Sosyal Medya

Döviz

İngiliz Yatırım Bankası’ndan uyarı: Doları 36 lira görebiliriz!

Yatırım Bankası Standart Charteted, yayınladığı bir raporda mevcut politikaların devam etmesi halinde doların 36 lira olabileceğine dikkat çekti. Türkiye ve…

İngiliz Yatırım Bankası’ndan uyarı: Doları 36 lira görebiliriz!

Yatırım Bankası Standart Charteted, yayınladığı bir raporda mevcut politikaların devam etmesi halinde doların 36 lira olabileceğine dikkat çekti.

Türkiye ve Türk ekonomisine yönelik yabancı raporlarına bir yenisi daha eklendi. İngiliz Yatırım Bankası Standart Chartered hazırladığı bir raporda mevcut siyasi yönetimin seçimleri yeniden kazanması halinde mevcut büyüme odaklı politikaları sürdüreceğini bildirdi.

Raporda “Türkiye’nin ekonomik durumu kötüleşmeye devam ediyor. Enflasyon 2022’de ortalama %72’ydi ve 2023’te ortalama %50’yi tahmin ediyoruz. İlgili yaşam maliyeti krizi büyümeyi baskılıyor; GSYİH büyümesinin 2022’de %4,5’ten 2023’te %3,0’a yavaşlayacağını tahmin ediyoruz.” görüşüne yer verildi.

DOLAR 36 LİRA

Raporda Türk lirasındaki gelişmelere de dikkat çekilerek ilk kez 36 gibi oldukça yüksek bir rakam öne sürüldü.

Rapor özetle şöyle:

“Mevcut yönetimin seçimden sonra geri dönmesi, muhtemelen mevcut büyüme odaklı politikaların devam etmesini sağlayacaktır. Bu alışılmışın dışında politika karışımı, finanse edilmesi zor olan uzun süredir devam eden ticaret ve cari hesap açıklarına neden oldu. “Diğer” (Net hata Noksan) girişler, 2022’de ödemeler dengesi stresinin dengelenmesine yardımcı olurken, bunun sürdürülebilir olması pek olası değil ve seçimden sonra başka finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulacak.

Mevcut alışılmışın dışında politikalardan bir değişiklik, ekonominin normal politikalara uyumu ve açığı kapatmak için yeterli portföy akışını çekebilir. Böyle bir senaryoda 2023 sonunda USD-TRY’yi 20.00’de görebiliriz.

Mevcut politikaların devam etmesi, TL’nin reel olarak 2021 sonundaki seviyelere düşmesine neden olacaktır. Böyle bir senaryoda USD-TRY’yi 2023 sonunda 36.00 olarak görebiliriz.

2023 sonu USD-TRY tahminimiz olan 28.00, iki seçim sonucuna yönelik tahminlerimizin orta noktasıdır yani Erdoğan kazansın ya da kazanmasın orta nokta olarak beklentimizdir.”

Para Medya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler