Sosyal Medya

Döviz

Bizi bizden iyi tanıyan banka ‘JPMorgan’ seçimden sonrası için konuştu! “İlk etapta 30 TL”

14 Mayıs seçimleri belki de bugüne kadar yormadığı kadar ekonomistleri ve finansçıları yordu. Her seçim öncesi birkaç senaryo dahilinde, az…

Bizi bizden iyi tanıyan banka ‘JPMorgan’ seçimden sonrası için konuştu! “İlk etapta 30 TL”

14 Mayıs seçimleri belki de bugüne kadar yormadığı kadar ekonomistleri ve finansçıları yordu. Her seçim öncesi birkaç senaryo dahilinde, az buçuk belli olan ekonomik sorunlar ve bu seçimde kimin seçileceği, seçilenin ne yapacağı, kimin değişeceği, değişmeyenin nasıl devam edeceği gibi senaryolar konuşuluyor.

 

JPMorgan, 14 Mayıs 2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri sonrasında ortodoks makroekonomik politikalara bir dönüş senaryosunun lirayı adil değerine doğru gerçek bir değerleme trendine sokabileceğini bildirdi.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimi için, son kamuoyu yoklamalarının çekişmeli bir yarışa işaret ettiğini belirten JPMorgan, anketler göz önüne alındığında sonucun hala belirsiz olduğunu vurguladı.

14 Mayıs seçimnin sonucu ne olursa olsun 2023’ün ikinci yarısında bir makro düzeltme beklediklerini ifade eden JPMorgan, “Seçim sonrası senaryolarda başlangıçta lirada bir zayıflık bekliyoruz. Seçim öncesi ortaya konan teşviklerin dengesizlikleri şiddetlendirmesinin, şirketlerin döviz talebini artırmasının ve TCMB’nin döviz rezervlerini artırmayı hedeflemesinin etkisiyle USDTRY’nin 24-25 seviyelerine yükseleyecektir” değerlendirmesini yaptı.

 

“Bunun sonrasında, ortodoks makroekonomik politikalara bir dönüş senaryosu lirayı adil değerine doğru gerçek bir değerlenme trendine doğru sokabilir” ifaelerini kullanan JPMorgan, 5-10 yıl vadeli Türk devlet tahvilleri için adil değeri de yüzde 26-33 aralığı olarak gördüklerini vurguladı.

JPMorgan, cari makroekonomik politikaların devam ettiği senaryoda ise Türkiye’nin devlet tahvili getirilinin seçimden sonra çok az değişmesini ve seçimden aylar sonra sadece ılımlı şekilde yükselmelerini beklediklerini de ifade etti.

JPMorgan GBI-EM Model Porftföyü’nde Türk Lirası için piyasa ağırlığı olan notunu devam ettirdiğini de belirtti.

 

JPMorgan’dan seçim sonrası dolar kuru tahmini

 

Serbest piyasada son günlerde dikkat çeken hareketlerle cuma günü dolar/TL 20 kritik sınırını aşmıştı.

Diğer senaryo olan “ortodoks makroekonomik politikalara mütevazı bir dönüş”te ise bir miktar kötü senaryo görülüyor. İlk dönemde TL daha yavaş değer kaybederken, dolar karşısında yıl sonunda 30’a yaklaşabilir deniliyor.

 

Merkez Bankası karşılıksız para basarak el altından Kapalıçarşı’da ve Tahtakale’de döviz topladığı iddiaları yayılırken, JPMorgan, Dolar/TL kurunun ilk etapta 30 lirayı geçeceğini duyurdu. An itibari ile Türkiye’de 2 ayrı döviz fiyatı oluştu…

Politika faizinde de Merkez Bankası’nın ortodoks politikalara dönmesi halinde 3. çeyrekte yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çıkış bekleyen analistler, “Faizin yüzde 40’a yükselme ihtimali de dışlanamaz. 3. çeyrekte yeterli faiz artışı olmazsa makro dengesizlikler artabilir ve daha fazla faiz artışını gerektirebilir” diye de ekledi.

 

BANKALARA DA KUR KORUMA GARANTİSİ GETİRİLİYOR

İktidar seçime ulaşmak ve anı, günü kurtarmak için ülkenin geleceğini görüldüğü gibi feda etmiş durumda. Düşünün merkez bankası özel bankalara kur garantisi verip, döviz desteği istedi. Başka bir anlatımla vatandaş için çıkarılan kur korumalı mevduat olayı şimdi bankalar için çıkarılıyor ki, literatürde bunun adı ‘’iflasın eşiğinde’’ olmak demek. Eksi 49 milyar dolar olan rezerv şimdi eksi 61 milyar dolardır. Döviz yükselecek diye dolar toplamaya başladılar. Bankalar yasal hakları olmasına rağmen ithalatçılara döviz vermiyor ve onlar da kapalı çarşıdan, tahta kaleden döviz topluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler