Sosyal Medya

Döviz

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Anketi: Dolar ve altını arttır

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma Merkezi tarafından Ocak ayında ilki düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin Şubat ayı sonuçlarına göre…

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Anketi: Dolar ve altını arttır

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma Merkezi tarafından Ocak ayında ilki düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin Şubat ayı sonuçlarına göre piyasa profesyonellerinden portföylerde dolar ve altının ağırlığını artır tavsiyesi çıktı.

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezitarafından düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi sonucu şöyle:

“Şubat ayında, önümüzdeki 3 ayda portföylerde ağırlığını artır seçeneği en yüksek çıkan varlık sınıfı USDTRY oldu. Ankete katılanların %66.18’i USDTRY’nin portföylerdeki ağırlığının artırılması gerektiği görüşünü paylaşırken %13.24’ü ağırlığı çok artırmak gerektiği görüşünü paylaştı. Önceki ankette bu oranlar sırayla %61.84 ve %10.83 düzeylerinde gerçekleşmişti. Nötr kalmak gerekir diyenlerin oranı ise %21.05 seviyesinden %17.65’e geriledi.

Döviz getirili enstrümanlar arasında önümüzdeki 3 ayda yurtdışı hisse senetlerinin ağırlığını artırma yönünde tavsiyede bulunanların oranı Ocak ayındaki %60 seviyesinden Şubat’ta %33.82’ye gerilerken yanıtlayanların %41.18’i nötr kal tavsiyesinde bulundu. Ağırlığı düşür ve/veya çok düşür diyenlerin oranı %6.7’den %17.6’ya yükseldi.

Altında geçtiğimiz ay açıklanan ve beklenenin çok üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası yaşanan düşüş katılımcıların altın ile ilgili beklentilerini değiştirmemiş görünüyor. Ocak’ta katılımcıların %68.4’ü önümüzdeki 3 ayda altının portföylerdeki ağırlığının artırılması gerektiğini savunurken Şubat’ta da bu oran %64.71 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti. Öte yandan ağırlığını çok artır yönünde görüş veren %11.84’lük kesimin payı Şubat’ta %4.41’e geriledi. Ocak ve Şubat aylarında altının ağırlığını çok düşür şeklinde görüş veren piyasa katılımcısı bulunmadı.

Anket katılımcılarının önümüzdeki 3 aydaki portföy tercihleri ile ilgili sorulan sorulardan yurtiçi hisse senedi ile ilgili olarak Ocak ayında anket katılımcılarının %42.1’i hisse senetlerinin ağırlığının düşürülmesi gerektiği görüşünü bildirirken Şubat ayında bu oran %23.5’e geriledi. Ağırlığını artır ve çok artır diyenlerin oranı ise %13.2’den %27.9’a yükseldi.

Sabit getirili enstrümanlarla ilgili önümüzdeki 3 ayda TL mevduatın portföylerdeki yeri ile ilgili olarak katılımcıların çoğu yine nötr kal tavsiyesinde bulunurken (%39.7) ağırlığını artır ve düşür diyenlerin oranı %%22.1 ve %23.5 ile birbirine yakın gerçekleşti.

Ocak’ta kısa ve uzun vadeli yurtiçi borçlanma araçları ile ilgili olarak her iki vade için de nötr kal tavsiyesi ağır basmıştı ancak Şubat’ta bu enstrümanların ağırlığını düşürme ön plana çıktı. Katılımcıların %33.8’i kısa vadeli borçlanma araçlarının ağırlığını düşür tavsiyesinde bulunurken %36.76’sı uzun vadeli borçlanma araçlarının ağırlığının çok düşürülmesi gerektiğini savundu. Önümüzdeki 3 ayda kısa vadeli yurtiçi borçlanma senetlerinde ağırlığını çok artır tavsiyesine yer verilmedi.

Ankete Şubat ayında eklenen yurtdışı borçlanma araçları ile ilgili olarak piyasa profesyonelleri nötr kal tavsiyesinde bulundu. Katılımcıların %45.6’sı nötr kal derken %42.65’i ağırlığı artır yönünde oy kullandı. Anket katılımcılarından ağırlığını çok düşür yönünde görüş bildiren olmadı.”

https://news-files.foreks.com/attachment/1677829497356_PiyasaProfesyonelleriAnketi-ubat2023.pdf

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler