Sosyal Medya

Döviz

ABD verileri: Üretici fiyatları beklenenden çok iyi, perakende satışlar ve sanayi üretimi beklenenden fazla düştü

ABD üretici fiyatları aralık ayında pandeminin başlangıcından bu yana en fazla düşüş göstererek enflasyonist baskılarda aylarca süren bir geri çekilmeyi…

ABD verileri: Üretici fiyatları beklenenden çok iyi, perakende satışlar ve sanayi üretimi beklenenden fazla düştü

ABD üretici fiyatları aralık ayında pandeminin başlangıcından bu yana en fazla düşüş göstererek enflasyonist baskılarda aylarca süren bir geri çekilmeyi perçinledi ve Federal Rezerv’e faiz artırımlarının hızını yavaşlatması için yer açtı.

Çalışma Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, nihai talep için üretici fiyat endeksinin geçen ay %0,5 düşerek Nisan 2020’den bu yana en yüksek hızda geriledi ve yıllık ÜFE %6,2 arttı. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette yer alan medyan tahminler, endeksin bir ay öncesine göre %0,1 düşmesini ve yıllık %6,8 yükselmesini öngörüyordü.

Aylık düşüş, başta enerji ve gıda olmak üzere mal fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Bu bileşenler hariç tutulduğunda, çekirdek ÜFE olarak adlandırılan ÜFE, Aralık ayında %0,1 ve bir yıl öncesine göre %5,5 arttı.

Veriler, geçen hafta fiyat baskılarının azaldığını gösteren tüketici fiyat verilerinin hemen ardından geldi. Arz ve talep, tedarik zincirleri normalleştikçe ve mallara olan talep küresel olarak soğudukça daha dengeli bir şekilde ilerliyor.

Bununla birlikte, Fed’in enflasyon mücadelesi henüz bitmedi. Çin’in katı Covid-19 protokollerinden sonra yeniden açılması, emtia fiyatlarını desteklemekle tehdit ediyor. Dolar son zamanlarda zayıfladı ve ABD tarafından üretilen malları daha rekabetçi hale getirdi. Ve hizmetlere yönelik esnek tüketici talebiyle eşleştirilen sıkı bir işgücü piyasası, enflasyonu merkez bankasının hedefinin üzerinde tutabilir.

Çarşamba günü açıklanan diğer veriler, perakende satışların Aralık ayında geniş bir düşüşle beklenenden daha fazla gerilediğini gösterdi. Perakende satışlardaki yıl sonu düşüşü, ekonomistlerin tüketici harcamaları ve dolayısıyla büyüme için daha yumuşak bir 2023 olması beklentilerini destekliyor. Güçlü bir iş piyasası alışveriş yapanları desteklerken, Amerikalılar hala gergin hissediyorlar – tasarruf oranı rekor düşük ve kredi kartı bakiyeleri arttı.

Hazine getirileri düştü ve hisse senedi endeksi vadeli işlemleri raporların ardından arttı.

ÜFE verileri, gıda fiyatlarının son iki yılın en fazla düşüşü olan %1,2 oranında gerilediğini gösterdi. Nihai talep hizmetleri, Nisan ayından bu yana en düşük kazanç olan sadece %0,1 arttı. Mütevazı ilerleme, büyük ölçüde yakıt perakendeciliği için marjlardaki artışı yansıtıyordu.

Endeksin en değişken bileşenlerini çıkaran gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç üretici fiyatları, bir önceki aya göre %0,1 ve bir önceki yıla göre %4,6 oranında beklenenden daha az bir artış gösterdi.

ABD’de sanayi üretimi beklentilerin üzerinde düştü

ABD’de sanayi üretimi Aralık ayında piyasa beklentilerinin üzerinde bir düşüş gösterdi. Bunun yanı sıra Ağustos ayı sanayi üretim verisi de yukarı yönlü revize edildi.

Aralık ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,7 düştü. Beklenti yüzde 0,1 düşüş olacağı yönündeydi. Kasım ayı sanayi üretimi yüzde -0,2’den yüzde -0,6’ya revize edildi.

Kapasite kullanım oranı da Aralık ayında hem Kasım ayına göre düştü, hem de piyasa beklentilerinin altına indi. Kasım ayında revize verilerle yüzde 79,4 olan kapasite kullanım oranı, Aralık ayında yüzde 79,6 olan beklentileri geride bırakarak yüzde 78,8 seviyesinde gerçekleşti.

Aralık ayında imalat sektöründe de üretim düşüşü yüzde 0,3 olan beklentilerin altında yüzde 1,3 düştü. Madencilik sektöründe üretim düşüşü yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.

Sanayi üretimi Aralık ayında 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarken, imalat sektöründe üretim yıllık yüzde 0,5 düştü. Madencilik sektöründe yıllık artış yüzde 5,8 oldu.

Bloomberg, Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler