Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları yine beklentinin altında

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin aksine ikinci haftada da beklentinin altında kaldı ve geriledi. Görünen, ABD istihdam piyasasındaki sıkılığın devam…

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları yine beklentinin altında

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin aksine ikinci haftada da beklentinin altında kaldı ve geriledi. Görünen, ABD istihdam piyasasındaki sıkılığın devam etmekte olduğu ve işverenlerin personel sayısını azaltmak konusunda isteksizliği.  Veri, geçtiğimiz yıl boyunca Fed’in faiz oranlarındaki artışlarına karşı büyük ölçüde dirençli kalan bir işgücü piyasasının altını çiziyor.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre Perşembe günü işsizlik maaşı için ilk başvurular 1.000 düşüşle 191 bine indi. Bloomberg anketindeki medyan tahmin 197 bin seviyesindeydi.

Bir hafta veya daha uzun süredir işsizlik maaşı alan kişileri içeren devam eden başvurular, 11 Mart’ta sona eren dönemde 1,69 milyon ile çok az değişti. Bu veri işsiz bir kişinin iş bulmasının ne kadar kolay veya zor olduğuna dair gösterge olması açısından önemli.

İşsizlik başvuruları tarihsel olarak düşük seviyelere yakın seyretmeye devam ederken istihdam yaratma gücünü koruyor.

Gıda hizmetleri ve eğlence ve konaklama dahil olmak üzere sektörler çalışan çekmek ve elde tutmak için çaba harcıyor. Mevcutta her işsiz Amerikalı için yaklaşık iki açık pozisyon olduğu hesaplanıyor.

Bununla birlikte, Amazon.com Inc. ve Meta Platforms Inc. dahil olmak üzere bazı şirketlerde işten çıkarmalar artıyor. Ekonomistler, firmaların işten çıkarma kararlarını hayata geçirmesiyle, işsizlik verilerinin bu duyuruları nihayetinde yansıtmasını haftalardır bekliyor.

Öte yandan, son banka iflaslarının iş piyasasını nasıl etkileyeceği henüz belli değil, ancak daha sıkı kredi verme standartları ve daha yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomiyi frenleyebileceği değerlendiriliyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler