Sosyal Medya

Döviz

Reuters anketi:  Gelişen Ülke FX dolara karşı değerlenecek, TL istisna

Reuters anketine göre, Güney Afrika randının bir yılda %1'den az değer kazanması, Türk lirasının ise %16 civarında değer kaybetmesi bekleniyor.

Reuters anketi:  Gelişen Ülke FX dolara karşı değerlenecek, TL istisna

Reuters’in FX stratejistleri arasında yaptığı bir anket, faizlerin zirveye çıktığı yönündeki çoğunluk görüşünü destekledi.  Buna rağmen, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin gerileyen ABD doları karşısında gözle görülür kazançlar elde etmesi ancak gelecek yıl başlayacak.

2023’ün büyük bölümünde yerlerde sürünen gelişmekte olan piyasa para birimleri, Fed’in geçen hafta faiz oranlarını sabit tutması ve ABD ekonomisinin  yavaşladığını gösteren veriler sonrasında dolar karşısında mütevazı yükselişler kaydetti.

3-7 Kasım’da yapılan Reuters anketine katılan analistlerin çoğunluğu Dolar Endeksinin yıl sonuna kadar daha düşük işlem görmesini bekliyor.

Öte yanda çoğu gelişmekte olan ülke merkez bankası Fed’i takip edip  gelecek yıl faiz indirimine gidecek. Gelişen ülke para birimlerinin son birkaç yılda biriktirdikleri çift haneli kayıpları telafi etmesi pek mümkün görünmüyor.

 

 

Dolar Endeksi zirve yapmış olabilir

Barclays FX ve Makro Strateji Asya Direktörü  Mitul Kotecha  “Geçen hafta zaten oldukça keskin artışlar gördük, ancak son kazanımlar devam etmiyor çünkü Fed’in niyetleri hakkında hala belirsizlik var… ve aynı zamanda ABD hala diğer ekonomilerin çoğundan daha iyi performans gösteriyor” dedi.

“Dolayısıyla gelişen ülke para birimlerinin son birkaç ayda gördüğümüz keskin kayıpların tamamını telafi ettiğini görmek zor. Bununla birlikte, bazı kazanımlar bekliyoruz. Sadece bu ralli temkinli yol alacak.”

2024’le iligli iyimser görüşe, bu yıl yüzde 27 değer kaybeden Rus rublesi ve yüzde 52 değer kaybeden Türk lirası dahil değil.

Yalnızca Hindistan rupisi, Tayland bahtı ve Güney Kore wonu gibi birkaç Asya para biriminin 2024 sonlarına kadar kayıplarını telafi etmesi bekleniyor. Yakın vadede rupinin dar bir aralıkta işlem görmesi bekleniyor.

Her ne kadar gelişmekte olan ülkelerdeki para birimleri 2023’ün başında değer kazansa ve Çin’in COVID sonrası yeniden açılmasının ardından yatırımcılar iyimserlikle dolsa da, dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki ekonomik performans büyük hayal kırıklığı yarattı.

Gerçekten de, değeri PBoC tarafından sıkıca kontrol edilen Çin yuanı’nın 2023’teki kayıplarının yalnızca yarısından biraz fazlasını telafi etmesi bekleniyor. Yuan bu yıl yüzde 5’in üzerinde düşüş yaşandı.

Güney Afrika randının bir yılda %1’den az değer kazanması, Türk lirasının ise %16 civarında değer kaybetmesi bekleniyor.

Latin Amerika’nın öne çıkan para birimleri olan Brezilya reali ve Meksika pesosu yıl başından bu yana sırasıyla yaklaşık %8 ve %11 oranında değer kazandı, ancak kıtada bazı merkez bankaları halihazırda faiz indirimine başlamış durumda.

Peso’nun %4,5 civarında kaybı beklenirken, realin 12 ayda %2’nin biraz üzerinde kayıp yaşaması bekleniyor.

 

Ah, zavallı TL!

Wells Fargo’nun uluslararası ekonomisti Nick Bennenbroek, “Fed’in daha gevşek para politikası, gelecek yılın ikinci yarısında seçilmiş gelişmekte olan piyasa para birimleri üzerindeki baskıyı da hafifletmeli” dedi.

 

 

Kaynak:  Emerging market currencies to claw back ground in 2024 as dollar fades: Reuters poll

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler