyetinden yoksun olacak.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler