Sosyal Medya

Döviz

PPK’da faiz artışının sınırlı kalacağı iddialarıyla döviz kurlarında tarihi zirveler: Euro 30 lirayı, dolar ise 27 lirayı aştı

Euro kuru, 30 lirayı geçerek rekor kırdı. Haftanın ilk gününü 29,58 lira seviyesinde tamamlayan euro kuru, bugün yüzde 2,3’den fazla…

PPK’da faiz artışının sınırlı kalacağı iddialarıyla döviz kurlarında tarihi zirveler: Euro 30 lirayı, dolar ise 27 lirayı aştı

Euro kuru, 30 lirayı geçerek rekor kırdı.

Haftanın ilk gününü 29,58 lira seviyesinde tamamlayan euro kuru, bugün yüzde 2,3’den fazla yükseldi.

Euro/TL, tarihi zirvesini 30,66 seviyesini çıkardı. Saat 12.15 itibarıyla Euro kuru, 30,16 lira seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL, son bir ayda yüzde 17,2, 2023’te ise yüzde 51,4 yükseldi.

Dolar kurunda da yeni rekor

Dolar kuru ise yüzde 2’ye yakın artışla 26,82’den fiyatlanıyor. Dolar/TL, gün içerisinde 27,23 seviyesini görerek rekor kırdı.

Bu haftanın en önemli gündem maddesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri yüzde 15 seviyesinde olan politika faizinin yüzde 20’ye çıkarılması yönünde.

Ancak TCMB’nin faiz artırımının beklentilerin altında kalabileceğini tahmin edenler de bulunuyor.

Sterlin, 35 lirayı geçti

Euro/dolar paritesi yüzde 0,24’lük yükselişle 1,12 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin ise 35 lirayı geçerek 35,30 lira seviyesine yükseldi.

Ekonomistler, Türk Lirası’ndaki değer kaybına, 20 Temmuz’da toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda (PPK) piyasa beklentilerine uygun bir faiz artışı olmayacağı yönündeki kulis bilgilerinin rol oynadığı kanısında.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Prof. Dr. Cem Başlevent, “Perşembe günü PPK, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında ikinci kez toplanıyor. İlk faiz artışı beklentilerin altında kalmıştı. Bu sefer de ‘temkinli ve dengeli’ bir tutum alacağı konuşuluyor. Bu sözler, bugün iktidardan iyi bilgi alan gazetecilerin köşelerine de yansıyınca PPK’nın iki gün sonraki toplantıda, güçlü bir faiz artış yapacağı beklentilerini azalttı. Bu da TL’nin dolar ve Euro karşısında değer kaybına yol açtı. Halbuki bugünlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerine ziyaret gerçekleştiriyor. Hedefin buradan kaynak bulmak, yatırım sağlamak olduğu biliniyor. Bu durumun piyasalara daha olumlu yansıması beklenirdi. Ancak öyle olmadı. Belki de yabancı yatırımı cazip kılmak için bu politika izleniyordur. Bu arada Merkez Bankası rezervleri artıyor” ifadelerini kullandı.

“Kur artışının durması için Merkez Bankası’nın sarsıcı bir faiz artışına gitmesi gerekir”

Yıl sonu için dolar ve Euro tahmini yapmaktan kaçınan Profesör Başlevent’e göre, eğer enflasyon ile faiz arasında makas kapatılmazsa Türk Lirası’ndaki değer kaybının önüne geçmek mümkün görünmüyor.

Prof. Başlevent, “Merkez Bankası, beklenen faiz artışını yapamıyor bu da kur üzerinde baskı yaratıyor. Ben daha önce sizinle yaptığımız röportajda ‘Dolar/TL kurunu 25’lerde tutarlar’ demiştim. Ancak o zaman ‘rasyonel zemine dönme’ söylemi baskındı. Ancak TÜİK’in açıkladığı enflasyonun bile yüzde 40’a yaklaştığı, yıl sonu tahminlerinin yüzde 60’a ulaştığı bir dönemde, birkaç puanlık ekstra artış için bile Cumhurbaşkanı’nın ikna edilmesi gereken bir ortamda kurdaki sıçrama kaçınılmaz oluyor. Fakat bir yerde bu kurun durdurulması gerekiyor. Bunun için temel ihtiyaç Merkez Bankası’nın piyasaları ikna edici hatta sarsıcı bir faiz artışına yönelmesi. Türkiye bir kısır döngüye girmiş durumda. Maliyetler artıyor, insanların alım gücü azalıyor, asgari ücret artıyor, memur ve emekli maaşları artıyor, zamlar geliyor. Bu kısır döngüden çıkılmazsa, yerel seçimler öncesi yüzde 80-100 enflasyon gündeme gelebilir ve iktidarın böyle bir enflasyonla seçime gitmeyi göze alacağını düşünemiyorum” değerlendirmesini yapıyor.

T24, VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler