Sosyal Medya

Döviz

Dolara Fed dopingi

Fed'den faiz indirim sinyali çıkmadı

Dolara Fed dopingi

Dolar Endeksi, Fed FOMC’nin son politika toplantısına ilişkin tutanaklarının faiz oranlarının bir  süre daha yüksek kalacağını sinyallemesi ardından,  gerileme trendine mola verdi.

Fed yetkilileri enflasyonun hedefin oldukça üzerinde seyrettiğini ve yeni verilerin fiyat baskılarının azalması konusunda yeterli ipucu sunmaması durumunda faiz artırımına ihtiyaç duyulacağını belirtti.

 

Fed’den faiz indirim sinyali çıkmadı

Kuzey Carolina’nın Charlotte kenti merkezli LPL Financial’ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby, “Fed tutanakları, Fed’in hâlâ zafer ilan etmeye hazır olmadığını gösteriyor. FOMC’nin henüz 2024’te faiz indirimi yapma niyetinde olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Yıla çok güçlü başlayan dolar son 2.5 ayda tökezlerken, geçen hafta yaklaşık %2 düştü. Güncel veriler ekonomide durağanlık ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE) dahil olmak üzere enflasyon baskılarında bir yavaşlama gösterdi. Ekonomiden gelen fren sesleri yatırımcılar  arasında resesyon korkusunu artırmayarak Wall Street hisselerinde yeni bir ralli evresi başlatmıştı.   3 haftalık aralıksız kazançların  ardından,  Salı seansında 3 başat hisse endeksi de sendelerken, Çarşamba sabahı TSİ 05:00’te Asya borsaları satıcılı açılış yapıyordu.

 

Vadeli işlemler 2024 Mayıs’ta faiz indirimi fiyatlıyor

CME’nin FedWatch göstergesine göre  yatırımcılar Fed’in Mayıs ayına kadar en az 25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalini neredeyse %60 olarak fiyatlıyor. Bu oran Pazartesi günü yaklaşık %58’di.

Asya seansında Dolar Endeksi, 103,17 ile son 2,5 ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra %0,15 artışla 103,59’a yükseldi. Doların son zamanlardaki zayıflığı yen’i destekliyor. Japonya Merkez Bankası’nın 2024’te para politikasını  sıkılaştırabileceği beklentileri  de yen’e destek veriyor.

Dolar, yen karşısında en son 148,36 seviyesinde. Dolar daha önce yen karşısında Eylül ortasından bu yana en düşük seviyesini 147,14 seviyesinde görürken, sterlin en son gün için %0,26 artışla 1,254 dolardan işlem görüyordu.

 

ABD ekonomisi yavaşlarken, dolar yataya dönebilir

Toronto’daki Silver Gold Bull’da FX & Kıymetli Metallar Şirketi Direktörü  Erik Bregar, “Uzmanlar düşük TÜFE rakamına hazırlıksız yakalanınca piyasa güzel bir hamle yaptı,  yorgunluk yeniden hissediliyor” dedi.

Bregar, doların önümüzdeki günlerde istikrar kazanabileceğini söyledi.

ABD’de ikinci el konut satışları, yirmi yılın en yüksek ipotek faizi oranları ve konut kıtlığının alıcıları piyasadan uzaklaştırması nedeniyle Ekim ayında 13 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

 

Euro, 11 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,0964’e ulaştıktan sonra %0,25 düşerek 1,0911 dolara geriledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, merkez bankasının rekor bir dizi faiz artırımının ardından enflasyonun nasıl gelişeceğini değerlendirmek için artık zamanı olduğunu ancak zaferin henüz gelmediğini söyledi.

Kripto para birimlerinde, savcıların Binance şefi Changpeng Zhao’nun istifa edeceğini ve dünyanın en büyük kripto para birimine yönelik yıllarca süren bir soruşturmayı çözüme kavuşturan 4 milyar dolarlık anlaşmanın bir parçası olarak ABD’nin kara para aklamayı önleme yasalarını ihlal etmekten suçunu kabul edeceğini söylemesinin ardından Bitcoin %1,53 düşüşle 36.871 dolara geriledi.

 

Kaynak:  CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler