Sosyal Medya

Döviz

Fitch:   ECB faizi 150 baz puan artıracak

Fitch Ratings, ECB politika faizi için tahminini çekirdek enflasyon baskıları konusunda çok daha endişeli olması nedeniyle yükseltti ve faiz oranının…

Fitch:   ECB faizi 150 baz puan artıracak

Fitch Ratings, ECB politika faizi için tahminini çekirdek enflasyon baskıları konusunda çok daha endişeli olması nedeniyle yükseltti ve faiz oranının Aralık Global Ekonomik Görünüm raporunda yaptığı tahminden daha yüksek bir seviyede tepe yapacağını öngördü.

 

ECB’nin refinansman faiz oranı Mayıs 2023’e kadar getireceği seviye konusunda tahminini yüzde 3’ten yüzde 4’e yükselten Fitch, mevduat faiz oranının da yüzde 3,5’e ulaşacağını tahmin etti.

 

Foreks’e göre, 2023’ün ilk yarısında ECB’nin faizi toplam 150 baz puan artıracağını tahmin eden Fitch, 5 Şubat ve 16 Mart toplantılarından 50’şer baz puan artırım yapılacağını öngördü.

Dolar/TL haftaya nasıl başladı?

Geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyonun gerilemesi ve Fed’in de buna bağlı faiz artış hızını yavaşlatacağı düşüncesi küresel risk iştahını destekledi. TL tarafında ise küresel fiyatlamanın gerisinde kalan negatif bir ayrışma yaşandı.

 

TCMB’den yeni karar

 

Hafta sonu duyuru yayımlayan Merkez Bankası, liralaşma stratejisi kapsamında Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının %0 olarak belirlenmesine karar verdi. Ayrıca, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranları %0 olarak belirlendi.

 

Merkez Bankasının kararı 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak.

 

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

 

Investing.com’a göre, geçen hafta içimde 18,80 üzeri denemelerine devam eden dolar/TL haftaya 18,78’den başladı. Küresel piyasalardaki risk iştahının etkisiyle hemen hemen tüm para birimlerinin dolar karşısında yükselirken TL’deki yatay seyir ilk işlem saatlerinde de devam ediyor.

 

Euro/TL Cuma günü 20,50’ye yaklaşarak tarihi zirve sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Euro/doların 1,09’a yaklaşmasının etkisiyle hareketlenen kur, bugün 20,40’tan işlem görüyor.

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler