Sosyal Medya

Döviz

Kerim Rota:  TCMB veri karartması  uyguluyor,  vatandaşın menfaatini gözetmek yerine siyaset yapıyor

Sizlerle aşağıda  @Burumcekci  bülteninin 7 Nisan ile biten hafta için TCMB rezervleriyle ilgili analizini paylaşıyorum; “Dolayısı ile, NUR seviyesinin bilinen…

Kerim Rota:  TCMB veri karartması  uyguluyor,  vatandaşın menfaatini gözetmek yerine siyaset yapıyor

Sizlerle aşağıda  @Burumcekci  bülteninin 7 Nisan ile biten hafta için TCMB rezervleriyle ilgili analizini paylaşıyorum;

“Dolayısı ile, NUR seviyesinin bilinen kanallardan 1.3 milyar dolar azalması (Bankalarla swap -0.5, altın değerleme +0.4 ve kamu -1.2 milyar dolar) gerekirken 4.0 milyar dolar azalması; ilgili haftada yapılan bu tür alımların tamamının ve üzerine 2.7 milyar dolar fazlasının piyasaya satıldığını gösteriyor.”

 

Bundan sonraki kısmı ise benim yorumum olacak.

 

Bildiğiniz gibi TCMB üst yönetimi ne ihracatçıdan satın aldığı zorunlu dövizin, ne de KKM’den bankaya gelen dövizin miktarını açıklamıyor.

 

Açık bir veri karartması uyguluyorlar.

 

Milletin meclisine ve vatandaşlara karşı bir sorumluluk duymuyorlar.

 

Bu karartmaya rağmen bazı varsayımlar yapılabilir.

 

İhracatçıdan haftada yaklaşık 2 Milyar $ zorunlu döviz satın alındığı varsayılırsa, KKM’den hiç giriş olmasa bile, TCMB’nin sadece geçen hafta  5 Milyar $ civarında kapı arkası satış yapmış olduğu görülüyor.

 

İşte bu nedenle hemen her gün yeni bir sermaye kısıtlaması açıklıyorlar. Bankaları ve şirketleri arayıp döviz almak isteyenlerden hesap soruyorlar, gözdağı veriyorlar, hatta bazı taleplerde bulunuyorlar.

Hazırlaması birçok şirket için zor olan ve gerçek döviz riskini de göstermeyen raporlar isteyip döviz alınmaması için bürokrasi yaratıyorlar.

 

Kuru seçime kadar dengede tutabilmek için bir haftada 5 Milyar $’a varan şeffaf olmayan Merkez Bankası müdahalesi yapmak ülkenin kaynaklarını savurmaktır.

 

Merkez Bankacılığı yapmak yerine siyaset yapmaktır.

 

Parti çıkarlarını ülke çıkarlarının üstünde tutmaktır.

 

Akıl dışı ve sürdürülemez bir faiz/enflasyon teorisini savunmak için bu yola sapanlardan yakında kurtulacağız.

 

Ülke çıkarlarını her şeyden üstün tutan liyakatlı yöneticilerle tüm ekonomi kurumlarını ayağa kaldıracağız.

 

Kerim Rota’nın Twitter hesabında alıntıdır

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler