Sosyal Medya

Döviz

Dolar Yatırımcısını ‘Heveslenmeyin’ Diyerek Uyardı… “O tarihlerde 17 TL”

Döviz artıp enflasyonu tetiklemesin diye geçen yılın ağustosundan beri her yol denendi ama sanki yol bitti ve döviz belirgin bir…

Dolar Yatırımcısını ‘Heveslenmeyin’ Diyerek Uyardı… “O tarihlerde 17 TL”

Döviz artıp enflasyonu tetiklemesin diye geçen yılın ağustosundan beri her yol denendi ama sanki yol bitti ve döviz belirgin bir artış eğilimine girdi.

 

14 Mayıs’a sayılı günler kala döviz piyasasında hareketlilik yeniden başladı. Piyasada TCMB kuru, Kapalıçarşı ve bankalar arasında oluşan 3 farklı döviz kurundan sonra bankaların döviz alış ve satışı arasındaki makasta hızla açılıyor. Bankacılık kaynakları marjları yükseltme talimatının Merkez Bankası’ndan geldiğini anlatıyor.

 

Tasarruf sahibinin birikimiyle dövizde nasıl hareket edeceği konusunda kafası karışık.  Kur düşükken alınan döviz, kur yükselince satılıyor.

Dövize ihtiyacı olanlar; ithalatçılar, yatırımcılar tabii ki döviz alacaktır, ama tasarruf amacıyla döviz almak isteyenler için Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bakırtaş, “Dövizde kurulan baraj geçildi. Ekranlarda dolar TL 19.40 civarı gösterirken bu rakam gerçeklikten uzak bir rakam. Döviz almaya kalktığımızda bankada 20.60 civarında bir rakam ile alıyorsunuz. Satmaya kalktığımızda örneğin Yapı Kredi 19.59’a satıyor. Merkez Bankası’nın belirlediği ekran kuru ile Kapalıçarşı arasında makas açıldı.Bu Türkiye’de  katlı kur sisteminin göstergesi. Artık dövizin nerede olmasından öte bu tehlikeli sürece odaklanmalıyız.” diyerek şöyle devam etti;

“Böyle bir ortamda Türk halkının yatırım yapması söz konusu değil. Yatırım yapmanın ötesinde küçük yatırımcıyı da korumak gerek. Paniğe doğru giden bir süreç var. Onun için bu politikalardan vazgeçilmesi gerekiyor. Bu politikaların geldiği noktanın burası olacağı çok açıktı.

“DOLAR 17,50 CİVARINA YERLEŞEBİLİR”

Seçime kadar bu politikalar ile ilerleyeceğiz. Orda da başka bir tehlike var. Gördüğüm kadarıyla muhalefetin kazanma olasılığı giderek artıyor. Yatırım bankalarının ortaya koyduğu raporlarda dolarda ve faizlerde hızlı bir yükselme bekleniyor. Bunun sonucunda da dolar TL değerini 24 -25 TL civarında olması bekleniyor. Ancak bundan sonra da Türkiye’ye bir para girişi olacak. Para girişi ile beraber 25 TL’ye çıkmış dolar kurunun 17 TL civarına gelme olasılığı giderek yükseliyor.

Muhalefet kazanırsa bu senaryonun gerçekleşme olasılığı var. O nedenle seçim ve seçimden sonraki bir ik aya Türkiye ekonomisinin dikkat etmesi gerekiyor. Türk halkı da buna hazırlıklı olmalı.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler