Sosyal Medya

Döviz

Goldman’dan fenomen yen tahmini:  33 yıllık dibine düşecek

Goldman Sachs Group Inc. tahmincilerine göre, Japonya Merkez Bankası’nın güvercin duruşuna devam etmesi halinde yen, en son 30 yıl önce…

Goldman’dan fenomen yen tahmini:  33 yıllık dibine düşecek

Goldman Sachs Group Inc. tahmincilerine göre, Japonya Merkez Bankası’nın güvercin duruşuna devam etmesi halinde yen, en son 30 yıl önce görülen seviyelere gerileyecek.

Bankanın Kamakshya Trivedi liderliğindeki stratejistlerine göre, önümüzdeki altı ay içinde yen’in dolar başına 155’e (Haziran 1990’dan bu yana en zayıf seviyesi) gerilemesi bekleniyor.  Ekip, daha önce yen’in 135’e işlem görmesini bekliyorlardı.

Stratejistler Cuma tarihli bir notta, “BOJ faiz artırımından uzak kaldığı ve hisse senetleri makul bir bantta  hareket ettiği sürece yen zayıf seyrini sürdürmeli” dedi. ABD’nin büyüme görünümünün iyileşmesi de düşüş yönündeki görüşlerde etkili oldu.

Japonya’daki gevşek para politikası ve Federal Rezerv ile diğer merkez bankalarının faiz artırımları yen üzerinde baskı yarattı ve yen bu yıl G-10’daki benzerleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi  oldu. Yeni yılda piyasalar yende güçlenmeye oynuyordu ancak bu  gerçekleşmedi. Japonya merkez bankasının yeni başkanının enflasyona temkinli yaklaşımını sürdürmesi ve BOJ’un daha ciddi bir eylemde bulunacağı umutlarını boşa çıkarması nedeniyle  para birimi çukura düştü.

Stratejistler, para biriminin 2024’te bir kez daha güçlenerek gelecek yılın sonuna kadar 135’e ulaşmasını bekliyor. Yen Pazartesi günü dolar karşısında 146,51 civarında yatay işlem gördü. Bu yıl yüzde 10’dan fazla kayıp yaşandı.

“Önümüzdeki altı ay içinde yende daha fazla zayıflık yaşanacağına ilişkin bu tahminin ana riski, yüksek enflasyonun ve para birimindeki değer kaybının sosyal tepki yaratması. Para birimine müdahale veya BOJ’dan daha erken bir şahin hamle yen’de yön değişimi tetikleyebilir.”

 

Kaynak:  Yen to Retreat to 1990 Levels If BOJ Stays Dovish, Goldman Says

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler