Sosyal Medya

Döviz

Fed’in Bej Kitabı: ABD Ekonomisi 2023’te Güçlü Bir Başlangıç Yaptı

Federal Rezerv’in en son Bej Kitabında ankete katılanlar ABD ekonomisinin istikrarlı tüketici harcamaları ve istikrara kavuşan imalat faaliyeti ile işaretlenen…

Fed’in Bej Kitabı: ABD Ekonomisi 2023’te Güçlü Bir Başlangıç Yaptı

Federal Rezerv’in en son Bej Kitabında ankete katılanlar ABD ekonomisinin istikrarlı tüketici harcamaları ve istikrara kavuşan imalat faaliyeti ile işaretlenen yeni yıla dirençli başladığını düşünüyor.

Fed, politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi’nin her toplantısından iki hafta önce yayınlanan raporda Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Genel ekonomik aktivite 2023’ün başlarında hafifçe arttı” dedi.

Ancak, ileriye dönük görünüm daha az iyimser. Raporda, Fed’in 12 bölgesel bankası tarafından 27 Şubat’a kadar toplanan anekdot niteliğindeki bilgilerden yola çıkılarak, “Artan belirsizliğin ortasında, önümüzdeki aylarda ekonomik koşulların çok fazla iyileşmesini beklemiyor” denildi.

Yorumlar, 2023’te şu ana kadar yukarı yönlü büyük ölçüde şaşırtan ekonomik verileri, özellikle de tüketici harcamalarını güçlendiren sağlam iş büyümesini destekliyor. Yetkililer, Cuma günkü istihdam verilerini ve gelecek haftaki tüketici fiyat endeksini, politikanın yolunu belirlemeye yardımcı olacak kilit veriler arasında arıyorlar.

Powell’ın Açıklamaları

New York Fed tarafından derlenen Bej Kitap, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’deki iki günlük ifadesinin sonunda, ekonomik verilerin güçlü bir şekilde gelmeye devam etmesi durumunda faiz artırımlarının hızını hızlandırma olasılığına kapı açtığı ve Mart toplantısına ilişkin henüz bir karar alınmadığını vurguladı.

Politika yapıcılar, 40 yılın en yüksek seviyesinde duran enflasyonu frenlemek amacıyla geçtiğimiz yıl agresif bir şekilde faiz artırdı. Son toplantılarında faiz artırımlarının hızını çeyrek puanlık bir artışa yavaşlattılar ve faiz oranlarını %4,5 ila %4,75 aralığına getirdiler.

Ülke genelindeki firmalar sürekli fiyat baskıları olduğunu belirtti, ancak bazılarına göre bu baskılar azalıyor. Birçok bölge ayrıca ücret artışının devam ettiğini ve çocuk bakımı eksikliğinin işçileri hala işgücünden uzak tuttuğunu belirtti.

Raporda hem enflasyonun görünümü hem de işgücü piyasasının durumu konusunda bazı umut ışıkları vardı. Birçok bölge tedarik zinciri sorunlarının hafiflediğini gördü ve bazı nakliye maliyetlerinde rahatlama olduğunu bildirdi. Firmalar, işgücü mevcudiyetinin biraz iyileştiğini söyledi.

Birkaç bölge, Powell’ın kongre ifadesinde yinelediği, genellikle yavaş olan bir dönemde “orta ila güçlü” perakende satış büyümesi bildirdi. Perakende satışlar ve enflasyon verileri, ABD’li tüketicilerin yılın başında güçlü kaldığını ve istihdamın desteklendiğini gösterdi.

Çoğu bölge, ekonominin enerji ve konutu dışlayan hizmet sektörünün bir parçası olan güçlü seyahat ve turizm faaliyeti raporlarken, bu kalıcı bir güç göstermesi nedeniyle politika yapıcıları endişelendiriyor.

Powell, Salı günü Senato’daki ifadesinde, “Fiyat istikrarını yeniden sağlamak için, bu sektörde daha düşük enflasyon görmemiz gerekecek ve büyük olasılıkla işgücü piyasası koşullarında bir miktar yumuşama olacak” dedi.

Çoğu bölge ayrıca konut piyasası faaliyetinin bastırıldığını bildirdi. Bankrate.com’a göre, mortgage oranları Kasım ayında ulaşılan 22 yılın en yüksek seviyesine yakın. Enerji faaliyeti büyük ölçüde değişmedi, Dallas Fed bölgesi işgücü ve tedarik zinciri kesintilerinin sektöre ağırlık verdiğini bildirdi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler