Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

A1 Capital sabah bülteni:  Hindiyi tam pişmeden fırından çıkarmak lazım

ABD doları euro, yen, sterlin, Avustralya doları, yuan ve İsviçre frangı karşısında son birkaç ayın en düşük seviyelerine 1,1017’ye geriledi. Altın ons başına 2.051 doların üzerinde yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

A1 Capital sabah bülteni:  Hindiyi tam pişmeden fırından çıkarmak lazım

Asya borsaları kısa bir süre için bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı,  tahviller yükseldi ve dolar, ABD’nin faiz indirimine ilişkin yeni ipuçlarıyla  değer kaybetti.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş  endeksi, Hong Kong teknoloji hisselerindeki zayıflığın onu yataya çekmesine rağmen %0,5 yükselirken, Japonya’nın Nikkei endeski ise %0,2 düştü.

Conference Board, tüketici güven endeksinin Ekim ayında aşağı yönlü revize edilen 99,1’den bu ay 102,0’a yükseldiğini gördük ardından da, Merkez Bankasının şahin ve etkili seslerinden biri olan Waller, “Politikanın şu anda ekonomiyi yavaşlatmak ve enflasyonu yüzde 2’ye geri döndürmek için iyi bir konumda olduğuna giderek daha fazla güveniyorum” dedi ve aynı zamanda bunu şu anda yüzde 3,9 olan işsizlik oranında keskin bir artış olmadan gerçekleştirebileceğinden de “makul derecede eminim”.

Enflasyondaki düşüş devam ederse “birkaç ay daha… üç ay, dört ay, beş ay… sırf enflasyon düşük olduğu için politika faizini düşürmeye başlayabiliriz” dedi. “Bunun ekonomiyi kurtarmaya çalışmakla hiçbir ilgisi yok. Bu, her politika kuralıyla tutarlı. Gerçekten yüksek tutacağımızı söylemek için hiçbir neden yok.” demesiyle birlikte, iki hafta önce açıklanan iyi huylu ABD enflasyon verisinden bu yana dünya çapında hisse senedi ve tahvillerde görülen iki haftalık yükselişi daha da genişletti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’de içinde bulunan durumu “Hindi pişiren herkes, hindiyi istediğiniz noktaya gelmeden fırından çıkarmanız gerektiğini bilir, çünkü üzerinde artık ısı olacaktır.” diyerek özetliyordu.

Ama yine de uzun vadeli faiz oranlarının hala yıl ortasından öncesine göre daha yüksek olması ve genel mali koşulların daha sıkı olması, bunun da hane halkı ve işletme harcamaları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu da diğer bir gerçek. Tüm bu gelişmeler neticesinde; ABD doları euro, yen, sterlin, Avustralya doları, yuan ve İsviçre frangı karşısında son birkaç ayın en düşük seviyelerine 1,1017’ye geriledi. Altın ons başına 2.051 doların üzerinde yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Fed fon vadeli işlemleri, 2024’te yüz baz puandan fazla kesintiyi fiyatlandıracağı ve bu kesintilerin Mart ayında başlama ihtimalinin %40 olduğu yönündeki beklentiler üzerine ralli yaptı. İki yıllık tahvilin getirisi %4,70 ile Temmuz ortasından bu yana en düşük seviyesine ulaşırken, 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi 4 baz puan düşerek %4,30 ile Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Bugünün gündemine baktığımızda, yurtiçinde; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan’ın konuşmasının yanı sıra, ekonomik güven endeksi, dış ticaret rakamları ve bankacılık sektörü aylık verilerini, Yurt dışında ise Euro Bölgesi güven endeksleri, Almanya enflasyonu ve ABD GSYH ikinci tahminini takip edeceğiz.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler