Sosyal Medya

Döviz

Reuters anketi:  Çin’de toparlanma Gelişen Ülke FX’e yarayacak

Çin’in Covid-19 salgını sonrası büyümeye geçmesi (yeniden açılma),  Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX’in yeniden prim yapmasına  destek…

Reuters anketi:  Çin’de toparlanma Gelişen Ülke FX’e yarayacak

Çin’in Covid-19 salgını sonrası büyümeye geçmesi (yeniden açılma),  Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX’in yeniden prim yapmasına  destek olacak: Reuters anketine katılan döviz analistlerine göre, Çin’in yeniden açılması, başta dünyanın en büyük ikinci ekonomisine emtia ihraç edenler olmak üzere, önümüzdeki altı ay içinde GOÜ para birimlerini ABD doları karşısında yükseltecek.

Gelişmekte olan piyasa varlıklarına yönelik yatırımcı güveni, Çin’in sıfır COVID politikasını geçen yılın sonlarında terketmesinden bu yana arttı, ancak ABD Merkez Bankası’nın umulandan  daha  sert sıkılaştırma yapacağına dair endişeler kurlar üzerinde baskı oluşturdu.

Gelişmekte olan piyasalar, yabancı para cinsinden borç yükünü artıran ve daha sıkı finansal koşullara yol açan, bir dizi Fed faiz artışı ve güçlenen dolar riskiyle karşı karşıya.

Ancak Çin’in yeniden açılmasının, Kuzey ve Güneydoğu Asya’daki komşularının yanı sıra emtia ihracatına dayanan çeşitli gelişmekte olan ekonomilere fayda sağlayacak şekilde iç tüketim ve turizmi canlandırması bekleniyor.

Son haftalarda yüksek ABD  tahvil getirilerinin oluşturduğu tehdide paralel, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Döviz Endeksi, dolar boğalarının yeniden ortaya çıkmasıyla birlikte Şubat başındaki zirvesinin neredeyse %3 altında kaldı.

Bank of America stratejisti Mikhail Liluashvili, “Çin’in yeniden açılması ABD’ye göre daha güçlü GOÜ büyümesinin yolunu açar” dedi.

“Gloal ekonomide sert iniş riskleri bizimle olmaya devam ediyor, ancak küresel büyüme olumlu yönde sürprizler yaptığından resesyon yaşanacaksa dahi, zamanlaması zor. Bu ortamda, dolarda uzun  pozisyondan kaçınmak daha iyi.” ABD doları şahin Fed söylemi  desteğiyle geçen yıl sonundaki en  düşük seviyelerinden yaklaşık %4 yükseldi.

 

Bununla birlikte, ABD enflasyonu düşmeye devam ettiği sürece, stratejistler GOÜ para birimlerinin yakın vadede majör para birimlerinden daha iyi performans göstereceğini tahmin ediyor, ancak yer yer düzeltmeler  de yaşanacağı uyarısı var.

TD Securities’in küresel döviz stratejisi başkanı Mark McCormick, “Yatırımcılar küresel büyüme toparlanması ve daha yüksek Fed oranları arasındaki optimal pozisyonlanmayı bulmaya çalışırken, doların gücü biraz daha uzun süre devam edebilir” dedi.

 

ÇİN BÜYÜME HEDEFİ BELİRLEYİCİ OLACAK

 

“Ancak yakın vadede anlatıyı değiştirebilecek birkaç katalizör arasında yaklaşan Çin veri akımı takip edilmesi gereken en önemlisi.” Bir haftalık Çin Yeni yıl  tatilinden dolayı Çin’de  veri akımı bir ay aksıyor.

Politbüro içinde politika tartışmalarında yer alan kaynaklara göre Çin, yatırımcı ve tüketici güvenini artırmak ve dış sermaye çekmek için %6 gibi yüksek bir ekonomik büyüme hedefi belirleyebilir.

Geçen yıl yaklaşık %8 düştükten sonra, Çin  yuanının bir yılda dolar başına yalnızca %4 civarında değer kazanarak 6,67’ye çıkacağı tahmin ediliyor.

Ancak analistler, yuanın yönünün kısmen Ulusal Parti Kongresi’nin bu Pazar günü başlaması planlanan yıllık toplantısına bağlı olacağını söylediler. Yatırımcılar, ekonomik toparlanmayı teşvik etmek için daha fazla hükümet önlemi bekliyor.

Anketteki analistler, Çin’in yeniden açılması nedeniyle emtia para birimlerinin de değer kazanmasının beklendiğini söyledi.

Rus Rublesi’nin altı ayda yaklaşık %2,0 artarak 74,1/$’a çıkması, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarının sırasıyla %3,2, %5,4 ve %3,0 artması bekleniyor.

Bu yıl şu ana kadar %6’nın üzerinde kayıp yaşayan yüksek getirili Güney Afrika Randı’nın önümüzdeki altı ayda yaklaşık %3 artışla dolar karşısında 17.67’ye yükselmesi bekleniyordu.

ABD dolarının hareketiyle yakından bağlantılı olan Meksika Pezosu ve Türk Lirası, anketin kapsadığı ve zayıflaması beklenen iki gelişmekte olan ülke para birimi.

Geçen yıl en kötü performans gösteren gelişmekte olan piyasa para birimi olan lira, önümüzdeki altı ayda yaklaşık %12 düşerek 21.68/$’a gerileyecek.

Wells Fargo uluslararası ekonomist Brendan McKenna, “Bağımsız bir merkez bankasının olmaması ve Erdoğan’ın para politikasına ilişkin alışılmışın dışında duruşu, bu Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri rejim değişikliğiyle sonuçlanmadıkça, lirayı yakın gelecekte dolar karşısında zayıflama eğiliminde tutacaktır” dedi.

 

 

 

Kaynak:  China’s reopening set to help EMFX get back on track: Reuters poll

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler