Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de Enflasyon Beklentileri 2021’den Bu Yana En Düşük Seviyeye Geriledi

ABD’nin kısa vadeli enflasyon beklentileri mart ayı başında yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine geriledi ve uzun vadeli beklentiler de…

ABD’de Enflasyon Beklentileri 2021’den Bu Yana En Düşük Seviyeye Geriledi

ABD’nin kısa vadeli enflasyon beklentileri mart ayı başında yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine geriledi ve uzun vadeli beklentiler de hafifledi. Ancak tüketici duyarlılığı sürekli yüksek fiyatlar nedeniyle hala düştü.

Michigan Üniversitesi’nin ön okumasına göre, ankete katılanlar, enflasyonun gelecek yıl boyunca %3,8 artmasını beklediklerini söyledi. Bu seviye Nisan 2021’den bu yana en düşük okuma. Fiyatların önümüzdeki beş ila on yıl içinde %2,8 oranında artmasını bekliyorlar, bu da son altı ayın en düşük seviyesi.

Cuma günü açıklanan verilere göre, grubun duyarlılık endeksi şubat ayındaki 67’den Mart ayı başında 63,4’e geriledi ve Haziran ayından bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir anketteki medyan tahmin, endeksin sabit kalması yönündeydi.

Anket 22 Şubat’tan 15 Mart’a kadar yapıldı ve raporda, görüşmelerin yaklaşık %85’inin Silikon Vadisi Bankası’nın başarısızlığından önce tamamlandığı belirtildi. Bununla birlikte, üniversitenin ayın son okuması 31 Mart’ta yayınlandığında güvenin ne ölçüde etkileneceği belli değil.

Anketin direktörü Joanne Hsu “Verilerimiz, ortalama tüketicinin tipik olarak onları doğrudan etkilemeyen finansal gelişmelere çok fazla dikkat etmediği göz önüne alındığında bu gelişmelerin tüketici tutumları üzerindeki çok az etkisini gösteriyor” dedi.

Hsu, “Bununla birlikte, bugünün haber ve bilgi yayma ortamı, pandemiden önceki diğer şiddetli piyasa türbülansı dönemlerinden çok farklı, bu nedenle finansal gelişmelerin tüketicilere yönelik belirginliğinin ileriye dönük olarak artıp artmayacağı görülecek” dedi.

Bloomberg Economics’e göreyse, tüketici duyarlılığı, Silikon Vadisi Bankası’nın batışından önce bile Mart ayı başlarında geri çekildi ve bankacılık sektöründeki istikrarsızlaşma korkuları nedeniyle daha keskin bir bozulma beklenmeli. Üstelik, daha büyük bankalar tarafından kredi standartlarının sıkılaştırılması beklenen güveni daha da azaltacak.

Cuma günü yayınlanan ayrı bir rapor, ekonomi için beklentilerin bankacılık krizinden önce bile karardığını doğruladı. Conference Board’un öncü ekonomik göstergeler endeksi Şubat ayında %0,3 daha düşerek göstergenin düştüğü üst üste 11. aya işaret etti.

The Conference Board iş döngüsü göstergeleri kıdemli müdürü Justyna Zabinska-La Monica yaptığı açıklamada, “ABD bankacılık sektöründeki en son finansal kargaşa, LEI verilerine yansıtılmamaktadır, ancak devam ederse görünüm üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir” dedi.

Zabinska-La Monica, grubun “azalan tüketici harcamalarıyla birlikte artan faiz oranlarının büyük olasılıkla ABD ekonomisini yakın vadede durgunluğa iteceğini tahmin ettiğini” söyledi.

Bu haftanın başlarında açıklanan veriler, ABD enflasyonunun yüksek ve geniş tabanlı kaldığını gösterdi. Michigan Üniversitesi raporuna göre, mevcut kişisel finansmanların bir göstergesi üç ayın en düşük seviyesine gerilerken, ilgili beklenti ölçüsü altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Büyük ev alımları için satın alma koşulları da azaldı. Ekonomi genelinde, mevcut ve beklenen koşulların her ikisi de üç ayın en düşük seviyelerine geriledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler