Sosyal Medya

Döviz

Standard Chartered Dolar/TL Tahminini Revize Etti: 3 Haneli Seviyeler Öngörüldü!

İngiltere merkezli finans devi Standard Chartered, Türkiye ekonomisine yönelik yeni bir rapor yayımladı.

Standard Chartered Dolar/TL Tahminini Revize Etti: 3 Haneli Seviyeler Öngörüldü!

İngiltere merkezli finans devi Standard Chartered, Türkiye ekonomisine yönelik yeni bir rapor yayımladı.

 

 

Yayımlanan raporda banka, yeni atanan ve bir süredir görevde olan ekonomi yönetimine yönelik beklentilerini paylaşırken, dolar/TL paritesine yönelik tahminlerini ise yukarı yönlü revize etti. Özellikle 2024 yılı sonrası dolar/TL tahminleri son yapılan güncellemeler ile paritede üç haneli seviyeleri işaret ediyor.

 

TCMB’den 850 Baz Puanlık Daha Faiz Artırımı Bekleniyor

28 Mayıs seçimleri sonrası TL’de satışların görüldüğüne ve değer kaybının hızlandığına dikkat çeken Standard Chartered, Türk Lirası’ndaki değer kaybını ekonomide ortodoks zemine geri dönüş ile ilişkilendirdi. Yeni atanan ekonomi yönetiminin düşük faiz politikasından dönerek şimdiye kadar gerçekleştirilen 2 toplantıda faizleri 900 baz puan artırdığını hatırlatan banka, yıl sonuna kadar TCMB’den 900 baz puanlık bir faiz artırımı daha bekliyor.

 

Pasif Faiz Artırımları, TL’nin Değer Kaybını Durdurmaya Yetmeyecek

Her ne kadar yeni atanan ekonomi yönetimi rasyonel zemine dönüş çerçevesinde hareket etse de, Standard Chartered, görece pasif kalan faiz karalarının TL’deki değer kaybını yavaşlatmaya yetmeyeceği görüşünde.

Çekirdek enflasyonun Türkiye’de yapışkan bir hal aldığını ifade eden Standard Chartered analistleri, TL’deki değer kaybına yönelik olarak ise, derin negatif reel faiz oranlarını sebep gösterdi. Merkez Bankası’nın enflasyonun altında kalan faiz artırım karalarının TL’deki negatif seyrin ana kaynağı olduğu belirtilirken, bu durumun yurt dışından gelmesi beklenen sıcak para akışını da olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

 

Politika faizi ve enflasyon oranı (Siyah hattın, kırmızı çizginin üzerinde olduğu kısım, reel negatif faiz oranını ifade ediyor)

Raporda olası politika dönüşlerine de dikkat çekildi. 2024’ün Mart ayında gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesi, ortodoks ekonomi politikasından bir sapma olabileceğinin altını çizen Standard Chartered konuya ilişkin “Mart 2024’te gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesi ortodoks ekonomi politikasından olası dönüşler bizim için büyük bir risk kaynağı. Geçmişte yaşanan deneyimlere dayanarak, bu tarihe kadar yatırımcıların temkinli kalmalarını öngörüyoruz” ifadesini kullandı.

 

Dolar/TL’de Gelecek Yıl Konuşulacak Seviye Belli Oldu!

Banka, yayımladığı raporda dolar/TL tahminlerini önceden paylaştığından daha yüksek seviyelere revize etti. 2024 yılı için dolar/TL tahminini 30 seviyesinden 40 seviyesine çıkardı ve 2025 yılı için tahminlerini 55 TL seviyesine kadar yükseltti.

2023 yılı için ise dolar/TL paritesinin 28 TL’de sabit kalacağını öngörürken, 2027 yılına yönelik beklentilerini üç haneli seviyelere yakın bir şekilde 95 TL olarak açıkladı.

 

Standard Chartered’ın dolar/TL paritesindeki beklentileri (Eski ve yeni beklentili karşılaştırmalı)

 

kriptokoin.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler