Sosyal Medya

Döviz

Herkes faiz artırımına odaklanmıştı ancak doların düşüşünün asıl nedeni ortaya çıktı! Yeni haftada neler olacak?

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,71 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 2,05, euro/TL yüzde 2,74 ve…

Herkes faiz artırımına odaklanmıştı ancak doların düşüşünün asıl nedeni ortaya çıktı! Yeni haftada neler olacak?

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,71 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 2,05, euro/TL yüzde 2,74 ve altının gram satış fiyatı da yüzde 1,21 değer kaybetti. Yeni haftada neler olacak?

 

 

Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 25 baz puan artırma kararı aldıktan sonra, dolar ve altın fiyatlarında hızlı düşüşler yaşandı. Dolar kuru 2 lira birden değer kaybederek 25 liraya kadar geriledi. Bu durum, yatırımcıların “Dolar yükselecek mi düşecek mi? Dolar ne kadar oldu?” gibi soruları araştırmalarına neden oldu.

 

 

Dolar neden düştü?

Ünlü finans uzmanı İris Cibre, doların düşüşüyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Herkes faiz artırımına odaklanmıştı, ancak doların düşüşünün asıl nedeni ortaya çıktı.

Ünlü finansçı İris Cibre, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, dolar kurundaki gizli gerçeği açıkladı. Doların düşüşüyle ilgili şaşırtıcı gerçek ortaya çıktı. Herkes faizi göz önünde bulundurmuştu, fakat ünlü ekonomist İris Cibre, doların gerçek düşüş sebebini açıkladı. Bu şoke edici açıklama ile birlikte insanlar dikkatlerini çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ( TCMB), faiz oranlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan liderliğinde toplanan Kurul’un politika faizini yüzde 25’e yükseltme kararı aldığını duyurdu. Bu kararın ardından dolar kuru hızla 2 lira birden değer kaybederek 25 liraya kadar düştü. Yaşanan bu düşüşlerin ardından uzmanların görüşleri merak edilmeye başlandı. Ünlü finans uzmanı İris Cibre’nin yaptığı paylaşım ise herkesi şaşırttı.

İris Cibre, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi.

“Dün dolar/TL 27,20 seviyesinden 25,18’e düşerken, Merkez Bankası’nın müdahalesi neticesinde 1 milyar dolar satış gerçekleşti ve net pozisyon -65,6 milyar dolara geriledi. Tarihi cümlelerinden birini hatırlatalım: ‘Döviz düşüşünü gördüğümde heyecanlandım, arkadaşlara sordum, bir şeyler yapmış mıyız? Hayır efendim, yapmamışız. Vay canına!’ Not: 1 milyar dolar sattı, arkadaşlar almadı.” şeklinde eleştirilerde bulundu.

 

Altın için ‘son şans’ uyarısı!

Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,21 değer kaybıyla 1.629 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,22 kayıpla 10 bin 806 liraya geriledi.

Geçen hafta sonu 2.710 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 2.677 liraya indi.

Altın ve Para Piyasaları hakkında verdiği bilgilerle tanınan İslam Memiş, altın fiyatlarındaki düşüş trendinin tersine döneceğini ve emtia piyasalarının yükselişe geçeceğini belirterek “Düşük fiyattan alım yapmak için son şansınız” dedi.

Memiş, yatırımcılara şu sözlerle seslendi:

“Geçtiğimiz ay açıklanan faiz kararının sonrasında uzun soluklu bir düşüş trendine giren altın 1890 direncinin altına kadar sarkış gösterdi. Bu inişlerin pazartesi itibariyle önce yavaşlamasını, ilerleyen günlerde ise bıçak gibi kesilerek tersine döneceğini düşünüyorum. Özellikle Ağustos’un son günlerinde ons tarafında 1950’nin üzerine yönelik yeni ataklar yaşanabilir. Bu yüzden herkese söylediğim şey “Vakit geldi”. Toplantı sonrasında Powell’ın konuşmalarıyla birlikte her türlü varlık türünün, dolar karşısında değer kaybedeceğini tahmin etmiştik. Şimdi ise durum tersine dönecek ve dolar endeksinde bir gerileme yaşanırken, altın ve Euro tarafında yeni yükselişler gözlemlenecektir. Şahsen ben geçtiğimiz günlerde 4000 dolar kadar bir birikimimi dolar tarafından altına kaydırdım. Yarın fiyatları takip edeceğim ve altında yeni düşüşler olması halinde elimde tuttuğum kalan kısmı da altın alımı için kullanacağım. Sizlere de tavsiyem, hiçbir zaman tek bir yatırım aracına bütün birikiminizi yatırmamanız yönünde.”

 

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 750 baz puanlık faiz artırım kararının ardından perşembe günü yüzde 6’ya yakın değer kaybeden gram altın, cuma günü kayıplarının bir kısmını toplamayı başardı. Altın, her ne kadar gösterge kur tarafında haftayı 1633 lira seviyesinden kapatmış olsa da, kota uygulaması nedeniyle serbest piyasalarda yaklaşık 50-60 liralık bir makas aralığı varlığını sürdürmeye devam ediyor. Kapalıçarşı piyasalarında gram altın 1700 lira sınırında dolaşmaya devam ediyor. Gördüğünüz gibi arada ciddi bir makas var. Gösterge kur ile dolaşımda olan kur birbiriyle örtüşmüyor. Benim tavsiyem, yılın ilerleyen aylarında ve özellikle de ağustos ayı ile birlikte hem ons tarafında hem de dövizde yaşanacak hareketlenmelerle birlikte gram altın/TL hızlı bir yükseliş yaşayacaktır. Şu an için bu fiyattan alım yapmanın eşi benzeri zor bulunacak bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyorum. Günlerdir uyarılarda bulunuyorum, beni dinleyen birçok arkadaş zaten alımını yaptı. Dinlemeyen, görmeyen, rastlamayanlar için de şu an burada söylüyorum. Yılın ilerleyen ayları altının dönemi olacaktır.”

 

BLOOMBERG ANKETİ

Bir ayrı ankete göre altın fiyatlarına ilişkin yükseliş beklentileri güçlendi. Bloomberg tarafından 14-18 Ağustos tarihleri arasında küresel okuyucular arasında gerçekleştirilen ankete göre, 602 yanıtın ortalaması altının ons başına 12 ay içinde 2.021 dolardan işlem göreceği yönünde.

Longview Economics’in Baş Piyasa Stratejisti Chris Watling’e göre, altın aşırı satıldı ve Hazine getirilerindeki gerileme beklentisi, altını yeniden alım yapılabilir bir araç haline getiriyor.

 

BU HAFTA BORSA KAZANDIRDI

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,71 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 2,05, euro/TL yüzde 2,74 ve altının gram satış fiyatı da yüzde 1,21 değer kaybetti.

BIST 100 endeksi, en düşük 7.407,94 ve en yüksek 7.902,95 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,71 artarak 7.716,67 puandan tamamladı.

Bu hafta ABD doları yüzde 2,05 değer kaybıyla 26,5440 liraya, euro yüzde 2,74 kayıpla 28,6520 liraya geriledi.

Yatırım fonları bu hafta yüzde 0,10 kazanırken, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,77 değer kaybetti.

Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 1,58 ile “Kıymetli Maden Fonları” oldu.

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı sonrasında Türk lirası değer kazanmış ancak tutunamamıştı. Yeni haftada ise döviz piyasasında hareketli günler yaşanacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler