Sosyal Medya

Döviz

Japon  yeni’nde sert satış dalgası, BoJ her an müdahale edebilir

"Yen’in zayıflaması, BoJ'nin getiri eğrisi kontrolünü daha da gevşetmesi ve 2024'te  tamamen vazgeçmesi bizi şaşırtmaz" dedi. “Dolayısıyla  bu seviyelerde yen alıyoruz.”

Japon  yeni’nde sert satış dalgası, BoJ her an müdahale edebilir

Yatırımcıların dalga dalga yen satışına yönelmesi, Japon yetkilileri kaygılandırdı. Döviz piyasasına “sözel müdahale” başladı, yani BoJ (Bank of Japan, Japon Merkez Bankası) traderlerı korkutarak yen satışlarını engelleme çabasında. Ya başarılı olamazsa?  Japonya’da son enflasyon verisi beklentilerin üstünde çıkarken, BoJ de 2023-2025 enflasyon tahminlerini yukarı revize etmişti.  Yen’in aşırı gerilemesi ithal enflasyonu azdırarak, BoJ’i ekonomi tam toparlanmadan parasal sıkılaştırmaya zorlayabilir.

Japonya’nın maliye bakanlığı  döviz masası direktörü Masato Kanda’nın, yetkililerin ihtiyaç duyulması halinde harekete geçmeye hazır olduklarını söylemesinin ardından yen, Çarşamba günü yılın en düşük seviyesinden uzaklaştı.

Kanda gazetecilere verdiği demeçte, bir yıl önce BoJ giriştiği 3 müdahalenin ilkini yaptığı gün kullandığı dili tekrarlayarak, “Beklemedeyiz” dedi. “Fakat ne yapacağımızı ve ne zaman yapacağımızı söyleyemem; sürekli değerlendirmelerde bulunacağız ve kararları anlık veriyoruz.”

Para birimi Salı günü, BoJ’in aşırı gevşek politikadan uzaklaşmanın yavaş ve kademeli olacağı sinyalini vermesi ardından Nisan ayından bu yana en büyük  günlük düşüşünü kaydetti.

 

Yen, Kanda’nın ardından güçlendi ve Tokyo saatiyle  13:47 itibarıyla %0,3 artışla dolar başına 151,27 seviyesinde kaldı.

Yen’in  152’ye doğru düşüşü, Japon yetkililerin onu desteklemek için harekete geçmesine neden olan bir yıl önce eşik civarında bulunuyor. Bir günden kısa bir sürede iki yenden fazla gerçekleşen devaluasyon, Japonya’nın geçen yıl para birimini desteklemek için 60 milyar dolardan fazla harcama yapmasına neden olan dalgalanmanın boyutuyla örtüşüyor.

 

Kanda yaptığı açıklamada, “Para birimlerindeki tek taraflı, ani hareketlerden çok endişeliyiz” dedi. “Ekonomik temeller bir gecede birkaç yen miktarında değişmez.” Öğle saatlerinde ikinci tur yorumda bulundu ve spekülasyonun dövizdeki son hareketlerdeki en büyük faktör olduğunu söyledi.

 

Bu arada, Japon devlet tahvili getirileri Çarşamba günü hafif yükselirken, ABD’li emsallerinin kısmi düşüşü yene hafif bir destek sağladı. Merkez bankası öğleden sonra getirileri düşürmek için planlanmamış bir tahvil alım operasyonu açıklasa da, bunun tahvil ve döviz piyasalarında çok az etkisi oldu.

Yatırımcılar yen’e müdahaleden korkmuyorlar. ABD doları call opsiyonları yen’deki zayıflığa yönelik bahislerin arttığına işaret ederken, kaldıraçlı fonların BoJ toplantısı sonrasında açığa satışları artırdığı görüldü.

Saxo Bank piyasa stratejisti Charu Chanana, “Japon Merkez Bankası bir kez daha başarısız oldu” dedi. “Yen ayıları geri döndü ve USD/JPY için 150 artık kırmızı  çizgi olmaktan çıktı, 152’nin test edildiğini görebiliyorduk” dedi. Uzmana göre dolar/yen 155’i bile sınayabilir.

Salı günü BoJ, 10 yıllık devlet tahvili getirisi üzerindeki %1 efektif tavanın artık bir referans noktası olarak görüldüğünü söyledi. Yani, artık tahvil getirileri geçici olarak %1’in üstüne çıkabilecek.

BoJ diğer büyük merkez bankalarının şahin tutumuna karşı dünyadaki son güvercin.  Bu da Japon tahvil getirilerinin ABD ve Avrupa’dakilerin çok altında işlem görmesine neden oluyor. Japon yatırımcılar daha yüksek getiri elde etmek için nakit paralarını dış piyasalara kaydırırken bu durum yen üzerinde sürekli bir aşağı yönlü baskı yaratıyor.

Herhangi bir doğrudan müdahale olmadığı sürece  trader ve stratejistler, yenin düşüşünü durdurmak için daha ciddi bir para politikası değişikliğinin ve ABD ile Japonya arasındaki getiri farkının daralmasının gerekli olacağını söyledi. Yen 2022’deki benzer büyüklükteki düşüşün ardından bu yıl da dolar karşısında %13’ün üzerinde düşüş yaşadı.

Singapur’daki BNY Mellon makro ve yatırım stratejisti Aninda Mitra, BoJ’un  tahvil faizi kararının “yen’in değerlenmesi için yeterli olmayabilir” dedi. “Bunun gerçekleşmesi için Fed’in güvercin bir dönüş yapması da gerekebilir.”

 

Bloomberg’e konuşan Bazı yatırımcılar yendeki düşüşün BoJ’u para politikasını daha agresif bir şekilde sıkılaştırmaya sevk edebileceğini söyledi. Böyle bir değişim muhtemelen para birimini kayda değer ölçüde güçlendirecek, ancak yakın zamanda BoJ’un yön değiştireceğine dair işaret yok.

Tolou Capital Management’ın İcra Kurulu Başkanı Spencer Hakimian, “Yen’in zayıflaması, BoJ’nin getiri eğrisi kontrolünü daha da gevşetmesi ve 2024’te  tamamen vazgeçmesi bizi şaşırtmaz” dedi. “Dolayısıyla  bu seviyelerde yen alıyoruz.”

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler