Sosyal Medya

Döviz

Fed yetkililerinden şahin açıklamalar Wall Street’te moral bozdu

İki Federal Rezerv yetkilisi, enflasyonun zaman içinde ABD merkez bankasının %2 hedefine ulaşmasını sağlamak için daha fazla faiz artırımının gerekli…

Fed yetkililerinden şahin açıklamalar Wall Street’te moral bozdu

İki Federal Rezerv yetkilisi, enflasyonun zaman içinde ABD merkez bankasının %2 hedefine ulaşmasını sağlamak için daha fazla faiz artırımının gerekli olacağını söyledi.   Wall Street’te DJ30, SP500 ve NASDAQ Endeksleri sırasıyla Perşembe seansını %1.26, %1.38 ve %1.78 kayıpla kapattı.  Gösterge ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi 6 baz puan yükselişle, %3.86-87’i sınadı.  Dolar Endeksi kısa süreliğine 104 direncini yukarı kırdıktan sonra 6 haftalık zirvesi 103.95’te geceyi kapatıyor.

 

Cleveland Fed  Başkanı Loretta Mester Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu ayki FOMC toplantısından 50 baz puanlık bir faiz artırımı daha gerektirecek çetin bir enflasyon manzarası gördüğünü söyledi. St  Louis’deki meslektaşı James Bullard tarafından da yankılanan  görüş, FOMC’nin fiyat baskılarını azaltmak için para politikasını daha da kısıtlayıcı bir seviyeye doğru sıkılaştırmaya devam   etmesi  gerektiği.

 

Mester, “Bu noktada, gelen veriler, federal fon oranını yüzde 5’in üzerine çıkarmamız ve bir süre orada tutmamız gerekeceği konusundaki görüşümü değiştirmedi” dedi. “Aslında, iki hafta önceki toplantımızda, finansal piyasa katılımcılarının bizden yapmamızı beklediklerini bir kenara bırakarak, 50 baz puanlık bir artış için yeterli ekonomik gerekçe gördüm. Bu durumda hedef politika faiz aralığının yüzde 5’e çıkması gerkecek” dedi.

 

Fed yetkilileri, Şubat ayının başında gösterge borç verme faiz oranını çeyrek puan artırarak %4,5 ila %4,75 aralığına yükseltmek için oybirliğiyle karar verdi. Fed  arka arkaya dört büyük boyutlu 75 baz puanlık artışın ardından Aralık toplantısında yarım puana yavaşladı.  Türev piyasalar Mart’taki toplantıda da 25 baz puan faiz artırımı fiyatlıyordu.

Bullard, Tennessee’deki Greater Jackson Ticaret Odası’na yaptığı açıklamada, “Devam eden büyüme ve güçlü işgücü piyasaları ortamında, enflasyon beklentilerini düşük tutarak 2023 boyunca dezenflasyonist trende dönmek için ek faiz artırımları gerekecek” dedi.

Mester ve Bullard bu yıl para politikası kararları için oy kullanmıyorlar.

Mester, açıklamalarının ardından soru-cevap bölümünde, ekonomik koşullar elverirse Fed’in faiz artırımlarını  tekrar hızlandırabileceğini söyledi.

Mester “Her toplantıda 25  puan olması gerekmez,” diye ekledi. “Geçmişte ispatladığımız gibi,  ekonomi gerektirdiğinde daha hızlı hareket edebiliyor ve her toplantıda vites değiştirebiliyoruz. Her toplantıda alınacak karar, ekonominin nasıl geliştiğine göre yönlendirilecek”.

Perşembe günü yayınlanan rapor, ABD üretici fiyatlarının bu hafta başlarında tahmin edildiği kadar  yavaşlamayan tüketici fiyatları ardından Ocak ayında beklenenden fazla arttığını   gösterdi. Güçlü perakende satışları ve beklenenden daha iyi imalat sanayi verilerinin açıklanmasıyla birlikte, trader’lar Fed’in daha fazla parasal sıkılaştırma yapacağına dair bahislerini yükseltiyor. Şimdi, politika yapıcıların Mart toplantısında 50 paz puan faiz oranı temposuna geri dönme şansı daha yüksek  görülüyor.

 

Fed hangi faiz oranında duracak?

Aralık ayında FOMC üyeleri bireysel faiz projeksiyonlarında %5,1’lik bir (medyan) tepe faiz oranı  belirlediler. Ancak, bazı guvernörler Salı gününden başlayarak, enflasyonun düşmeye devam etmesini sağlamak için faiz oranlarının beklenenden daha yüksek bir seviyeye çıkması gerekebileceğini söyledi.

Bullard Perşembe günü yaptığı açıklamada, devam eden faiz artırımları  yanı sıra; düşük seviyedeki enflasyon beklentilerinin “2023’ü enflasyonu düşürme yılı haline getirmek için şart olduğunu” söyledi.  Bullard “2022 boyunca önden yüklenen Fed politikası nedeniyle, piyasaya dayalı enflasyon beklentileri ölçümleri artık nispeten düşük”  diyor fakat en güncel fiyatlamaya göre tahvil yatırımcıları uzun vadeli enflasyonu %2.7 olarak hesaplıyor. Fed’in hedefi %2.

 

Bloomberg, Atilla Yesilada

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler