Sosyal Medya

Döviz

Brent coştu, Dolar Endeksi 7 aylık dibe geriledi

Petrol, Çin umutları ve dolardaki düşüşle Ekim ayından bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti. Dolar Endeksi ise  Fed’in yakında…

Brent coştu, Dolar Endeksi 7 aylık dibe geriledi

Petrol, Çin umutları ve dolardaki düşüşle Ekim ayından bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti. Dolar Endeksi ise  Fed’in yakında parasal sıkılaştırmayı noktalayacağı beklentisi ile 7 aylık dip yaptı.

Petrol fiyatları, ABD dolarının majör para birimlerine karşı yedi ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve yeni ekonomi  göstergelerin en büyük petrol ithalatçısı Çin’den artan talebe işaret etmesiyle, Cuma günü varil başına bir dolardan fazla yükseldi ve Ekim ayından bu yana en büyük haftalık artışlarını kaydetti.

 

Wall Street kapanışında Brent ham petrolü vadeli işlemleri 1,25 dolar veya %1,5 artışla varil başına 85,28 dolara yerleşti. West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri üst üste yedinci seansta yükseldi ve varil başına 1,47 $ veya %1,9 artışla 79,86 $’a yerleşti.

Brent bu hafta %8,6 yükselirken, WTI %8,4 yükselerek önceki haftaki kayıpların çoğunu telafi etti.

ABD dolar endeksi, Aralık ayında enflasyonun 2-1/2 yıl içinde ilk kez düştüğünü gösteren verilerin ardından yedi ayın en düşük seviyesine geriledi ve Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatacağı umutlarını yansıttı.

Zayıf bir dolar, petrol talebini artırma eğiliminde, çünkü diğer para birimlerinden alım yapanlar için daha ucuz hale getiriyor.

Geçen yılki protestoların ardından sınırlarının yeniden açılması ve COVID-19 kısıtlamalarını hafifleten Çin’in son zamanlarda yaptığı ham petrol alımları ve ülkedeki karayolu trafiğindeki toparlanma, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde kalıcı bir talep toparlanması umutlarını da besliyor. Çin verilerinin düzelmesi, tarımdan sanayiye emtia pazarında genele yayılan bir ralliyi tetikleyebilir.

UBS analisti Giovanni Staunovo, “Herkes Çin ekonomik aktivite göstergelerine bakıyor ve bunlar iyimser sinyaller vererek petrol talebinin toparlandığını ve fiyatların desteklendiğini gösteriyor” dedi.

Staunovo, “Yatırımcılar açısından izlenecek bir sonraki adım, Çin’in kalıcı olrak daha yüksek ham petrol ithalatına başlayıp başlamayacağı ve enerji üreticilerinin (IEA, OPEC) (ilk çeyrek) talep tahminlerini yukarı yönlü revize edip etmeyeceği” dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya dahil müttefikleri, piyasa koşullarını değerlendirmek için Şubat ayında toplanacak ve grubun son düşüşlerin ardından fiyatları yükseltmek için petrol üretimini yeniden kısabileceğine dair bazı endişeler var.

Mizuho analisti Robert Yawger, “Yedi günlük galibiyet serisi elimizde…OPEC’in önceki kota kısıtlaması haberiyle başlayan rallinin yarısındayız” dedi.

OPEC+, küresel petrol fiyatlarının varil başına 90 doların altına düşmesi nedeniyle Ekim ayında üretimde günde 2 milyon varillik bir kesinti açıklamıştı.

 

Çin’de dış ticaret ve perakende satışlar Aralık ayında ekonominin Covid-19 salgınından çok ağır etkilendiğine işaret etti, fakat konsensus üstünde kalarak az da olsa “normalleşme” temasına destek verdi.

Türev piyasalar ve bir çok uzman Fed’in yılın  ilk çeyreğinde faiz artırımlarını sonlandırması ardından yıl sonuna doğru resmen gevşek para politikasına dönmesini bekliyor.   Japonya’da ise Kuroda’nın yerine geçecek yeni BoJ guvernörünün DİBS’de getiri kontrolü ve eksi faiz politikasından yavaşça geri adım atacağı beklentisi var. Avrupa’da gerileyen enerji fiyatları paralelinde manşet enflasyon Aralık’ta düşerken, ABD aksine çekirdek yükseldi. Ilık geçen kış ve tüm beklentilerin ötesinde gerileyen doğal gaz fiyatlarının da Avrupa ekonomisinde öngörülen durgunluğu hafifletmesi öngörülüyor. Bir başk deyişle, AMB Fed’e nazaran daha güçlü bir talep ve daha katı bir enflasyonla güreşecek. Yıl içinde Fed-AMB kısa vadeli faiz farkının Euro lehine daralması sözkonusu.

 

CNBC,  ParaAnaliz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler