Sosyal Medya

Döviz

Dolar ne kadar daha yükselecek?

ABD Doları yeniden bir dönüm noktasında. Başta dolar yatırımcıları olmak üzere hemen tüm piyasa aktörleri, birkaç aydır beklenen bu boğa koşusunun ne kadar süreceğini merak ediyor.

Dolar ne kadar daha yükselecek?

ABD Doları yeniden bir dönüm noktasında. Başta dolar yatırımcıları olmak üzere hemen tüm piyasa aktörleri, birkaç aydır beklenen bu boğa koşusunun ne kadar süreceğini merak ediyor.

 

 

dolardaki yükseliş, 2014’ten bu yana görülmemiş bir rekora doğru gidiyor. ABD Doları, tam 12 haftadır kesintisiz şekilde yükseliyor.

 

EN UZUN YÜKSELİŞ SERİSİ

 

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, FactSet verileri, ABD Dolar Endeksi’nin (DXY) bu hafta şu ana kadar yüzde 0,8 oranında artış göstererek üst üste 12. haftadaki kazanç yoluna girdiğini gösteriyor. Bu, Ekim 2014’te sona eren 12 haftalık seriden bu yana elde edilen en uzun seri anlamına geliyor.

 

Ancak yatırımcılar ve döviz analistleri, doların galibiyet serisini 13. haftaya kadar uzatıp uzatamayacağını görmek için şimdiden gelecek haftayı sabırsızlıkla bekliyor. Bu, Dow Jones Piyasa Verilerine göre, mevcut en eski veri olan ve 1985 yılına kadar uzanan endeks için en uzun yükseliş serisi anlamına geliyor.

 

Hazine getirilerinin durmaksızın yükselmesi ve doların diğer para birimlerine göre değerinin artmasına yardımcı olmasıyla bu senaryo giderek daha olası görünüyor.

 

Yatırımcılar vadeli işlem piyasalarında dolara yönelik yükseliş tahminlerini artırıyor. Saxo Bank’tan Ole Hansen tarafından gerçekleştirilen Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) verilerinin analizine göre, ticari olmayan tüm yatırımcılar için brüt dolar uzun pozisyonu dokuzuncu haftada da artarak son 11 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

 

GELECEK 12 AY NE BEKLENİYOR?

 

Bunu bağlam içine koymak gerekirse, yatırımcıların dövize dair bu kadar iyimser olduğu son seferde, dolar endeksi, yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaşmaktan yaklaşık bir ay uzaktaydı. FactSet verilerine göre 28 Eylül 2022’de dolar endeksi 114,78 ile Mayıs 2002’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Elbette, vadeli işlem piyasalarındaki gergin konumlandırma bazen aşırı kalabalık bir ticaretin gevşeme riski taşıyabileceğinin de sinyalini verebiliyor ancak ne olursa olsun, ABD ve Avrupa’daki döviz analistleri, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına dair beklentilerin azından gelecek birkaç ay boyunca doları destekleyeceğine inanıyor.

 

GÖRÜNÜM KARANLIK

 

Ancak 2024’ten itibaren görünüm giderek karanlıklaşıyor. Son dönemde, Fransız bankası Credit Agricole’de G-10 para birimi araştırma ve strateji başkanı Valentin Marinov liderliğindeki bir analist ekibi, doların gelecek 12 aylık dönemde nasıl performans gösterebileceğine dair bazı bilgiler toplamak amacıyla son 50 yılın verilerini kullanarak bir analiz gerçekleştiriyor.

 

Ekip, Fed faiz oranlarını düşürmeye ve 2024’ün ikinci çeyreğinde gelmesini bekledikleri ABD resesyonu başlayana kadar yükselişin devam etmesi gerektiği sonucuna varıyor. Bu, mevcut eğilime en az üç ila altı ay daha nefes alma alanı sağlanacağı anlamına geliyor.

 

Ancak bunun ötesinde, ABD ekonomisinin Fed’in faiz artırımlarının ağırlığı altında yavaşlamaya başlaması durumunda doların geri çekilme riskinin de artacağı öngörülüyor. Ancak ekibin mevcut tahminleri, doların Aralık 2024’e kadar merkez bankası rezervleri ve küresel ödemeler açısından ana rakibi olan euro karşısında yükselmeye devam edeceği yönünde.

 

Dolar endeksi, 2022 yılındaki yüzde 7,9‘luk artışın ardından yılbaşından bu yana yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. 2022 yılında, hem hisse senetleri hem de tahviller satılırken dolar alımı, korunma arayışındaki tüccarlar için az sayıdaki sığınaklı alandan biriydi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler