Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD enflasyon beklentileri ocak sonunda da düşmeye devam etti

ABD’nin kısa ve uzun vadeli enflasyon beklentileri ocak ayı sonunda iyileşerek tüketici duyarlılığını bir kez daha artırmaya yardımcı oldu. Michigan…

ABD enflasyon beklentileri ocak sonunda da düşmeye devam etti

ABD’nin kısa ve uzun vadeli enflasyon beklentileri ocak ayı sonunda iyileşerek tüketici duyarlılığını bir kez daha artırmaya yardımcı oldu.

Michigan Üniversitesi’nin son anket okumasında ankete katılanlar, Nisan 2021’den bu yana en düşük seviye olacak şekilde fiyatların gelecek yıl boyunca %3,9 oranında artmasını beklediklerini açıkladı.  Duyarlılık endeksi 64,9’a yükselirken dokuz ayın zirvesine ulaştı.

Tüketiciler, enflasyonun önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde, ön okumadan biraz daha düşük %2,9 artmasını bekliyor. Federal Rezerv, uzun vadeli enflasyon beklentilerini özellikle yakından izlemekte, çünkü beklentiler kendi kendini tatmin edebilir ve daha yüksek fiyatlara yol açabilir.

Cuma günü açıklanan veriler, ABD enflasyonunun aralık ayında düşüş eğilimini sürdürdüğünü, fiyat baskılarının zirveye ulaştığına dair kanıtlara katkıda bulunduğunu ve Fed’e gelecek hafta faiz artırımlarının hızını yavaşlatması için yer açtığını gösterdi.

Bununla birlikte, önümüzdeki aylarda duyarlılık için dikkate değer aşağı yönlü riskler var. Anketin direktörü Joanne Hsu, tüketicilerin üçte ikisinin önümüzdeki yıl bir gerileme beklediğini belirtti.

“Borç tavanı tartışması devam ediyor ve son birkaç ayda görülen kazanımları tersine çevirebilir; 2011 ve 2013’teki geçmiş borç tavanı krizleri, tüketici güveninde keskin düşüşlere neden oldu.” dedi.

Üniversitenin mevcut kişisel finans göstergesi Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, beklentiler devam eden ücret kazanımları ve enflasyonun gevşetilmesiyle desteklenen bir yıl içinde en yüksek seviyeye tırmandı.

Mevcut koşulların ölçüsü Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, gelecekteki beklentiler bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Büyük ev eşyaları için satın alma koşulları iyileşti, ancak konut piyasasının görünümleri yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle bozulmaya devam etti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler