Sosyal Medya

Döviz

Küresel piyasalarda dolar için beklenti ne yönde?

Fed’in faiz kararına günler kala dolarda sakin seyir devam ediyor. Peki dolar için beklenti ne yönde? Ekonomist Mike Dolan küresel…

Küresel piyasalarda dolar için beklenti ne yönde?

Fed’in faiz kararına günler kala dolarda sakin seyir devam ediyor. Peki dolar için beklenti ne yönde? Ekonomist Mike Dolan küresel piyasaları değerlendirdi, dolarla ilgili öngörülerini paylaştı.

 

 

 

Perşembe günü piyasalar Big Tech hisselerinde bu yıl yaşanan olağanüstü rallinin köpüklerini atarken, dolar iki aydan uzun bir süredir en iyi gününü ve muhtemelen en iyi haftasını yaşadı.

Haftalardır finans piyasalarında yaşanan ilk gergin günün ardından, Cuma günkü sükunetin geri gelmesi, hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki ani hareketliliğin ve dolardaki yüksek artışın, yeniden düşünmekten ziyade bir yeniden ayarlama olduğunu gösteriyor.

Birçok kişi bu hareketleri, önümüzdeki hafta yapılacak olan ve döngünün son faiz artırımını gerçekleştirebilecek olan Fed toplantısı öncesinde pozisyon almak isteyen tüccarlara bağlıyor. ABD işgücü piyasasından gelen bir başka beklenmedik sıkı haftalık okuma, henüz ‘zirve Fed’in eşiğinde olduğumuza dair bazı şüpheler uyandırdı.

Tesla ve Netflix’in tahminleri aşan kârları karşısında yaşanan hayal kırıklığı, önde gelen 10 teknoloji ve dijital mega hisse senedinden oluşan süper güçlü FANG-plus endeksinin, Netflix ve Tesla hisselerinin neredeyse yok olmasıyla %4’ten fazla değer kaybederek şimdiye kadarki en kötü gününü kaydetmesine neden oldu.

Yine de bu endeks bugüne kadarki yıl için %76 artış gösterdi.

Teknoloji sektöründeki dalgalanma Nasdaq’ın Mart ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşayarak %2 gerilemesine neden oldu. Ancak S&P500 %0,6’lık daha mütevazı bir kayıp yaşadı ve Dow Jones sanayi endeksi Johnson & Johnson’ın iyimserliği sayesinde dokuzuncu günlük kazancını elde etti.

Dahası, Nasdaq ve S&P500 vadeli işlemleri Cuma günü zil öncesinde yeniden yükselişe geçti. American Express’in öncülüğünde daha sakin bir kazanç programı var – ancak neredeyse tüm diğer bankalar geçtiğimiz hafta boyunca etkileyici oldu.

İyimserler, devam eden istihdam piyasası gücü ve sektörel hisse senedi varlıklarının bir miktar rotasyonunun bir araya gelmesinin ‘yumuşak iniş’ umutlarının altını çizdiğini ve bu yıl şimdiye kadar çok dar odaklı bir piyasa kazancının sağlıklı bir genişlemesine işaret ettiğini öne sürüyor.

Kötümserler Fed’in sıkılaştırmayı henüz tamamlamadığını ve önümüzdeki haftadan sonra yapılacak herhangi bir faiz artırımının 2024’teki gerilemeyi hızlandıracağını düşünüyor. Bu durum, birkaç haftalık dezenflasyon rahatlamasının ardından Hazine piyasasını biraz ayılttı.

Vadeli işlemler gelecek hafta çeyrek puanlık bir faiz artışı için tamamen fiyatlandı, ancak Kasım ayına kadar başka bir artış için 50-50’den daha az bir şansa ve gelecek yıl bu zamana kadar zirveden 75 baz puanlık bir indirime işaret etti. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Perşembe günü 12 baz puan artışla %4,88’e yükseldi, ancak o tarihten bu yana %4,85’e geriledi.

Getirilerdeki artış, doların Mayıs başından bu yana en iyi performansını sergilemesini sağladı – buna ek olarak Fed durduğunda diğer büyük merkez bankalarının politika faizlerini sıkılaştırmaya devam etme istekliliğine ilişkin artan şüpheler de yardımcı oldu.

Reuters kaynaklarına göre, politika yapıcılar ücretlerin ve enflasyonun artmaya devam etmesini sağlamak için daha fazla veriyi incelemeyi tercih ettiklerinden, Japonya Merkez Bankası önümüzdeki hafta yapılacak politika toplantısında getiri kontrol politikasını değiştirmeme eğiliminde.

Enflasyonun bir yıldan uzun bir süredir BOJ’un hedefini aşmasıyla birlikte, piyasalar BOJ’un bu ayın başlarında getiri eğrisi kontrolünü değiştirebileceği spekülasyonuyla kaynıyordu.

Dolar/yen Cuma günü son 10 günde ilk kez 141 seviyesinin üzerine çıktı.

Bu arada Çin piyasaları, jeopolitik gerginlikler nedeniyle zor durumdaki ekonomik toparlanma için yeni ve büyük bir teşvik gelmemesine ilişkin kaygıların artmasıyla birlikte durgun seyretmeye devam etti.

Yetkililer Cuma günü, ülkenin sarsılan ekonomisini desteklemeye yönelik daha geniş çaplı bir girişimin parçası olarak otomobil ve elektronik eşya tüketimini artırmaya yönelik tedbirler açıkladı.

Ancak şimdi tüm gözler Temmuz sonundan önce gerçekleşmesi beklenen ve Çin liderlerinin yılın geri kalanı için bir politika rotası çizdiği yıllık Politbüro toplantısında.

 

 

 

 

 

borsatek.com

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler