Sosyal Medya

Döviz

Alaattin Aktaş: Ekonomide şu iki haftada ne olur?

Ekonomim Gazetesi’nden Alaattin Aktaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 28 Mayıs’a kadar döviz piyasasında yaşanabilecekleri kaleme aldığı yazıda,  çok kısa vadede…

Alaattin Aktaş: Ekonomide şu iki haftada ne olur?

Ekonomim Gazetesi’nden Alaattin Aktaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 28 Mayıs’a kadar döviz piyasasında yaşanabilecekleri kaleme aldığı yazıda,  çok kısa vadede kayda değer pek bir hareket olmayacağını, mevcut ekonomi yönetiminin keskin dalgalanmalar yaşanmaması için çaba göstereceğini belirtiyor.

“Onlar ister ki şu iki hafta kazasız belasız geride kalsın. Dövizde zaten bir düşüş beklenmiyor da, hiç olmazsa dengeleri ve algıyı bozacak hızlı bir artış yaşanmasın. Beklenti zaten kurun yükseleceği yönünde ama en azından iki hafta kuru bu düzeylerde tutalım, istenecek olan budur.”

“Döviz bir şekilde 14 Mayıs’a kadar tutuldu; iyi kötü tutuldu. Şimdi iktidar ikinci tura kadar geçecek sürede aylardır sergilediği bu çabayı sekteye uğratacak bir adıma hiç izin verir mi?

Dolayısıyla 28 Mayıs’a kadarki iki haftada dövizin birden tırmanması gibi bir durum yaşanması çok büyük sürpriz olur. Ne yapılır edilir, böyle bir tırmanma önlenir. Zaten şimdi adı konmamış bir sermaye kontrolü uygulanıyor, bu kontrolün çerçevesi daha da genişletilir, bu bile yapılır.”

Aktaş bu beklentilerine rağmen AKP yönetiminin 28 Mayıs sonrasında iktidarda kalsa dahi döviz üzerindeki baskıyı tümüyle engelleyemeyeceğini ekliyor. 

“Erdoğan ikinci turu kazanırsa mevcut politikalarla devam mı eder, yoksa “Seçim geride kaldı” diyerek yeni bir sayfa mı açar?”

Bir kere dövizi şimdiye kadarki uygulamalarla 28 Mayıs’tan sonra da tutmanın mümkün olamayacağı ortada. Zaten şimdiye kadarki uygulamaları bir politika seti olarak nitelemek de pek doğru değil”

Dolayısıyla ikinci turu izleyen günlerde yalnızca adı kalmış Merkez Bankası politika faizinin adına uygun bir yere çekilmesi, yani artırılması sürpriz olmaz. Bakmayın şimdiye kadar hep tersinin söylenmiş olmasına, bu pekala yapılabilir.

Ancak tek karar tabii ki bu olmayacaktır. Temel olarak yurtdışından fon çekmeyi sağlayacak adımlar atılacaktır. Bunun bir yolu Merkez Bankası faizini artırmaktır. Ancak bu yapılsa bile yeterli olur mu, zaman gösterecek.

Eğer döviz akışını sağlayamazsak işte o zaman kurların hızla arttığına tanık olabiliriz. Her ne kadar yaz dönemine girilecek ve turizm dövizi sayesinde bir arz artışı yaşanacak ama bunun sonbahar ve kışı da var. ”

Ekonomim

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler