Sosyal Medya

Borsa

Ortadoğu’nun tansiyonu borsayı sert düşürdü doları yükseltti

İsrail'in Gazze'de hastaneye gerçekleştirdiği saldırının ardından, küresel piyasalarda jeopolitik gerilim artarken Borsa İstanbul'da da sert bir düşüş gözlendi. ABD doları ise rekor kırdı. Gelecekteki gerilim artışı beklentileri, küresel piyasalardaki gerginliği artırıyor.

Ortadoğu’nun tansiyonu borsayı sert düşürdü doları yükseltti

18 Ekim Çarşamba günü Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, %1.85’lik bir düşüşle 7.964 puanla başladı ve gün içindeki sert satışlar sonucunda günü %3.36’luk bir düşüşle 7.842 puandan tamamladı. Bu satışlarda, ulaştırma sektörü özellikle olumsuz etkilendi.

Uzmanlara göre İsrail-Filistin gerginliği uzadıkça, bu durum borsaya da olumsuz olarak yansıyacak. Yine uzmanlar piyasalardaki artan belirsizlik ve jeopolitik riskler, yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini artıracağına dikkat çekerken Orta Doğu’daki gerilimin uzun vadeli olmaması durumunda, yeniden yükseliş beklentisi içerisindeler. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.820 ve 7.750 seviyelerinin destek, 8.200 puanın ise direnç seviyeleri olduğu ifade edildi.

Ortadoğu’da tansiyonun yükselmesi, doların Türk Lirası karşısındaki değerini de artırdı. Jeopolitik endişelerin etkisiyle dolar/TL kuru, uluslararası piyasalarda 28,32 Türk Lirasına kadar yükselerek yeni zirveler gördü. Dolar, 28 Türk Lirasının üzerinde seyrini sürdürürken Türk Lirasının yılbaşından bu yana yaklaşık olarak yüzde 50 değer kaybetmesi dikkat çekti.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler