Sosyal Medya

Döviz

TCMB bankalardan FX forward maliyetini artırmalarını istedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz talebini azaltmak amacıyla bankalardan döviz forward kontrat satışlarında maliyetleri artırmalarını istedi. Konuya yakın kaynaklara göre…

TCMB bankalardan FX forward maliyetini artırmalarını istedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz talebini azaltmak amacıyla bankalardan döviz forward kontrat satışlarında maliyetleri artırmalarını istedi.

Konuya yakın kaynaklara göre TCMB bankalardan dolar forward kontratlarında faizi %30’dan %40’a yükseltmelerini istedi.

Kaynaklar, TCMB’nin bankalardan ayrıca bireysel müşterilere 19,05 altında dolar satmamasını ve bireysel müşterilere döviz forward kontrat satışı yapılmamasını talep etti.

TCMB konuya ilişkin yorum yapmadı.

Deprem felaketinin ardından otoriteler dolar ve altın talebini kısıtlamak için tedbirleri artırdı.

Enflasyonun geçtiğimiz sene %85’te zirve yapmasıyla birlikte yetkililer liranın mümkün olduğunca istikrarlı seyretmesine odaklandı. Lira geçen yıl dolara karşı %30 değer kaybederken bu yılki kayıp %1’in altında.

Bloomberg, ocak ayında TCMB’nin, spot döviz piyasasındaki talebi soğutmak amacıyla forward kontratlar için bankaların teminat tutmasını içeren bir önlem üzerinde çalıştığını yazmıştı.

Depremin etkilerini hafifletmek için mal mukabili (vadeli) altın ithalatını geçici bir süreliğine durdurma kararı sonrası TCMB bankalardan altın bankalardan yerli müşterilerine altın satışlarında minimum bir spread belirlemelerini istemişti.

Bloomberg /Asli Kandemir, Kerim Karakaya ve Beril Akman

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler