Sosyal Medya

Döviz

Bloomberg:  TL cinsinden devlet tahvilleri 2024’ün en karlı yatırım olabilir

2024'teki belediye seçimlerinin ötesine bakıldığında, dört yıl seçimsiz geçecek. Bu, ortodoks politikaların halkı memnun edecek sonuçlar yaratmasına yeterli zaman.

Bloomberg:  TL cinsinden devlet tahvilleri 2024’ün en karlı yatırım olabilir

Dünyanın en büyük yatırımcılarından bazıları, gelişmekte olan ülkelerin 8 trilyon dolarlık yerel para tahvil havuzunda gelecek yılın en büyük parlak tradei’nin TL cinsinden tahvil piyasası (DİBS) olabileceğini ifade ediyor.

Ancak, sunulan rekor yüksek getirilere rağmen çok az fon halihazırda pozisyon alıyor. DİBS’e yoğun sıcak para girişi yerel seçimler sonrasına kalabilir.

Erdoğan’ın ekonomi politikalarını yeniden yazmasından altı ay sonra, 2 trilyon dolar fon yöneten Amundi’nin de aralarında bulunduğu para yöneticileri, Türkiye’nin faiz oranlarında bir adım daha atması ve daha zayıf bir para birimine izin vermesini talep ediyor.

Ek faiz artışı şart

Art arda yapılan beş artıştan sonra bile politika faizi hâlâ TCMB’nin gelecek yıl sonu için öngördüğü enflasyon oranının altında.  Öte yanda, Enflasyon Raporunda  Banka ek faiz artışının yolda olabileceğinin sinyalini verdi.

Asya dışındaki dünyanın en büyük beşinci gelişmekte olan ekonomisine milyarlarca dolarlık tahvil girişi söz konusu olabilir. TCMB faizi Haziran’dan bu yana dört kattan fazla artarak yüzde 35’e çıkarken, Amundi ve Itau Varlık Yönetimi gibi şirketler yüzde 5 ila 10 puanlık bir artış daha arzuluyor.  Bu zirve, bazı ekonomistlerin yılsonunda faizin ulaşacağını tahmin ettiği nokta.

Itau Unibanco‘dan Scott Grimberg, “Politika yapıcılar %40 veya daha yüksek bir politika faizini koruyabilir, lira birkaç ay boyunca yatay seyreder ve 2024’te politika devamlılığı sağlanırsa lira tahvilleri yabancı yatırımcılar için çok cazip hale gelecek” dedi.

“Bu koşullar altında Türkiye’nin iç borcu, gelişen piyasa  yatırımcıları için 2024’te yılın en karlı trade’i haline gelebilir” dedi.

Yoğun sıcak para akışı gerçekleşebilir

Yabancı alıcıların lira tahvil piyasasına geri dönmesi, Türkiye’nin günah  çıkarması olacak. DİBS’te yabancı pozisyonu, on yıl önceki zirve noktası olan 70 milyar dolardan 1 milyar dolar seviyesine geriledi.

Ancak uzun süredir “faiz lobisi” olarak şeytanlaştırdığı yabancı fonları faizleri artırmakla ve liraya karşı spekülatif saldırılar düzenlemekle suçlayan Erdoğan’ın hala telafi etmesi gereken çok şey var.

DİBS gelişmekte olan piyasalarda Mayıs sonundan bu yana en kötü performansı sergiledi. Türk bankalarının yurt dışı şubelerinden kaynaklandığı düşünülen Eylül ayındaki kısa bir alım dalgası dışında piyasaya girişler ihmal edilebilir seviyede.

Avrupa’nın en büyük para yöneticisi Amundi’nin gelişen piyasa tahvilleri direktörü Sergei Strigo’ya göre, Türkiye’ye yönelik hissiyatın düzelmesi, faizlerin en az yüzde 40-45’e çıkarılması ve liranın dolar başına 30-33 civarında zayıflamasına bağlı. Şu anda yüzde 62’ye yakın seyreden enflasyonun istikrara kavuşturulmasının da hayati önem taşıdığını ekledi.

 

Finansal baskı rejimini sonlandırmak kolay değil

 

Erdoğan’ın “heteredox” ve “epistolomolojik kopuş” içeren ekonomi politikası tarafından ayarı bozulan varlık sınıfları arasında DİBS öne çıktı. Çünkü DİBS politika yapıcıların başka hedeflerine araç oldu.

Bankalar, kredi hedeflerini tutturamamaları veya müşterilerini döviz tutmaktan caydırmamaları durumunda menkul kıymet satın almaya zorlandı. Geçen ay kısmen kaldırılan düzenlemeler, DİBS getirilerini yapay olarak bastırdı. Yatırımcılar şişirilmiş fiyatlardan tahvil satın almaktan caydı.

Erdoğan’ın seçim zaferi ardından daha geleneksel politikalara yönelmesinden bu yana, Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvil faizleri yüzde 20’den fazla artış göstererek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 30’a yükseldi.

 

Ancak yerel para birimlerini cinsinden gelişmekte olan piyasa tahvil getirilerinin ABD Hazine tahvillerinin yakınına düştüğü bir dünyada bile, Türkiye’deki ödül çoğu yatırımcıyı yükselişe geçirmek için yeterli değil.

JPMorgan Chase & Co.’daki stratejistler, 10 yıllık DİBS  getirisinin adil değerini %35,7 civarında gördüklerini ve bu seviyeye ulaşana kadar “kenarda kalacaklarını” söylediler.

Londra’daki Abrdn yatırım direktörü Viktor Szabo, “Yeni ve yetenekli ekonomik ekibinin  olumlu adımlarını görmek cesaret verici olsa da, zorluklar çok büyük” dedi. “Henüz Türkiye’de yatırıma girişmiyoruz. Hem faizler  hem de kurun daha fazla ayarlanması gerekiyor” dedi.

 

 

SWAP pazarı hala kapalı, fonlar riski yönetemiyor

Offshore lira swap piyasasında halen yürürlükte olan kısıtlamalar, politika yapıcıların çözmesi  gereken zıt önceliklerin altını çiziyor.

Konuya yakın kaynaklara göre Türk yetkililer, kısa vadede yurt dışı lira arzına yönelik tavanı gevşetmeyecek çünkü bu, açığa satışların artması riskini doğuracak. Ancak SWAP sınırlamaları yabancı yatırımcıların dolar ödünç alarak lira varlıklarına yönelik risklerini yönetmelerini de engelliyor.

 

Siyaset  de yabancıların giriş zamanlamasını da zorlaştırıyor. Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler, hükümetin yılbaşında bütçe musluklarını açması riskini doğuruyor.

En büyük bilinmeyen ise Erdoğan’ın kendisi. Ekonomiyi kendi isteğine göre şekillendirme arayışında olan Erdoğan, politikayı normalleştirmeye yönelik daha önceki girişimlere birkaç ay sonra son vermişti.

Şimşek ve ekibi, yatırımcılara bu kez Erdoğan’ın tam desteği konusunda güvence veriyor. Mesaj Societe Generale SA’da yankı uyandırıyor gibi görünüyor.

 

Türkiye ‘doğru yolda’

Societe Generale stratejisti Marek Drimal, “Yeni ekonomi ekibi Türkiye ekonomisini doğru yola sokmayı başarırsa gelecek yıl önemli sıcak para akışları gerçekleşebilir” dedi.

 

2024’teki belediye seçimlerinin ötesine bakıldığında, dört yıl seçimsiz geçecek. Bu, ortodoks politikaların halkı memnun edecek sonuçlar yaratmasına yeterli zaman.

 

Şu anda cüzi pozisyon taşıyan  Van Eck Associates Varlık Yönetimi  istikrara erişme kararlılığın sürmesi durumunda bir fırsat seziyor.

Van Eck portföy yöneticisi yardımcısı David Austerweil, “Geçmiş politikaların izlerinin silinmesinin piyasaları  nasıl etkileyeceğini görmemiz gerekiyor” dedi. “Önümüzde yalnızca yerel seçimlerin olması, yakın vadede politikalarda ters-yüz riskini azaltıyor”.

 

 

 

Kaynak:  The Bond Trade of 2024 in Emerging Markets May Beckon in Turkey

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler