Sosyal Medya

Döviz

Dolar 30 Liraya Hazırlanıyor! 2023 Yılının Son İşlem Gününde Piyasalarda Yeni Zirve

Döviz kurları, 2023'ün son işlem gününde dikkate değer yükselişlerle yeni zirve seviyelerine ulaştı.

Dolar 30 Liraya Hazırlanıyor!  2023 Yılının Son İşlem Gününde Piyasalarda Yeni Zirve

Döviz kurları, 2023’ün son işlem gününde dikkate değer yükselişlerle yeni zirve seviyelerine ulaştı.

 

 

Dolar/TL 29,8525 seviyesine çıkarken, Euro da TL karşısında 33,0750 seviyesine tırmandı. İngiliz sterlini ise şaşırtıcı bir biçimde tarihinde ilk kez 38 liranın üzerine çıktı.

 

Altın, son yılların en parlak dönemini geçirerek yılın son günlerinde rekorlar kırma yolunda ilerliyor. Ons altın, 2023’te son 3 yılın en yüksek performansını sergilerken, gram altın da rekor seviyelere tırmandı.

 

Ons altın, Fed’in faiz indirimleri beklentileriyle yeni umutlarla yeni yıla girerken, dünya genelindeki çatışmalar ve jeopolitik gerilimlerin devamı da bu yükselişi tetikledi.

 

Altın, 2073 dolara kadar yükselirken, gram altın ise iç piyasada doların etkisiyle 1983 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

 

 

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek mart ayında faiz indirimine yönelebileceği beklentilerinin hala güçlü olduğunu vurgulayarak, piyasalardaki yüksek oynaklığın yılın son işlem gününe özgü olduğunu ifade etti.

 

Para piyasalarındaki değerlendirmeler, Fed’in uzun süredir devam eden enflasyonla mücadelesinin sona erme eğiliminde olduğunu gösterirken, dünkü ülke verileri de bu değerlendirmeleri destekledi.

 

İşsizlik maaşı başvurularındaki artış, iş gücü piyasasında bir yumuşama işareti olarak algılanırken analistler, bu verinin, Fed’in 2024’ün ilk çeyreğinde faiz indirimine yöneleceği beklentileriyle uyumlu olduğunu belirtti.

 

Diğer yandan, gece yayınlanan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteninde enflasyon muhasebesine dair bir duyuru yapıldı. Buna göre, kurulun finansal raporlama düzenlemelerine tabi olan şirketlerin ve sermaye piyasası kurumlarının 31 Aralık itibarıyla sona eren hesap dönemlerine ilişkin yıllık finansal raporlarında Türkiye Muhasebe Standardı 29’a göre enflasyon muhasebesi uygulamasına karar verildi.

 

Analistler, bugünün veri açısından sakin olduğunu belirtirken, dolar endeksinin teknik olarak 100 ve 99 puan seviyelerinin destek, 102 ve 103 puanın ise direnç konumunda olduğunu ifade etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler