Sosyal Medya

Döviz

Fed/Powell: Enflasyonu düşürmek daha yüksek faiz gerekebilir

Jeffrey Roach, "Başkan Powell, gelecek yıl faiz indirimi bekleyen yatırımcılara baş döndürücü bir uyarıda bulundu" dedi.

Fed/Powell: Enflasyonu düşürmek daha yüksek faiz gerekebilir

Fed Başkanı Jerom Powell Perşembe  IMF forumunda  yaptığı açıklamada, kendisi ve FOMC’deki arkadaşlarının enflasyonun yavaşlayan hızından cesaret aldığını ancak ivmeyi devam ettirip  hedefe erişmek için daha fazla parasal sıkılaştırma gerekebileceği  ifade etti.

Açıklamaların ardından Wall Street’te ralli sonra erken, bu sabah da Asya hisseleri satıcılı. Dolar Endeksi ve ABD tahvil getirileri yükseliyor, altının gerilemesi sürüyor.  Bu sabah Borsa İstanbul’da da satıcılı bir açılış gerçekleşebilir. Dolar/TL TCMB güdümünde kademeli olarak yükselecek.

Fed yine şahinleşti, tahvil getirilerini yüksek tutmak istiyor

Fed FOMC’nin gösterge faizini sabit tutma yönündeki oylamasından 8 gün sonra IMF forumunda  konuşan Powell yüksek fiyatlara karşı mücadelede daha fazla çaba gerekebileceğini söyledi.

“Fed FOMC, enflasyonu zaman içerisinde yüzde 2’ye düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşu sağlamaya kararlı.  Böyle bir duruşa ulaştığımızdan emin değiliz” dedi.

Powell, enflasyonun Fed’in görmek istediği seviyenin “oldukça üstünde” olduğunu söylerken politikayı “önemli ölçüde kısıtlayıcı” olarak tanımladı.

“Meslektaşlarım ve ben kaydettiğimiz  mesafeden memnunuz ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye düşürülmesi süreci daha uzun bir yol kat edecek” dedi. Daha sonra, “Başarılı olana kadar sıkı para politikasını sürdüreceğiz” diye ekledi.  Fed’in bu aşamada faizlerin daha da yükselmesi gerekip gerekmediğine ve ne kadar süre yüksek kalması gerektiğine odaklandığını söyledi.

 

DJ30 düştü, tahvil getirileri hopladı

Konuşmanın ardından hisse senetleri düşüşe geçti ve DJ30  200 puan kaybetti. 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi, son üç haftanın büyük bölümünde düşüş yaşadıktan sonra yeniden tırmandı. Zayıf talep gören 30 yıllık tahvil ihalesi de tahvillerde satışa bahane oldu.

CNBC’ye konuşan LPL Financial baş ekonomisti Jeffrey Roach, “Başkan Powell, gelecek yıl faiz indirimi bekleyen yatırımcılara baş döndürücü bir uyarıda bulundu” dedi. “Fed, misyonuna sadık kalacak ve enflasyonun yeniden hızlanması durumunda daha fazla artırım yapacak.”

Son konuşmalarında olduğu gibi Powell, Fed’in yine de temkinli olabileceğini, çünkü enflasyona yönelik  risklerin daha yakın bir dengeye geldiğini vurguladı.

“Eğer politikayı daha da sıkılaştırmak uygun olursa bunu yapmaktan çekinmeyeceğiz” diyerek şahinliğini vurgulayan Powell, “Ancak dikkatli hareket etmeye devam edeceğiz, böylece önümüzdeki bir kaç aylık verileri izleyip yanılma riskini asgariye indireceğiz.”

 

Powell, konuşmasının ardından yapılan tartışmada “Para politikası genel olarak çalışması gerektiğini düşündüğümüz şekilde çalışıyor” dedi.

 

Vadeli piyasalar gelecek  Haziran’da faiz indirimi bekliyor

 

Piyasalar büyük ölçüde Fed’in faiz artırımlarının bittiğine inanıyor. Vadeli işlem fiyatlaması, FOMC’nin 12-13 Aralık’taki toplantısında ek faiz artırımı onaylama ihtimalinin %10’dan az olduğunu gösteriyor.

Yatırımcılar Fed’in gelecek yıl, muhtemelen Haziran ayı civarında faiz indirimine başlayacağını öngörüyor.

Powell ekonominin kaydettiği ilerlemeye dikkat çekti. Gayrisafi yurt içi hasıla üçüncü çeyrekte yıllık bazda “oldukça güçlü” bir şekilde %4,9 oranında hızlandı, ancak Powell büyümenin “önümüzdeki çeyreklerde ılımlı” olacağı beklentisini yineledi. Ekonomik durgunluğun kaçınılmaz olduğu yönündeki geniş fikir birliği karşısında 2023 performansını “olağanüstü” olarak nitelendirdi.

Enflasyonla mücadelenin bedeli ekonomik durgunluk

Ancak Powell, Fed’in beklenenden daha güçlü bir büyümenin enflasyonla mücadeleyi baltalayabileceği ve “para politikasından bir tepki gerektirebileceği” konusunda “dikkatli” olduğunu belirtti.

Ayrıca, tedarik zincirlerindeki normalleşmenin enflasyon baskılarını hafifletmeye yardımcı olduğunu belirtti. Fakat,  “arz tarafından daha ne kadar dez-enflasyon elde edileceği belli değil. İleriye dönük olarak, enflasyonun düşürülmesi  için iç talebin büyümesini sınırlayan sıkı para politikasının sürmesi gerekebilir.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler