Sosyal Medya

Döviz

Çin ve Brezilya doların tahtını devirme peşinde

Brezilya ve Çin’in ticari işlemlerde ABD dolarını kendi para birimleri lehine terk etmek için  anlaşma imzaladıkları bildirildi. Çarşamba günü açıklanan…

Çin ve Brezilya doların tahtını devirme peşinde

Brezilya ve Çin’in ticari işlemlerde ABD dolarını kendi para birimleri lehine terk etmek için  anlaşma imzaladıkları bildirildi. Çarşamba günü açıklanan anlaşma, Çin ve Brezilya’nın önce para birimlerini ABD dolarına çevirmek yerine yuan ve reai’yle doğrudan ticari ve finansal işlemler yapmalarını sağlayacak.

Brezilya Ticaret ve Yatırım Teşvik Ajansı (ApexBrasil), yeni düzenlemenin “maliyetleri düşürmesi” ve “ikili ticareti daha da fazla teşvik etmesi ve yatırımı kolaylaştırması” beklendiğini söyledi.

En son rakamlara göre Çin, Brezilya’nın tüm ithalatının beşte birinden fazlasını oluştururken,  en büyük ticaret ortağı ve onu ABD izliyor. Çin ayrıca tüm ihracatın üçte birinden fazlasını oluşturan Brezilya’nın en büyük ihracat pazarı.

 

Çin, 2009’da Brezilya’nın en büyük ticaret ortağı olarak ABD’yi geride bıraktı. Bugün Brezilya, yüksek gerilimli elektrik iletim hatları ve petrol çıkarma harcamalarıyla Latin Amerika’daki Çin yatırımlarının en büyük alıcısı konumunda.

Her iki ülkeden yetkililer, Ocak ayında ABD dolarını terk etmek için bir ön anlaşmaya vardı ve anlaşma Pekin’de üst düzey bir Çin-Brezilya iş görüşmesinden sonra açıklandı.

Ocak ayında yemin eden Brezilya Devlet Başkanı Luiz da Silva, hem seçim kampanyasında hem de görevde Çin karşıtı söylemler kullanan selefi Jair Bolsonaro yönetimindeki zorlu ilişkiler döneminden sonra Pekin ile bağlarını güçlendirmek için harekete geçti.

Brezilya’nın solcu cumhurbaşkanı geçen hafta sonu Pekin’i ziyaret edecekti, fakat zatürreye yakalandıktan sonra gezisini iptal etmek zorunda kaldı. Bakanlar, senatörler, milletvekilleri ve tarım sektöründen 100’den fazlası da dahil olmak üzere yüzlerce iş adamından oluşan bir heyet, göreve geldiğinden beri Lula’ya yapacağı ilk devlet ziyaretinde eşlik edecek şekilde ayarlanmıştı.

 

Ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği açıklanmadı.

 

Kaynak:  Brazil, China strike trade deal agreement to ditch US dollar

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler