Sosyal Medya

Döviz

Merkez Bankasından bankalara döviz dönüşlü KKM için yeni uyarı

Merkez Bankası (TCMB), bankaların döviz dönüşümlü KKM’de prim uygulamasına son verdi. Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazı ile döviz dönüşlü kur…

Merkez Bankasından bankalara döviz dönüşlü KKM için yeni uyarı

Merkez Bankası (TCMB), bankaların döviz dönüşümlü KKM’de prim uygulamasına son verdi.

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazı ile döviz dönüşlü kur korumalı mevduat hesabında müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi.

Bloomberg HT’nin haberine göre Merkez Bankası (TCMB), bankaların döviz dönüşümlü KKM’de prim uygulamasına son verdi. Bankacılık sektörü TL mevduat hedefini tutturabilmek için faiz üst limiti kaldırılan döviz dönüşlü KKM hesapları için müşterilerine farklı avantajlar sunuyordu.
Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre bankaların döviz dönüşlü KKM’ye talebi artırmak için yaptığı yan yollar Merkez Bankası’nın bu kararıyla birlikte kapanmış olacak.

Kaynaklar, bu uygulamaların başında dövize ayrı KKM dönüşüne ayrı TL mevduat faizi oranları uygulaması, aynı bankada TL KKM’nin vadesi dolduğunda döviz alımıyla döviz dönüşlü KKM’ye çevrilmesi, karşılığında TL kredi kullandırılarak yapılan döviz dönüşlü KKM işlemlerinin yer aldığını belirterek Merkez Bankası’nın hesaplamalarında artık bu uygulamaları dikkate almayacağını belirtti.

TL dönüşümlü dolar hesabında faiz yüzde 25’i buluyordu

Merkez Bankası’nın TL mevduat oranında bankaların ulaşması gereken hedefi 2023 ile birlikte yüzde 60’a çıkarması ve döviz dönüşü kur korumalı TL mevduatta faiz üst sınırını kaldırması işleri karıştırmıştı. Geçen yılsonu itibariyle yüzde 50 TL mevduat hedefini yakalayan bankacılık sektörü şu an yüzde 60’ın gerisinde. Dövizden dönüşlerde KKM faizi yüzde 18’lere kadar çıkarken, TL mevduata dönüşecek döviz arayışı bankaların dövize de yüksek faiz vermesine yol açtı. Bankacılık kaynaklarından elde edilen bilgiye göre yüksek hacimli dövizden TL’ye dönüşlerde yıllık dolar faizi yüzde 25’e kadar çıkabiliyor.

Ekonomim

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler