Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ:  TL’ye dair riskler devam ediyor

ABD’de Ocak’ta tarım-dışı istihdam artışı, perakende satışlar, tüketici ve üretici fiyatları enflasyonunun piyasanın ortalama beklentisinden güçlü gelmesi sonrasında Cuma günü…

ANALİZ:  TL’ye dair riskler devam ediyor

ABD’de Ocak’ta tarım-dışı istihdam artışı, perakende satışlar, tüketici ve üretici fiyatları enflasyonunun piyasanın ortalama beklentisinden güçlü gelmesi sonrasında Cuma günü açıklanan çekirdek PCE endeksi enflasyonu da bu trendi destekliyor. Ocak’ta çekirdek PCE bir önceki aya göre %0.4 seviyesindeki piyasa beklentisinin üzerinde %0.6 artarken Aralık verisi %0.3’ten %0.4’e revize edildi.

Piyasanın faiz görüşüyle Mart ayındaki olası Fed tahmininin aynı noktaya gelmiş olabileceği görüşündeyiz. Bu nedenle, bu noktadan sonra Euro/dolar, Sterlin/dolar, ons altın ve ons gümüşte görülebilecek düşüşlerin kalıcı olmayabileceğini değerlendiriyoruz.

Geçen hafta Pazartesi-Perşembe arasında bankanın swaplardan arındırılmış net rezervlerinin değişmediğini hesaplıyoruz. Dolar kuru bu sabah 18.89 civarında işlem görürken Merkez Bankası’nın swaplardan arındırılmış net rezervlerinde görülen yatay seyir bankanın Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya döviz arz etmeye devam ediyor olabileceğine işaret ediyor.

 

TCMB’nin döviz arzı, döviz kurunda stabil seyrin kısa vadede devam etmesini sağlayabilecek olsa da ihracatçıların artmaya devam eden maliyetleri ve yüksek seyretmesini beklediğimiz cari açık çok kısa vadenin ötesinde TL’ye dair risklerin birikmeye devam ettiğine işaret ediyor. Deprem sonrası yeniden inşa faaliyetleri nedeniyle ithalatın yüksek seyredebilecek olması cari açığın bu yıl da yüksek seyredebileceğine işaret ediyor.

 

ABD’de Ocak’ta tarım-dışı istihdam artışı, perakende satışlar, tüketici ve üretici fiyatları enflasyonunun piyasanın ortalama beklentisinden güçlü gelmesi sonrasında Cuma günü açıklanan çekirdek PCE endeksi enflasyonu da bu trendi destekliyor. Ocak’ta çekirdek PCE bir önceki aya göre %0.4 seviyesindeki piyasa beklentisinin üzerinde %0.6 artarken Aralık verisi %0.3’ten %0.4’e revize edildi. Fed’in favori enflasyon göstergesi olan 12-aylık çekirdek PCE enflasyonu ise yukarı yönde revize edilen Aralık verisi %5.3’ten Ocak’ta %5.4’e yükseldi. Çekirdek PCE enflasyonunun %5.0 seviyesinde yatay seyretmesi bekleniyordu.

ABD’de verilerin genel olarak güçlü gelmesi nedeniyle piyasadaki yılın son çeyreğinde faiz indirimi yapılacağına dair beklenti neredeyse ortadan kalkmış durumda. Fed fonları vadeli kontratları piyasası şu anda %4.6’da bulunan faiz bandı orta noktasının Temmuz’da %5.4’e çıkacağını ve Aralık’ta %5.3’e gerileyeceğini fiyatlıyor. Diğer bir ifadeyle, yılın son çeyreğinde faizin sadece %50 ihtimalle 0.25 puan düşürüleceği fiyatlanıyor. Aralık toplantısı sonrasında yayınlanan Fed projeksiyonlarına göre Fed yetkileri ortalamada faizin bu yıl %5.1 seviyesine çıkartılmasını bekliyordu. Fed yetkililerinden yapılan açıklamalar ise yılın kalanında faiz indirimi yapılmaması gerektiği yönündeydi. Olumlu veriler sonrasında Fed yetkililerinin ortalama faiz tahmininin 22 Mart’taki toplantıda %5.1’den %5.4’e revize edilebileceğini öngörüyoruz.

Ons altın geçtiğimiz haftalarda 1950 dolara yaklaşmış ve Euro/dolar paritesi 1.10 civarına yükseldiğinde piyasanın faizin %4.8’e çıkmasını ve yılın son çeyreğinde 0.5 puan faiz indirimi fiyatladığını, piyasa ile Fed arasında faizin seyri konusunda önemli bir ayrım olduğunu belirtmiştik. Bu ayrımın kapanma, yani piyasanın faizler konusunda Fed’in bulunduğu noktaya gelme ihtimali nedeniyle ons altın ve Euro/dolar paritesinde yükselişin kalıcı olmayabileceğini, ons altında 1800 dolar, Euro/dolarda ise 1.05 seviyesine doğru hareket olabileceğini belirtmiştik. Sterlin/dolar ve ons gümüş fiyatı için de benzer bir görüş dile getirmiştik. Beklentimize paralel olarak ons altın bu sabah 1808 dolarda, Euro/dolar ise 1.0540 civarında işlem görüyor.

Piyasanın faiz görüşüyle Mart ayındaki olası Fed tahmininin aynı noktaya gelmiş olabileceği görüşündeyiz. Bu nedenle, bu noktadan sonra Euro/dolar, Sterlin/dolar, ons altın ve ons gümüşte görülebilecek düşüşlerin kalıcı olmayabileceğini değerlendiriyoruz.

Bloomberg haberine göre, Avrupa Merkez Bankası Başkanı “Christine Lagarde haftasonu Economic Times’a verdiği röportajda “Bir başka 50 baz puanlık faiz artışı için her türlü sebep ortada. Bu artıştan sonra bekleyip göreceğiz. Veriye bağlı olacağız” diye konuştu.” Avrupa Merkez Bankası son faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamada faizi 16 Mart’taki toplantıda 0.5 puan artırmayı planladığını da açıklamıştı. Lagarde’ın açıklamaları faiz artış hızının Mart sonrasında verilere bağlı olarak 25 baz puana yavaşlayabileceğine işaret ediyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu haftalık repo ihale faizini 1 puanlık piyasa beklentisi ve 1.5 puanlık tahminimizin (HSBC Portföy Yönetimi) altında 0.5 puan düşürerek %8.5’e indirdi. PPK açıklamasında “Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir” ifadelerini kullanarak finansal istikrar nedeniyle daha yüksek bir faiz indirimi yapılmadığının işaretini verdi. Diğer yandan, bankanın, para politikası duruşunun faiz indirimi sonrasında yeterli olduğunu belirtmesinin gelecek aylarda bir faiz indirimi yapılmayacağı anlamına gelmediğini değerlendiriyoruz.

Ocak ayında Türkiye’den çıkış yapan yabancı turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre %46 artarken, pandemi öncesi Ocak 2019’a göre %12.3 artmış durumda. Turizm sektörünün olumlu performansı devam ederken hem turist sayısı hem de gelirler açısından pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkılmış durumda. Olumlu turizm gelirlerine rağmen, ithalatın yüksek seyretmesi ise cari açıktaki artışın sürmesine neden oluyor. Deprem sonrası yeniden inşa faaliyetleri nedeniyle ithalatın yüksek seyredebilecek olması cari açığın bu yıl da yüksek seyredebileceğine işaret ediyor. HSBC Portföy Yönetimi olarak geçen yıl yüksek altın ithalatının da etkisiyle 49 milyar dolar (%5.6) olarak gerçekleşen cari açığın bu sene 45 milyar dolar (%4.3) olarak gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz.

Geçen hafta Pazartesi-Perşembe arasında bankanın swaplardan arındırılmış net rezervlerinin değişmediğini hesaplıyoruz. Dolar kuru bu sabah 18.89 civarında işlem görürken Merkez Bankası’nın swaplardan arındırılmış net rezervlerinde görülen yatay seyir bankanın Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya döviz arz etmeye devam ediyor olabileceğine işaret ediyor. Bankanın turizm ve ihracat gelirlerinin %40’ını satın alması ve reeskont kredilerinin TCMB’ye döviz olarak geri ödenmesi normalde net rezervlerin artmasına neden olmalıydı.

TCMB’nin döviz arzı, döviz kurunda stabil seyrin kısa vadede devam etmesini sağlayabilecek olsa da ihracatçıların artmaya devam eden maliyetleri ve yüksek seyretmesini beklediğimiz cari açık çok kısa vadenin ötesinde TL’ye dair risklerin birikmeye devam ettiğine işaret ediyor. Ekonomi Yönetimi’nin önümüzdeki aylarda enflasyonda baz etkileri kaynaklı düşüşün görülmesini sağlamak için döviz arzıyla TL’ye gerektiğinde destek olduğu görüşündeyiz. Piyasa beklentisi Cuma günü açıklanacak verilere göre 12-aylık TÜFE enflasyonun %57.7’den %55.7’ye gerilemesi yönünde.

 

 

İbrahim Aksoy, Başekonomist / Stratejist | HSBC Portföy Yönetimi A.Ş.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler