Sosyal Medya

Borsa

Borsa, Londra ile swap kanallarının yeniden açılacağı haberleriyle rekor kırıyor, dolar 27 liranın üzerinde

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, dün Londra ile swap kanallarının yeniden açılacağı yönündeki haberlerle gerçekleştirdiği yükselişi, perşembe günü de sürdürüyor.…

Borsa, Londra ile swap kanallarının yeniden açılacağı haberleriyle rekor kırıyor, dolar 27 liranın üzerinde

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, dün Londra ile swap kanallarının yeniden açılacağı yönündeki haberlerle gerçekleştirdiği yükselişi, perşembe günü de sürdürüyor.

BIST 100, yüzde 1’in üzerinde yükselişle 7.883 puandan işlem görüyor. Endeks, bugün 7.704’e kadar yükselerek rekor kırmıştı. BIST 30 endeksi ise yüzde 0,91’lik değerlenme ile 8.334 puan seviyesinde bulunuyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,68 yükselişle rekor seviye olan 7.652 puandan başlamıştı.

Endeksler bazında bakıldığında ise yüzde 3,2 oranında yükselişle ulaştırma endeksi ilk sırada yer alıyor. Bankacılık endeksi yüzde 0,48, holding endeksi ise yüzde 0,66 yükseldi.

Swap piyasası açılıyor spekülasyonları ile borsa hızla yükseldi

Çarşamba günü banka endeksinin yüzde 8,7 oranında yükseliş gerçekleştirmesinde “swap piyasası açılacak” yönündeki haberlerin etkili olduğu belirtiliyor. Habertürk’e bilgi veren piyasa kaynakları, Londra’da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’dan hisse senedi almak için Türk Lirası elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceğine dair kulis haberleri etkili olduğunu belirtti.

2018’de kısıtlanmıştı

Yurt dışı swap işlemlerine dair ilk kısıtlamalar 2018 yılında getirilmişti. BDDK kurdaki oynaklığı azaltma amacıyla 2018’de bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceğini açıkladı.

Daha sonra 2020 yılında koronavirüs önlemleri kapsamında bu kısıtlama önce yüzde 25’ten yüzde 10’a, daha sonra yüzde 10’dan yüzde 1’e çekildi. Böylece Londra’daki swap kanalı neredeyse tamamen kapatıldı.

“Ankara’nın özgüveninin artmasının işareti”

İş Yatırım, swap piyasası haberleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Londra ile swap kanalının yeniden açılmasını ekonomide normalleşmenin ve Ankara’nın özgüveninin artmasının işareti olarak görürüz. Bankaların ekonomideki normalleşmeden en çok fayda sağlayacak sektör olduğu görüşüne katılıyoruz. Ancak Londra ile swap kanalının açılması ile banka değerlemeleri arasında doğrudan bir ilişki olmadığını belirtelim. Bu anlamda dün yaşanan %9 yükselişi aşırı bulduğumuzu belirtelim. Banka fiyatları hedef değerlemelerimize geldi. Ancak satış için acele etmiyoruz.”

Çarşamba günkü yükseliş yüzde 2,5’in üzerindeydi

Dün banka hisseleri öncülüğünde alıcılı seyreden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 2,54 değer kazancıyla günü 7.600,65 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 7.644,59 puana taşıdı.

Dolar kuru 27 liranın üzerinde

Döviz kurları, ABD’de tüketici enflasyonunun açıklanacağı perşembe gününe yükselişle başladı.

Dolar/TL, önceki kapanışına göre yüzde 0,16 yükselerek 27,03 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise yüzde 0,32’lik değerlenme ile 29,72’den fiyatlanıyor.

Euro/dolar paritesi yüzde 0,13’lük yükselişle 1,0989; dolar endeksi ise yüzde 0,03’lük düşüşle 102,46 seviyesinde bulunuyor.

Küresel piyasalar dünya genelinde para politikalarına yönelik endişelerle karışık bir seyir izlerken, gözler bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisine çevrildi.

Çin’deki deflasyon endişelerinin etkileri devam ederken, bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öncesinde küresel piyasalarda temkinli bir seyir öne çıkıyor.

ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin Fed’in para politikasına ilişkin gidişatı önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed’in büyük ihtimalle politika faizini değiştirmeyeceği öngörülürken, bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin söz konusu fiyatlamalarda oynaklığı artırabileceği belirtiliyor.

Öte yandan ABD yönetiminin Çin’e teknoloji yatırımlarına sınırlama getirmesi de küresel piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkiledi.

Avrupa borsalarında ise İtalya hükümetinin bankalara yönelik ek vergi getirilmesinde yumuşamaya gidilebileceği yönündeki açıklamaların etkisiyle pozitif bir seyir izledi.

İtalyan hükümeti, bir önceki gün bankaların yüksek faiz oranlarından elde ettikleri aşırı karlara yüzde 40 ilave vergi uygulanmasına karar verdiğini duyurmasının ardından dün de ek verginin bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1’ini aşmayacak şekilde alınacağını bildirdi.

Avrupa’da gaz fiyatları da piyasaların odağında bulunuyor. Bölgede gaz fiyatları, kıtaya Rus gazı tedarikinin azalmaya devam edeceği ve enerji krizinin henüz sona ermediğine ilişkin uyarıların ardından yükselişe geçti.

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı gün içinde yüzde 23,7 artarak 38,4 avroya çıktı.

Ekim vadeli kontratlarda ise megavatsaat başına gaz fiyatı 41,5 avroya yükseldi.

Öte yandan, dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinde yeni ekonomi politikalarının sürdürülmesi ve risklerin azalması halinde görünümün pozitife dönebileceği ve not artırımını gündeme getirebileceği belirtildi.

Türkiye’de ortodoks politikalara dönüşün beklenilenden daha hızlı gerçekleştiği kaydedilen değerlendirmede, bu durumun tahmin edilebilirliği artırdığı bildirildi.

Analistler, söz konusu gelişmelerin Türk lirası varlıklar açısından olumlu olduğunu ifade ederek, son dönemde toparlanmaya başlayan yabancı ilgisini desteklemesinin beklendiğini dile getirdi.

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler