Sosyal Medya

Döviz

Nomura, Türk Lirası’nın gelecek 12 ay içinde risk altında olabileceği konusunda uyarıyor

Nomura Holdings Inc. tarafından geçmiş satış dalgalarını başarıyla tahmin etmiş bir göstergeye göre, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Sri Lanka ve Romanya…

Nomura, Türk Lirası’nın gelecek 12 ay içinde risk altında olabileceği konusunda uyarıyor

Nomura Holdings Inc. tarafından geçmiş satış dalgalarını başarıyla tahmin etmiş bir göstergeye göre, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Sri Lanka ve Romanya para birimleri gelecek 12 ay içinde para birimi krizi riski altında.

Her bir ülke, bankanın “Damokles” göstergesinde 100’ün üzerinde bir skor aldı, bu da onların bir para birimi çöküşüne karşı savunmasız olduğunu gösteren bir işaret. Şirketin Tokyo merkezli olduğunu belirttiği modele göre, bu gösterge 1996’dan bu yana yaşanan 61 gelişmekte olan ülke para birimi krizinin %64’ünü tahmin eden sekiz göstergeyi bir araya getiriyor.

Nomura ayrıca Şili, Macaristan ve Brezilya da hepsi kriz eşiğine yakın skorlar elde ettiğini belirtti.

Nomura’nın ekonomistlerine göre, Covid-19 pandemisi, Rusya’nın Ukrayna’yı istilası ve küresel fiyat baskıları, gelişmekte olan dünyada “ekonomik temellerin uçurumunu genişletti”, bazı ülkelerin finansal durumlarını olumsuz etkiledi ve derin negatif reel faiz oranları bıraktı.

Nomura’nın Singapur merkezli ekonomistleri Robert Subbaraman ve Si Ying Toh, “Faiz artırım döngüsü içinde- Şili ve Brezilya faizleri kesmeye başladılar – yatırımcılar küresel riskten kaçınma eğilimi ve büyüme zayıflarsa, EM risklerine daha fazla dikkat ederek ayrım yapabilirler” dedi.

Türkiye ve Sri Lanka zaten yakın zamanda krizler yaşamış olsa da, Nomura’nın ekonomistlerine göre, Damokles modeli hala “onların henüz tehlikeden uzak olmadığını” işaret ediyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler