Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ: Kripto dünyasında yeni skandal: Binance CEO’su CZ istifa etti

Binance CEO Changpeng Zhao (CZ), dünyanın en büyük kripto borsasına yönelik yıllardır süren bir soruşturmayı çözüme kavuşturan 4,3 milyar dolarlık anlaşmanın bir parçası olarak istifa etti

ANALİZ: Kripto dünyasında yeni skandal: Binance CEO’su CZ istifa etti

Şükran Günü tatili nedeniyle kısa geçecek haftada küresel mali piyasalarda temkinli iyimser havanın genel hatları ile korunduğunu söyleyebiliriz. Şükran Günü, ABD’de kutlanan ulusal bir bayram ve Noel ve Yeni Yıl’a kadar uzanan tatil sezonunun başlangıcını işaret ediyor. Noel Baba rallisinin pimini çeken FED’in faiz artırım döngüsünün sonuna geldiği inancı ile ABD Dolarındaki değer kaybının ise devam ettiğini söyleyebiliriz.

Dün neredeyse son 3 ayın en düşük seviyesini test eden dolar endeksi (DXY) ve piyasaların kılavuzu konumunda 10 yıllık ABD devlet tahviller, değeri dolar ile kote edilen pek çok enstrümanın da değer kazanmasına neden oldu. Örneğin, faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı yeniden 2bin dolar seviyesi ile âşk yaşamaya başladı. Altında yükselişin başlaması için 2bin dolar seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanış (teyit) görmemiz gerekiyor. Asıl hareketin ise 2 kez test edilen 2,070 dolar sonrası başlayacağını (eğer gücü yeterse) not edelim.

Dolar zayıflığı ile bir diğer parlayan metal ise gümüş oldu. Senelerdir kenara itilen kafasını her kaldırdığında baskılanan gümüşün ons fiyatı 24 dolara seviyesini test etti. Yine teknik bir bakış açısıyla, gümüşte de haftalık kapanış 24,10 dolar seviyesinin üzerinde olması durumunda yükseliş isteğinin ağır basacağını düşünüyoruz.

İsrail hükümeti ve Hamas, İsrail’de hapsedilen 150 Filistinlinin serbest bırakılması ve kuşatma altındaki bölgeye insani yardımın girmesi karşılığında Gazze’de tutulan 50 rehinenin serbest bırakılmasına izin vermek için çatışmalara dört günlük bir ara verilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Bu haber sonrasında jeopolitik risk algısının bir kademe daha iyileştiğini not edelim. Brent cinsi petrolün varil fiyatı geçen hafta 76 dolar seviyesine kadar gerilemesi ardından 82 dolar seviyesine toparladı.

Türk mali piyasaları ise dün günü yurtdışı piyasalara paralel temkinli iyimser bir şekilde tamamladı. TL’nin değer kaybı istikrarlı bir şekilde kamunun izin verdiği ölçüde devam ederken, dünyada doların değer kaybettiği bir ortamda hâlen daha değerli olan TL dün Sterlin karşısında psikolojik 36,00 seviyesini aştı; USDTRY kuru ise her gün bir kademe daha yukarı sloganı ile 28,80 seviyesine kadar geldi. Yurtdışı iyimser havaya paralel içeride hisse senetleri günü %1’in üzerinde yükselişle tamamlarken, Türkiye’nin yabancı indinde risklerini gösteren 5 yıllık CDS risk primi 334 baz puan ile son 2,5 yılın en düşük seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Bir tarafta gerileyen risksiz getiri olarak kabul edilen ABD 10 yıllık tahvil faizleri, diğer tarafta gerileyen Türkiye’nin CDS risk primi beraberinde Türk eurobondlarının ralli yapmasına neden oldu.

Haber akışında iki konu dikkatimizi çekti. İlki, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yatırım için Türkiye’ye davet ettiği dünyanın en değerli otomobil markası olan Tesla’nın 8’inci fabrikasını Manisa yerine yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımla Hindistan’da yapmaya çok yakın olduğu belirtiliyor. Fabrikanın nerede kurulacağı tüm dünyada merak konusu hâline gelirken, Elon Musk konuyla ilgili net bir açıklama yapmadı. Yatırım konusunda Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin yarıştığını not edelim.

 

İkinci konu ise, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %50+1 şartının değişmesi isabetli olur” demişti. Dün MHP Lideri Bahçeli %50+1 koşulu ile ilgili olarak geçmişte olduğu üzere ısrarcı olacaklarını söylerken, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile “kimse aramızı bozamaz” dedi.

Dün akşam ise gözler FED’in bir önceki toplantı tutanaklarına çevrildi. FED alışıldığı üzere enflasyonla mücadele kapsamında kazandıkları mevzileri kaybetmemek adına tonunu sert tutarak enflasyon düşmezse faiz artırmaya devam ederiz dedi. Açık bir şekilde söylemeliyiz ki, Powell ne derse desin, bundan sonraki süreçte piyasa bildiğini okuyacak ve FED’in faiz indirimini fiyatlamaya devam edecek. Bu minvalde, 2024 yılına yönelik vadeli faiz kontratları bu sabah itibariyle mayıs ayında faiz indirimlerinin başlayacağını ve 2024 genelinde 90-100 baz puana varacağını fiyatlamaya devam ediyor.

 

FED’in üstü örtülü de olsa gerekirse faiz artırırız yönünde ‘tehdidi’ sonrasında ABD borsaları -günlerdir devam eden iyimser seyir ardından- geceyi küçük çaplı kâr satışlarına sahne olarak tamamladı. Dünyanın en iyi çip tasarımcısı konumunda Nvidia, dün yaptığı açıklamada, önemli bir gelir kaynağı olan Çin’deki dördüncü çeyrek satışlarında keskin bir düşüş beklediğini (Şirketin Çin’e ne satabileceğine ilişkin ABD ihracat kontrolleri), ancak tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesi nedeniyle genel gelirin Wall Street hedeflerinin üzerinde olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Bu sabah pasifiğin diğer ucunda genel hatları ile karmaşık bir seyir gözümüze çarpıyor. Küresel mali piyasalarda FED tutanakları sonrası iyimserlik dozu bir nebze de olsun törpülense de, Santa Clause (Noel Baba) rallisinin ile yılın geri kalan kısmında temkinli bir şekilde devam edeceğini ve iyimser modun korunacağını tahmin ediyoruz.

Kripto dünyasında ise dün ciddi bir skandal daha patlak verdi. Binance CEO Changpeng Zhao (CZ), dünyanın en büyük kripto borsasına yönelik yıllardır süren bir soruşturmayı çözüme kavuşturan 4,3 milyar dolarlık anlaşmanın bir parçası olarak istifa ettiğini ve ABD’nin kara para aklamayı önleme yasalarını ihlal etmekten suçunu kabul ettiğini söyledi. CZ’nin bizzat 50 milyon dolar ödeyeceği anlaşma, savcılar tarafından ABD tarihindeki en büyük kurumsal cezalardan biri olarak tanımlandı. Bu, soruşturmalarla kuşatılmış olan ve FTX kurucusu Sam Bankman-Fried’in yakın zamanda dolandırıcılıktan mahkum edilmesinin hemen ardından gelen kripto endüstrisine bir başka darbe olarak kabul edildi. Yetkililer, Binance’in ABD’nin kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarını çiğnediğini ve aralarında Hamas, El Kaide ve Irak ve Suriye İslam Devleti’nin de bulunduğu ABD’nin terörist gruplar olarak tanımladığı örgütlerle yapılan 100,000’den fazla şüpheli işlemi bildirmediğini söyledi.

Direnişin parası Bitcoin ise 37,500 seviyelerinden gerileyerek 36,500 dolara kadar geri çekildi.

Gözümüze çarpan son haberi de Arjantin cephesinden vererek bültenimizi tamamlayalım. Ekonomiyi dolarize etme sözü veren özgürlükçü Javier Milei’nin hafta sonu başkanlık seçimini kazanmasının ardından Arjantin’in ‘karaborsa’ pezosu dün dolar başına yaklaşık %10 gerileyerek psikolojik 1,000 seviyesini geçerken, hisse senetleri ise ilk işlem gününde %23 değer kazandı!

 

Kıbrıs İktisat  Bankası günlük bülteninden alıntıdır

Yazar:  Emre Değirmencioğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler