Sosyal Medya

Döviz

Piyasalar merakla bekliyor! Fed faiz kararını duyuracak… Altın ve Dolar nasıl etkilenecek? İslam Memiş’ten net yorum

Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Fed’in 25 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, karar metninde…

Piyasalar merakla bekliyor! Fed faiz kararını duyuracak… Altın ve Dolar nasıl etkilenecek? İslam Memiş’ten net yorum

Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

Fed’in 25 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, karar metninde verilen mesajlar, altın ve doların yönünü direkt olarak etkileyecek. Fed’in şahin politikalara devam sinyali vermesi durumunda altının baskılanması, yumuşama sinyalleri vermesi durumunda ise doların baskılanarak altının önünü açması bekleniyor.

Küresel piyasaların gözü Fed’in saat 21.00’de açıklayacağı faiz kararında. Fed’in geçen ay pas geçmesinin ardından bugün 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bugün karardan çok karar metni ve Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşmalar piyasaların seyrinde etkili olacak. Piyasalar daha fazla faiz artırımının olası olup olmadığı veya bankanın uzun bir ara vermeyi planlayıp planlamadığı konusundaki sinyallere odaklanacak.

KARAR PİYASAYI NASIL ETKİLEYECEK?

Fed’in şahin politikalarına devam edeceğine dair sinyaller vermesi halinde altın ve Bitcoin üzerinde baskı oluşacağı tahmin edilirken yumuşama sinyalleri yönünde bir karar alınması sonucunda ise dolar başlıca para birimleri karşısında baskılanarak, bu varlıkların önü açılabilir.

22 YILIN ZİRVESİ BEKLENİYOR

25 baz puan faiz artışına gitmesi beklenen Fed’in faizi yüzde 5,25 – 5,5 aralığına çıkararak son 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltmesi bekleniyor. Geçen ay faiz artışına gitmeyen Fed, son 16 ayda 11 kez faiz artırdı.

ABD Merkez Bankası yani FED (Federal Reserve) faiz artırırsa enflasyonun azalması ve ülkedeki dövizin artması ise yerel para biriminin diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına yardımcı olur. ABD doları özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanır. Kısaca FED’in güçlü faiz artışına devam etmesi halinde, güvenli liman etkisiyle doların dünyada güçlenmesi ve altın fiyatlarının gerilemesi ve baskılaması bekleniyor.

FED FAİZLERİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Altın fiyatı uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için dolar düştükçe ons altın fiyatı değer kazanacaktır. Güvenli liman özelliği bulunan altın ilk sıralarda yer alan yatırım araçları içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle FED’in faiz indirmesi ya da faiz indirimi sinyali vermesi altın fiyatlarını pozitif etkileyecektir.

 

 

 

 

TV100’deki köşe yazısında Fed ve Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın “Enflasyon Raporu 2023-III” sunumuna dikkat çeken İslam Memiş, “Enflasyonun yükselişini sürdüreceğini tahmin ediyorum. Temmuz ayı enflasyonu beklenenden yüksek açıklanabilir. PPK’nın, faizleri yüzde 20-22 seviyesine kadar çıkartabileceğini ve burada beklemeye geçebileceğini düşünüyorum. Her ne kadar “enflasyon hedefimiz” dense de enflasyon ile mücadele etmek bugünkü koşullarda oldukça zorlaştı.” ifadelerini kullandı.

“DOLAR’DA YÜKSELİŞLER SINIRLI”

Fed’in 25 baz puan faiz artırması beklendiğine işaret eden İslam Memiş, “Piyasalar her ne kadar 25 bp faiz artırımını satın almış olsa da yüzde 50, yüzde 50 bir ihtimal oluşmuş durumda. Dolar/TL’de resmi tarafta 26,96 lira, serbest piyasalarda 27,13 lira seviyesinde. Yükselişler kısa vade için sınırlı kalabilir. Daha yatay ve geri çekilme isteğinde olabilir. Aşağıda 26,80-26,60 destek seviyeleri geçerliliğini koruyor.” dedi.

ALTINDA YÜZDE 50 YÜZDE 50 BEKLENTİ OLUŞTU

Fed kararı altın fiyatlarında etkili olacağına vurgu yapan İslam Memiş, “Fed’in yüzde 50, yüzde 50 beklentisi, ons tarafında da yüzde 50, yüzde 50 beklenti oluşturur. Aşağıda bin 930 dolar, yukarda 2 bin 50 dolar seviyeleri var. Yüzde 50 alımla beklemek risk açısından önemli. Her iki ihtimal karşısında risk dağılımı yapılmış olur. Bu hafta bin 930-bin 968 dolar aralığını takip edeceğim. Bu hafta için tüm enstrümanlarda geri çekilme bekliyorum. Son iki haftadır hepsinin yükseliş trendinde olduğunu gördük. Bu hafta sıra teknik düzeltmelerde” diye konuştu.

DÖVİZ VE ALTIN ŞUAN YÜKSEK

Gram altın ve dolar için beklediği seviyeleri açıklayan İslam Memiş, şu ifadeleri kullandı:

“Olumlu bir trend beklemiyorum. Dolar tarafında en iyi rakam bugünkü koşullarda 26,60 lira. Düşüşleri de alım fırsatı olarak değerlendirir yatırımcılar. Genel trend yukarı.
Kısa vadede 1800 TL (gram altın) direncini takip edeceğiz. Borsanın altına kıyasla daha yükselişi var. Döviz ve altın şu anda yüksek.

2024’TE 2 BİN TL SEVİYESİNE ÇIKABİLİR

Bir miktar daha yükselecek. Ama kazandırma açısından bence borsadan daha fazla kazandırmaz. Altın uzun vadeli bir yatırım aracı. Altını alan yıllık bazda kazanır. Şu an 1750 TL’den altın alan 2024 yılının ilk yarısında 2 bin seviyesinde üzerinde rakamlar bekliyorum.

Bu seviyelerden altın, gümüş, döviz alımında beklemekte faydalı. Borsası, dövizi, altını vs. bütün yatırım araçları şu an bıçak sırtında. Yatırımcının çok dikkat etmesi lazım. Ciddi bir belirsizlik var.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler