Sosyal Medya

Döviz

ABD enflasyon nihayet hedef bölgeye düşüyor: Fed’in adımları nasıl olacak?

Enflasyon nihayet hedef bölgeye düşüyor, ancak Fed’in çoktan altyapısını hazırladığı bir faiz artışından vazgeçme şansı çok düşük. Belki bir sonraki?…

ABD enflasyon nihayet hedef bölgeye düşüyor: Fed’in adımları nasıl olacak?

Enflasyon nihayet hedef bölgeye düşüyor, ancak Fed’in çoktan altyapısını hazırladığı bir faiz artışından vazgeçme şansı çok düşük. Belki bir sonraki?

ABD enflasyonu düşüyor ve verilere daha detaylı bakışlar da bu gerçeği ortadan kaldırmıyor.  Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarından en net anlaşılması gereken bu gerçek.

Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından izlenen manşet enflasyonla başlayınca hazirandaki seviye çok etkileyici bir şekilde, Federal Rezerv’in enflasyon hedefinin üst aralığı olan % 3,0’ün hemen altına düştü. Bu açıkça içtenlikle arzu edilen bir durum elbette.

Yıllık enflasyonu bileşen unsurlarına ayırınca yakıt maliyetlerinin 2021’deki artışının yerini düşüşe bırakması sonucu enerjinin artık enflasyonu aşağıya çeken bir etki yaptığı görülüyor. Bu şaşırtıcı değil. Daha da etkileyici olanı, geçen yılın başında sıcak seyreden çekirdek mal enflasyonunun da çok düşmüş olması.  Mevcut en büyük endişenin kaynağı olan temel hizmetler de azalıyor. Bu, Fed’in görmek istediği şeye tam olarak yakın:

Çok değişken olabilen aylık verilere çok fazla ağırlık vermek akıllıca değil, ancak haziran verisi olumlu bir hikâye anlatmakta. Haziran ayında enerji fiyatları bir miktar arttı ancak aylık veriler temel mal ve gıda enflasyonunun sıfıra düştüğünü gösterdi. Temel hizmetler son iki yılın en düşük seviyesindeydi. Bu açıkça cesaret verici:

Farklı Fed araştırma ekipleri tarafından üretilen daha teknik istatistiksel ölçümler de umut için nedenler sunuyor:

Atlanta Fed, fiyatlarını değiştirmesi zor olan mal ve hizmetler için “yapışkan” enflasyon endeksleri üretir. Artan yapışkanlık, enflasyonu düşürme girişimleri için özellikle zararlı olabilir. Ancak sorun, özellikle barınma fiyatlarını dışlayan bir “süper çekirdek” oranı kullanıldığında kontrol altına alınıyor gibi görünüyor:

Kısacası, bu, son iki yılın önceki alarm veren grafik yerine çok daha rahatlatıcı bir trende işaret ediyor.  daha düşük enflasyona doğru (meslektaşı Jonathan Levin’in dediği gibi) bir “kafa sahte” ye çok O zaman sırada ne var?

Merkez Bankası Sürümü

En ilgi çekici olanı, bu büyük sürprizin Fed’e yönelik beklentiler üzerinde ne kadar az etkisi olduğu. Bu ayın ilerleyen saatlerinde yapılacak bir faiz artışı daha kaçınılmaz olarak kabul edildi ve hala da öyle. Daha da ilginci, para politikası için piyasa tahminlerinin en saf ifadesi olan fed fonları vadeli işlemleri, faiz oranlarına ilişkin tahminlerini geleceğe doğru zar zor iyimser. Bunlar, geçtiğimiz Perşembe günkü şaşırtıcı derecede güçlü ADP özel sektör bordro tahminlerinin tahvil getirilerinin yükselmesine neden olmasından hemen sonra ve TÜFE’nin Çarşamba günü açıklanmasından hemen sonra fed fonları için öngörülen yollar:

 

Bununla birlikte, oranları tekrar yükseltmenin bir hata yapacağına dair artan bir görüş kitlesi var. Oxford Economics’in baş ABD ekonomisti Ryan Sweet, sürprizin faiz artışını caydırmayacağını savundu. Merkez bankası, “Fed yetkililerinin iletişimi, bu ay başka bir faiz artırımının esasen garanti olduğuna işaret ettiği için kendisini bir köşeye sıkıştırdı” dedi. “Ancak, yeni veriler Fed’e bu aydan sonra daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olup olmadığını tartışmak için neden verebilir.”

Infrastructure Capital Advisors’dan Jay Hatfield, “Temmuz ayında faiz oranlarını yükselterek bir başka politika hatası daha yapacağı, ancak Fed’in işgücü piyasasına ve ücretlere miyop bir şekilde odaklanmasını yüksek enflasyonun temel itici gücü olarak reddeden Austan Goolsbee [Chicago Fed başkanı] gibi başkanlardan bir muhalefet olabilir” uyarısında bulundu. Fed ayrıca %2 enflasyon hedefinin esiri olabilir. Citi Global Wealth’in Kuzey Amerika yatırımları başkanı Kristen Bitterly şunları söyledi: Mesajlarında, hedefledikleri %2’lik enflasyondan hala uzak oldukları konusunda çok kararlılar. Ve bence son mil, yönetmesi çok karmaşık olabilecek bir şey. Yön olarak, buradan önemli bir artış bekliyor muyuz? Hayır.

Ancak enflasyon oradan aşağı yönlü eğilim göstererek zorunlu kılsa bile, faiz indirimi konusu çok farklı. Bir durgunluğun açık ve mevcut kanıtları olmadan, Fed, enflasyona karşı zaferin erken ilan edildiği ve bunun sonucunda fiyat artışlarının yoğunlaştığı 1970’lerde ve 1980’lerde yapılan hataların tekrarlanmasını önlemek için endişeli olacak. Bleakley Financial Group’tan Peter Boockvar bunu şu şekilde ifade ediyor:

Sonuç olarak, Fed birkaç hafta içinde başka bir faiz artırımı daha yapacak. Fed fon vadeli işlemleri TÜFE sonrası hareket etmeden, bu şekilde fiyatlandırılmakta. Ama hepsi bu kadar. Temmuz ayından sonra Fed’in zamlarla işi bitti, kesinlikle inanıyorum, ancak bu sıkılaştırmanın bittiği anlamına gelmiyor çünkü enflasyonu düşük tutmak bir sonraki iş.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler