Sosyal Medya

Döviz

Reuters anketi:  Dolar 2024’ün ikinci yarısında değer yitirecek

MUFG kıdemli döviz stratejisti Lee Hardman, "Doların gelecek yıl daha da zayıflamasını bekliyoruz, ancak zayıflık gelecek yılın ikinci yarısında kendini gösterecek" dedi.

Reuters anketi:  Dolar 2024’ün ikinci yarısında değer yitirecek

Reuters’in döviz stratejistleri arasında yaptığı bir ankete göre, ABD Merkez Bankası Fed’in  gelecek yıl faizleri  düşürmeye başlamasının beklenmesi nedeniyle 2024 yılında dolar için daha zayıf bir görünüm ortaya çıkacak.

2021 ortasından bu yana döviz piyasalarına hakim olan dolar, bu yılın büyük bölümünde nispeten güçlü kalmayı sürdürdü ancak birkaç Fed yetkilisinin geçen hafta güvercin açıklamalar yapmasının ardından ivme kaybetti.

Dolar Endeksi, yıllık tüm kazanımlarını silerek Kasım ayında %3,0’le  son bir yılın en büyük aylık düşüşünü yaşadı.

Dolarda gerileme 2024’ün ikinci yarısında başlayacak

Doların gücünün büyük bir kısmı ABD ekonomisinin emsallerine kıyasla üstün performansından kaynaklanıyordu. Dünyanın en büyük ekonomisi, geçen çeyrekte yıllık bazda %5,2 oranında büyüdü. Bu, 2021’in 4. çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme olarak kayda geçti.

Yeni Yılın ilk yarısında partilerde yüksek oynaklık bekleniyor

Analistler para birimindeki zayıflama eğiliminin gelecek yılda da devam etmesini beklerken, 1-5 Aralık tarihleri ​​arasında 71 analistin katılımıyla yapılan Reuters anketindeki medyan tahminler, gerilemenin 2024’ün sonlarına doğru gerçekleşeceğini gösterdi.

MUFG kıdemli döviz stratejisti Lee Hardman, “Doların gelecek yıl daha da zayıflamasını bekliyoruz, ancak zayıflık gelecek yılın ikinci yarısında kendini gösterecek” dedi.

“Yılın ilk yarısında dolarda satış dalgası öngörme konusunda ihtiyatlıyız, çünkü ABD dışındaki küresel büyümenin hâlâ çok çok zayıf ve riskli seyredeceğini düşünüyoruz.”

Tahminler doların 2024’ün ilk altı ayında dirençli kalacağını gösterirken, para biriminin tahminlerin tersine hareket etmesi için gerekçe bulmak zor.

Bu yöndeki soruyu yanıtlayan analistlerin 47’sinden 20’si faiz oranlarındaki farklılıkları, 17’si ekonomik verileri ve yedisi güvenli liman talebini söyledi. Geriye kalan üçü ise çeşitli nedenler öne sürdü.

MUFG’den Hardman, “Küresel ekonomi ve merkez bankası politikalarının, önümüzdeki altı ay boyunca döviz piyasaları üzerinde yüksek belirsizlik yaratabileceği bir dönüm noktasındayız” diye ekledi.

Ancak bu dönemin ötesinde, ekonomik büyüme ve para birimlerinin adil değerlerinden şaşma oranı parite hareketlerini belirleyecek.

2024 yılının  kralı Japon Yeni

Monex Europe FX analiz başkanı Simon Harvey,”İkinci çeyrekten itibaren… küresel ekonomik koşulların iyileşmeye başlayacağını ve bunun, piyasaların öncelikli olarak faiz dinamikleri tarafından yönlendirilmekten uzaklaşacağını düşünüyoruz.

Yıl boyunca %1,0 artış gösteren euronun Aralık ayı sonunda 1,08$ seviyesinde, Salı günü işlem gördüğü seviye civarında olması bekleniyor. Daha sonra üç, altı ve 12 ayda sırasıyla %0,4, %1,5 ve %3,6 artışla 1,09, 1,10 ve 1,12 dolardan el değiştireceği tahmin ediliyordu.

 

Bu yılın en kötü performans gösteren ana para birimi olan Japon yeni, son üç yılda değerinin yaklaşık üçte birini kaybetti. 2024 yılında %7,4 artışla 137/dolar seviyesinde işlem görmesi bekleniyor. Yıl boyunca zaten %4,0’ın üzerinde artış gösteren sterlinin, yılda %1,7 artışla 1,28 dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

 

Kaynak:  Dollar’s dominant grip on FX markets to loosen further: Reuters poll

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler