Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ekonomisi yavaşlıyor, ama ufukta resesyon yok

Cuma günü  yayınlanan ve yakından izlenen PMI anket verilerinin gösterdiğine göre,  ABD’de hizmet sektörü büyümesi bu yıl ilk kez yavaşlama…

ABD ekonomisi yavaşlıyor, ama ufukta resesyon yok

Cuma günü  yayınlanan ve yakından izlenen PMI anket verilerinin gösterdiğine göre,  ABD’de hizmet sektörü büyümesi bu yıl ilk kez yavaşlama kaydetti. İmalat sektöründeki daralma derinleşirken, ABD ekonomik faaliyeti Haziran ayında üç ayın en düşük seviyesine geriledi, fakat diğer verilere göre büyüme devam ediyor.  Fed’in bu yıl bir kez daha faiz artırması gerçekçi bulunuyor.

Genel tablo, Fed’in geçen yıl başlayan agresif faiz  artışların bir durgunluğu tetikleyeceğine dair endişelerin sürmesine rağmen, ABD ekonomik büyümesinin ikinci çeyrekte bir çentik yükseldiğini gösterdi.

S&P Global, imalat ve hizmet sektörlerini izleyen ABD Bileşik PMI  Endeksi’nin bu ay Mart ayından bu yana en düşük seviye olan 53.0’a gerilediğini söyledi. Bununla birlikte, PMI’nin 50’nin üzerinde kaldığı beşinci aydı ve bu da özel sektörde büyümeye işaret ediyor.

 

S&P Global’in baş ekonomisti Chris Williamson, “ABD’deki ticari faaliyetlerin genel genişleme oranı, Haziran ayında güçlü kaldı ve GSYİH’nın %1,7 oranında artmasıyla bölgedeki ikinci çeyrek büyümesini %2’ye çıkardı” dedi.

Atlanta Fed’in ŞimdiGSYİH (Nowcast) modeli şu anda ikinci çeyrek büyümesini yıllık %1,9 oranında ölçüyor. Ekonomi ilk çeyrekte %1,3 oranında büyümüştü, ancak bazı ekonomistler bu rakamın önümüzdeki hafta Ticaret Bakanlığı’nın yılın ilk üç ayı için nihai büyüme tahminini açıkladığında yukarı doğru revize edileceğini düşünüyor.

Williamson, Fed’in geçen hafta Mart 2022’de artışa geçtiğinden bu yana ilk toplantısında faiz artırımından vazgeçme kararının hizmet sektöründeki iyimserliği desteklediğini, ancak daha fazla parasal sıkılaştırmanın büyümenin tek itici gücü haline gelen bir sektör üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi.

Fed yetkilileri, enflasyonun inatla %2 hedef aralığının üzerinde kalması ve istihdamın güçlü seyretmesi nedeniyle, faiz oranlarının mevcut %5.00’den %5.25’e kadar olan aralığından belki yarım puan daha yükselebileceği uyarısını yapmıştı.

Yatırımcılar, Fed’in gelecek ayki toplantısında faiz oranlarında çeyrek puan artırım yapmasını  bekliyor, ancak merkez bankasının bunun ötesine geçeceğine ikna olmaktan çok uzaklar.

S&P Global anketinin yeni sipariş ölçüsü, Nisan ayındaki 54,3’ten bu ay Haziran’da 53,5’e düştü. İmalat tarafındaki yeni siparişler altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Girdi fiyatları, enflasyonun üretimden hizmetlere doğru ilerlediğini gösterdi, bu da Fed’i şahin bir rotada tutabilir. Fabrikalardaki girdi maliyetleri yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine gerilese de hizmet sektörünün göstergesi Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmanırken, genel girdi fiyatları bu ay yükseldi.

İş hacmi büyümesi beş ayın en düşük seviyesinde olmasına rağmen, işletmeler personel sayısını artırmaya devam etti.

Anketin flaş hizmetler sektörü PMI Mayıs ayındaki 54,9’dan 54,1’e düştü. Reuters’in anket yaptığı ekonomistler, hizmet PMI’sinin 54.0’a düşeceğini tahmin ediyorlardı.

İmalat PMI Mayıs’taki 48.4’ten 46.3’e düştü ve ekonomistlerin 48.5 olan medyan tahmininden daha zayıftı. Bu endeks, geçen Ekim ayından bu yana yalnızca bir kez büyüme kaydetti.

Williamson, “Tedarik koşullarının iyileştirilmesi, önceki aylarda imalat üretiminin artmasına yardımcı olurken, yeni siparişlerde giderek berliginleşen ciddi gerileme, fabrikaların kapasite kullanım oranının düştüğü anlamına geliyor” dedi.

 

Kaynak:  Reuters  

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler