Sosyal Medya

Döviz

Dr Fulya Gürbüz:  17 Şubat haftasında TL likiditesi arttı, uluslararası rezervler düştü

7 Şubat haftasında önceki haftaya göre TCMB’nin piyasaya banknot sürümü, KKM’deki artışa paralel olarak TL mevduat hacmi TL kredi hacmine…

Dr Fulya Gürbüz:  17 Şubat haftasında TL likiditesi arttı, uluslararası rezervler düştü

7 Şubat haftasında önceki haftaya göre TCMB’nin piyasaya banknot sürümü, KKM’deki artışa paralel olarak TL mevduat hacmi TL kredi hacmine göre daha hızlı arttı, tüketici kredileri yavaşlarken ticari krediler hızlandı, döviz mevduatları 3 milyar dolar azaldı, yabancı para net döviz pozisyon açığı 1,5 milyar dolara yükseldi, altın ve döviz rezervleri düştü, net rezerv açığı geriledi, yabancı yatırımcılar sermaye piyasalarında nette satıcı oldular.

 

Merkez Bankası para basımını hızlandırdı; KKM arttı, tüketici kredileri yavaşladı…

 

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin ardından 17 Şubat ile biten haftada piyasadaki likiditeyi gösteren parasal göstergeler (M1, M2, M3=dolaşımdaki para, vadesiz ve vadeli mevduatlar, repo, para piyasası fonları, ihraç edilen menkul kıymetler) önceki haftaya göre daha hızlı arttı.

 

Emisyon olarak bilinen “dolaşıma çıkan banknot (kâğıt para) ve madeni para” Temmuz 2022’den bu yana haftalık %2,3’lük artışla en hızlı artışı kaydetti. Emisyonda sert artışların sürekliliği enflasyonda artışı beraberinde getirmektedir.

 

TL cinsi vadesiz ve vadeli mevduat hacmi 17 Şubat haftasında artışını sürdürdü. Yabancı para cinsi vadesiz ve vadeli mevduat hacminin TL cinsinden değeri de düşmeye devam ederken, TL cinsi kredi hacmi artmaya devam etti.

 

TL cinsi tüketici kredi faiz oranları %30,4’e, TL cinsi ticari kredi faiz oranları %14,5’e yükseldi. 3 aya kadar vadeli TL cinsi mevduat faizleri ise %26,64’e geriledi. TL cinsi mevduat faizleri ortalama %12-27, TL cinsi kredi faiz oranları ortalama %14-31 aralığında.

 

Kur korumalı mevduat (KKM) hacmi 17 Şubat haftasında 1,5 trilyon TL ile zirve yaptı, ABD doları karşılığı 79,6 milyar dolar oldu.

 

TL cinsi kredi hacmi artışı (bireysel, ticari, KOBİ) 17 Şubat haftasında önceki haftaya göre artmaya devam etti. Bireysel kredi kart harcamaları ise önceki haftaya göre %1,6 düştü. Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi 2023 yılı başından itibaren KKM’nin (gri) katkısıyla TL cinsi mevduat hacmi (kırmızı) artış eğilimini korumuştur. TL cinsi kredilerde KOBİ (mavi) ve ticari (sarı) krediler hızlanırken, tüketici kredi hacminde (yeşil) yavaşlama eğilimi var.

 

Kaynak: Turkey Data Monitor

 

Yabancı para cinsi yurt içi mevduat hacmi (DTH) 3,0 milyar dolar düştü…

 

Gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) 17 Şubat haftasında 112,8 milyar dolar ile önceki haftaya göre 1,5 milyar dolar düştü, son 5 haftadaki düşüş 5,6 milyar dolar oldu. Tüzel kişilerin DTH’si de haftalık 1,5 milyar dolar düşüşle 77,7 milyar dolara gerilerken, son 2 haftadaki düşüş 1,8 milyar dolar oldu. Bankacılık dışı toplam yurt içi DTH haftalık 3,0 milyar dolar düşüşle 190,5 milyar dolara geriledi, böylece son beş haftadaki düşüş 7,5 milyar dolar oldu.

 

Bankacılık sektörü dahil DTH hacmi (grafikte kırmızı çizgi) 17 Şubat haftasında önceki haftaya göre 3,1 milyar dolar düşüşle 193,6 milyar dolara geriledi.

 

2022 yılı genelinde yurt içi bankacılık dışı DTH hesabı nette 45,1 milyar dolar azalmış, gerçek kişilerin DTH hesabı 30,8 milyar dolar, tüzel kişilerin 14,3 milyar dolar düşmüştü. Bankacılık dışı yurt içi toplam DTH hacmi en son 24 Aralık 2021’de 239 milyar dolar ile zirve yapmıştı.

 

Yabancı para cinsi kredi hacmi (grafikte mavi çizgi) ise önceki haftaya göre 0,7 milyar dolar düşüşle 131,3 milyar dolara geriledi.

 

Kaynak: Turkey Data Monitor

 

Bankacılık sektörünün “yabancı para net döviz pozisyon açığı” 1,5 milyar dolara yükseldi…

 

Bankacılık sisteminin yabancı para net genel pozisyonu 13 Ocak 2023 haftasından bu yana açık vermeye devam ediyor. 17 Şubat haftasında sektörün “net döviz pozisyon açığı” (grafikte siyah çizgi) 1,5 milyar dolara yükseldi. Kamu bankalarının net döviz pozisyon açığı 1,0 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

 

Kaynak: Turkey Data Monitor

 

Altın ve döviz rezervleri düştü, net rezerv açığı geriledi…

 

Merkez Bankasında tutulan toplam uluslararası rezervler 17 Şubat haftasında 122,6 milyar dolar ile önceki haftaya göre 3,0 milyar dolar düştü; altın rezervleri 0,8 milyar dolar düşüşle 49,2 milyar dolara,  brüt döviz rezervleri 2,2 milyar dolar düşüşle 73,4 milyar dolara geriledi. Merkez Bankasının net rezerv açığı ise haftalık 0,8 milyar dolar düşüşle 49,6 milyar dolara geriledi.

 

Kaynak: Turkey Data Monitor

 

Yabancı yatırımcıların portföy büyüklüğü arttı,  sermaye piyasalarında net satıcı oldular…

 

17 Şubat ile biten haftada yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stokları toplamı 27,5 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 1,5 milyar dolar arttı. Aynı hafta, yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 9 milyon dolarlık net alış, DİBS’te 39 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana yabancı yerleşikler nette 360 milyon TL’lik net satış gerçekleşti. Yurt dışı yerleşikler 2022 yılı genelinde hisse senetlerinde 4,0 milyar dolarlık, DİBS’te 2,5 milyar dolarlık net satış gerçekleştirmişti.

 

Kaynak: Turkey Data Monitor

 

www.fulyagurbuz.com

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler