Sosyal Medya

Döviz

Yapı Kredi:  ‘ Fed faiz patikası için şu anda yorum yapmak mümkün değil’

Avrupa merkez bankası ECB dün politika faizini 50 bp artırdı. Birkaç noktaya dikkat çekmek istiyoruz. İlki, son olaylardan ötürü acaba…

Yapı Kredi:  ‘ Fed faiz patikası için şu anda yorum yapmak mümkün değil’

Avrupa merkez bankası ECB dün politika faizini 50 bp artırdı. Birkaç noktaya dikkat çekmek istiyoruz. İlki, son olaylardan ötürü acaba daha az faiz artışı olabilir mi beklentisi karşılık bulmadı. İkincisi, üyeler arasında fikir ayrılığı oluştu. Artış kararı oy birliği ile olmadı Son olarak banka 50 bp yaptı ama gelecekle ilgili net konuşmaktan kaçındı. Yukarıdaki cümle başkan Lagarde’a ait. Başkan enflasyonla mücadelede kararlılıklarını yineledi. Piyasalarda bir gerilim olduğunu dile getirdi. Faiz patikası duruma göre şekilleneceği mesajını verdi.

 

Bu çerçevede gözler haftaya FED’de olacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Faiz artış beklentisi 50 bp idi. Son gelişmelerden ötürü düştü. Bakalım FED son gelişmelerden ötürü ne düşünüyor, nasıl bir yönlendirme yapacak. Çarşamba akşam ortaya çıkacak.

Gelelim ECB’yi kararsız bırakan bankacılık sektörü sorununa. Sorunun çapı, büyüklüğü belli değil. Dün ABD’de bir bankanın daha sorun yaşadığı ortaya çıktı. 6 büyük banka 30 milyar Usd fonlama sağlayarak  (sorunlu bankada 120 günlük mevduat yaparak) destek sağladı. Destek sağlanması iyi. Ancak aynı zamanda sorunlu banka listesine bir banka daha eklendi. Bardağın boş tarafı bu. Bizce kritik tarafı da bu. Başka bankalarda sorun var mı? Varsa parasal karşılığı nedir? Bu soruların cevabı net değil. Coğrafya bağımsız sorunun çapı anlaşılmaya çalışılıyor.

 

Bankacılık sektöründeki sorun aynı zamanda mudileri de tetikliyor. Örneğin ABD’de dün sorun yaşayan banka bölgesel bir banka idi. Diğer bölgesel bankalardan çıkışlar olduğu belirtiliyor. Sorunlu bankanın sorununu çözmek tüm sorunları çözemiyor. Sistematik risk canlı olmayı sürdürüyor.

Dün risk iştahı olumlu oldu. ABD’de sorunlu bankaya des tek sağlanması moral verdi. Hisseler belirgin primlendi. ABD borsalarında yüzde 1-2,5 arasında yükseliş oldu. Avrupa borsaları da benzer seyir izledi; yüzde 1-2 kazançla seans bitti.

Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri kararsız, yatay. Asya’da hava iyi. Hong Kong yüzde 2’ye yakın, Çin yüzde 1,5, Japonya yüzde 1’e yakın alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,57%, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 1.928Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 2,1% civarında yükseldi. TL Tahviller yatay kapandı. Eurobond fiyatları belirgin arttı. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).

 

Usd/TL’de güne başlarken  

Hareketli günler yaşanıyor. ABD’de bölgesel bir bankanın zor durumdan çıkması için ülkedeki büyük 6 banka 30 milyar Usd mevduat yatırdılar. Sorunlu banka listesine yeni bir banka daha eklendi. Listenin uzaması mümkün görünüyor.

Avrupa merkez bankası ECB, faizi 50 bp artırdı. Son gelişmelerden dolayı daha düşük artış da yapabilir beklentisi vardı. Banka sinyal verdiğini yaptı. Başkan ise gelecekteki adımlarla ilgili net bir resim çizmekten kaçındı.

Özetle globalde bankacılık sektörü yakından takip ediliyor. Diğer yandan makro veriler izleniyor. Sistematik risk konusu ufkun daralmasına yol açıyor.

Seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.

Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. 19 seviyesine gelindi. Bu sabah 19,00 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,95 ve 18,93; yukarıda 19,05 ve 19,09 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler