Sosyal Medya

Döviz

Prof. Dr. Hakan Kara anlattı… Çarpıcı döviz değerlendirmesi! TCMB ne karar verecek?

Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye'nin döviz birikimi, cari açığı finanse etme yeteneği, kurlardaki istikrar ve enflasyon kontrolü gibi ekonomik konuları değerlendirerek Merkez Bankası'nın güçlü faiz artışına devam etmesi gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Hakan Kara anlattı… Çarpıcı döviz değerlendirmesi! TCMB ne karar verecek?

Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin döviz birikimi, cari açığı finanse etme yeteneği, kurlardaki istikrar ve enflasyon kontrolü gibi ekonomik konuları değerlendirerek Merkez Bankası’nın güçlü faiz artışına devam etmesi gerektiğini savundu.

 

 

Merkez Bankası’nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin döviz stoğuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Kara, “Merkez Bankası seçimden önceki üç ayda kuru sabit tutabilmek için 19,5 milyar dolarlık net satış yaparken, seçimin hemen sonrasında Haziran ayında geri dönen döviz ve altının katkısıyla bu satışların 12 milyar dolarını geri toplayabilmiş gibi görünüyor. Ancak buna rağmen güçlü bir turizm sezonuna rağmen, sonrasında nette fazladan döviz biriktirilememiş gibi görünüyor,” şeklinde bir görüş ortaya koydu. Kara ayrıca, “Önümüzdeki altı ay içinde dış açığın mevsimsel nedenlerle daha fazla artabileceğini” ifade etti.

 

Prof. Dr. Hakan Kara, enflasyon beklentilerindeki katılığın sürdüğünü vurgularken aynı zamanda, “Bu şartlar altında rezervlerin tekrar artması, KKM’nin çözülebilmesi ve katılaşan enflasyon beklentilerinin kırılabilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) güçlü bir faiz artışına devam etmesi gerektiğini” belirtti.

 

Kara son olarak şunları ekledi:

 

“100. yıla girerken Cumhuriyetimizin köklü kurumlarından biri olan, vaktiyle mensubu olmaktan her daim gurur duyduğum Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, ülkenin uzun vadeli refahı için gereken adımları atmaya devam etmesi dileğiyle.”

 

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hakan Kara’nın yaptığı açıklamaya karşılık “Ağustos böceği ve karınca hikayesini hatırlattı” görüşünü dile getirdi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler